Bureau Krediet Registratie (BKR)

Wanneer u geld leent, staat u ingeschreven bij het BKR in Tiel. Dit kan van toepassing zijn op zaken als een hypotheek, een persoonlijke lening, maar ook een gsm-abonnement. Waarom is deze BKR-registratie nodig, om welke gegevens gaat het en hoe zit het met een negatieve BKR-registratie?

Wie zijn geregistreerd

Iemand die
geld
leent van een
geldschieter
is geregistreerd
BKR in Tiela
. Je staat ingeschreven ook al heb je in het verleden geld geleend, je loopt nog steeds voor na aflossing
vijf jaar
geregistreerd voordat het uit het bestand verdwijnt. Wat de meeste mensen niet weten, is dat wanneer u zich aanmeldt voor een mobiele telefoon, deze ook wordt geregistreerd.

Waarom BKR registratie

Tot de jaren zestig werden de klantgegevens van een financiële dienstverlener zoals een bank door dezelfde opgeslagen. Als er geld geleend moest worden, vroeg deze dienstverlener een werkgever, kennissen of familie. Hierdoor was de privacy van de klant niet gegarandeerd en is besloten deze financiële zaken centraal te regelen.

Doordat de gegevens worden vastgelegd en geverifieerd door de kredietverstrekkers, wordt voorkomen dat iemand te veel krediet opneemt en niet kan terugbetalen. Op deze manier wordt ook voorkomen dat de kredietverstrekkers geen terugbetalingsgarantie meer hebben en als het ware kunnen “fluiten” voor hun geld.

Welke gegevens worden opgeslagen?

Persoonlijke gegevens:

Kredietinformatie:

Wie kan deze gegevens bekijken

Kredietverstrekkers zijn verplicht om informatie op te vragen voordat ze een lening verstrekken. Je kunt hem ook zelf kopen voor € 4,95
bekijk de gegevens
. Dit kan via de bank waarbij u bent aangesloten, legitimatie is verplicht. Ook kunt u opvragen welke instanties het afgelopen jaar uw gegevens hebben opgevraagd. Als blijkt dat deze instelling verkeerd met uw gegevens heeft omgegaan, kan de instelling een boete krijgen. Afgewezen worden voor een lening is vaak de reden waarom mensen om gegevens vragen.

Wat te doen als de gegevens onjuist zijn?

Als de gegevens onjuist zijn, heeft u het recht om deze te corrigeren. U dient dan zelf een correctieverzoek in bij de kredietverstrekker. Als de geldschieter er niet aan mee wil werken, kun je een zaak aanspannen
BKR Geschillencommissie
. Zij zal de zaak onderzoeken en een bindende uitspraak doen.

Negatieve BKR registratie

Als er tijdens de uitleentermijn iets mis is gegaan,
BKR-code
geregistreerd. Het gaat niet zomaar, in een aantal gevallen krijg je de code:

Zo krijg je een
negatieve BKR registratie
en het zorgt ervoor dat je nergens heen kunt
lenen
.

Deze negatieve BKR wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door tijdelijke problemen zoals echtscheiding, werkloosheid of ziekte. Een negatieve BKR blijft vijf jaar zichtbaar totdat u automatisch uit het dossier wordt verwijderd.

Er zijn ook kredietverstrekkers die naar het individu kijken zodat deze negatief
BKR
kom en bied een lening aan. Er zijn ook kredietverstrekkers die niet in BKR Tiela staan ​​ingeschreven en deze gegevens dus niet inzien, noch doorgeven
BKR
dat u een lening heeft afgesloten.

Lees verder