Budgettering: vier verschillende methoden
Kortom, het punt van budgetteren is dat je je bestedingspatroon aanpast aan je inkomen. Met andere woorden, het idee is om ervoor te zorgen dat u elke maand minder geld uitgeeft dan er binnenkomt. We hebben allemaal graag geld over aan het einde van de maand, toch? Met deze vier budgetteringsmethoden krijgt u inzicht in uw bestedingspatroon en leert u hoe u uw geld beter kunt beheren.
Een gezond uitgavenpatroon creëren begint met het maken van een rapport
Je zou er versteld van staan hoeveel mensen geld uitgeven zonder het te beseffen. Daardoor hebben ze aan het eind van de maand geen idee waar een groot deel van hun geld eigenlijk is gebleven. Denk aan dingen als uit eten gaan en onderweg een kopje koffie kopen. Het lijken kleine bedragen, maar als je al deze dingen bij elkaar optelt, kun je praten over vele tientallen euro’s in een maand. Met elke budgetteringsmethode plant u tot op de cent toe waar uw geld aan wordt besteed.
Maak van tevoren een begroting
Om goed te budgetteren is het belangrijk om een maandbudget te maken waarin je gemiddelde maandlasten staan. Maak een tabel die uit twee kolommen bestaat. Noteer uw maandinkomen in de ene kolom en uw maandelijkse uitgaven in de andere. Begin met vaste, maandelijks terugkerende kosten. Dit is inclusief huur of hypotheek, verzekeringen, gas en andere transportkosten. Voeg dan huishoudelijke uitgaven toe, zoals boodschappen, producten voor persoonlijke verzorging en een eventueel bezoek aan de kapper. Als u rookt, vult u ook het geld in dat u maandelijks aan sigaretten uitgeeft. Ook is het raadzaam om een vast bedrag aan te houden voor onverwachte uitgaven, zodat u bijvoorbeeld de wasmachine kunt repareren als deze kapot gaat of als u een meubel nodig heeft. Door al je uitgaven van je inkomsten af te trekken, zie je hoeveel je maandelijks over hebt of hebt. U kunt vanaf hier verder.
Vier verschillende methoden om uw persoonlijk budget te beheren
Budgetteren kan op verschillende manieren. Misschien vind je de ene methode leuker dan de andere. Bij alle methodes is het hoofddoel het verkrijgen van inzicht zodat er aan het einde van het salaris geen enkel stukje van de maand en spaargeld overblijft.
Houd uw uitgaven bij door te budgetteren met geld in enveloppen
Wanneer u budgetteert met de envelopmethode, schrijft u de categorie op verschillende enveloppen. Aan het begin van de maand bepaal je hoeveel geld je per categorie wilt besteden. U kunt bijvoorbeeld een envelop maken met het opschrift “boodschappen”, evenals enveloppen met “brandstof”, “sigaretten” enzovoort. Zet in elke afzonderlijke envelop het bedrag dat u in die categorie mag besteden. Op vaste kosten besparen is lastig, maar je boodschappen kunnen waarschijnlijk een stuk goedkoper. Zorg er natuurlijk voor dat het uiteindelijke bedrag dat u contant in alle enveloppen stopt, plus de kosten van uw vaste lasten, niet hoger is dan uw maandinkomen.
Budgettering volgens een vaste allocatie
Bij deze vorm van proportionele budgettering bepaal je vooraf welk percentage van je inkomen naar vaste lasten, variabele lasten en je buffer gaat. Hoe u de rente verdeelt, is geheel aan u. Voor de één zal 40%-40%-20% werken, terwijl voor een ander een verdeling van 60%-30%-10% gunstiger zal zijn. Dit hangt onder meer af van uw inkomen, uw grootste vaste lasten en het bedrag dat u maandelijks wilt sparen om een buffer op te bouwen.
Splits uw inkomen op door te budgetteren voor elke uitgavenpost
In tegenstelling tot de vorige methode spreek je vooraf met jezelf het bedrag af per kostenpost. Deze methode lijkt erg op envelopbudgettering, behalve dat er geen contant geld voor nodig is. Aan de ene kant is het fijn omdat je geen gedoe meer hebt met enveloppen en contant geld en niet elke keer met een pinpas hoeft te betalen. Aan de andere kant is het wel belangrijk dat je bijhoudt welke bedragen je hebt opgenomen en op welk postkantoor ze gestort moeten worden. Het gebruik van een kasboek of Excel-blad kan dit gemakkelijker maken.
Jij komt eerst, sparen komt eerst
Bij deze vierde methode is het uitgangspunt om eerst jezelf te betalen en daarna de overige kosten. Zelf betalen betekent geld opzij zetten voor een spaarrekening of buffer. U dient deze rekening of buffer eerst op te slaan of te vergroten. Met het resterende bedrag betaalt u uw rekeningen en variabele kosten. Deze vorm van budgetteren is minder geschikt als je moeite hebt om de eindjes aan elkaar te knopen. Dan loopt u het risico dat u regelmatig een spaarrekening moet gebruiken om uw rekeningen te betalen. Het kan behoorlijk demotiverend werken.
Voor- en nadelen van budgetteren
Hoewel er veel verschillende manieren zijn om te budgetteren, is er vaak veel zelfdiscipline voor nodig om je doelen te bereiken. Het kost ook tijd om grip te krijgen op alle financiën. In principe ben je er constant mee bezig, want elk nummer, elke euro moet gemarkeerd of gevolgd worden. Ook kan het in sommige situaties schokkend zijn om uw uitgavenpatroon tegen te komen. Het tegenovergestelde is dat juist omdat je een idee hebt van je financiële situatie en je nu heel bewust bent van je geld, je bezig bent met het creëren van een gezonde situatie met minder geldzorgen.€