Budgetteren voor beginners

Heb je wel eens het gevoel dat je niet weet waar al dat geld is? Elke maand krijg je netjes je salaris binnen en voordat je met je ogen knippert sta je weer in het rood. Herken je jezelf hierin, dan moet je een budgetplan maken. “Maar ik weet niets van financiële zaken”, denk je misschien, maar maak je geen zorgen, met een paar eenvoudige stappen kun je een budget maken om je financiën op orde te krijgen.

Stap 1: Uw inkomen

Ten eerste moet u weten hoeveel er elke maand binnenkomt. Naast uw salaris en het salaris van uw partner kunt u ook de belastingteruggaven die u maandelijks ontvangt, inbreukvergoedingen etc. inzien. een lijn die niet overschreden mag worden..

Stap 2: Uw uitgaven

Vat en categoriseer al je uitgaven (zoals vaste lasten, eten, kleding, gas, etc.). Je zou je afschrift kunnen zien als een duidelijk overzicht van een groot deel van je uitgaven, maar probeer ook eens na te denken over hoeveel je maandelijks uitgeeft aan zaken als uitgaan, uit eten gaan, naar de film gaan. U vindt ze meestal niet duidelijk op uw bankafschriften, maar ze zijn net zo belangrijk. In feite is het vaak een uitgave die de emmer doet overlopen.

Stap 3. Denk vooruit

Nu, als je dit zorgvuldig hebt gedaan, heb je een overzicht van hoeveel geld je elke maand ontvangt en hoeveel je elke maand uitgeeft. Niet alle uitgaven zijn echter maandelijkse uitgaven. Ben je van plan een nieuwe wasmachine te kopen? Of misschien ga je over twee maanden op vakantie. Het is altijd belangrijk om na te denken over wat er in de nabije toekomst extra nodig is. Zo kun je er in ieder geval op anticiperen en er op tijd voor sparen.

Stap 4: Doe alles elke maand

Nu u een goed beeld heeft van uw financiële situatie, gaan we nu kijken naar alles wat u tweemaandelijks, driemaandelijks, halfjaarlijks of jaarlijks uitgeeft. De verjaardag van je partner, je verjaardag, kerstinkopen, vader- en moederdag, etc. Schrijf het op in je uitgaven, maar splits het op zodat het een maandelijks bedrag is. Stel dat je zo’n 200 euro uitgeeft aan kerstcadeaus, dan deel je dat door 12 en kom je op een maandelijks bedrag van zo’n 16,70.

Cijfers leren lezen

Nu je een goed beeld hebt van al je inkomsten en uitgaven, moet je weten hoe je de cijfers moet lezen. Er zijn verschillende ideeën voor een goed budget, een leuke manier is als volgt:

Als je meer vaste lasten hebt om 70% of 80% van je inkomen aan vaste lasten te besteden, kijk dan eerst of er dingen zijn die je kunt schrappen. Tijdschriftenabonnement, snelle internetverbinding, te veel verzekeringen, etc. Zorg dat je niet hoger komt dan 60%.€