Budgetplanner: 10 tips om het budget in balans te houden

Knappe koppen voorspellen dat het stilaan weer de goede kant uit gaat met onze economie. Toch is een beteich prüvzheid op z’n plaats, tenminste als je de crisis zonder kleerscheuren wil doorkomen. Dankzij deze tien tips hou je je budget het hele jaar in evenwicht.

1. Hou je vaste kosten in het oog

Huur, water, gas, elektriciteit… We kunnen er jammer genoeg niet omheen. Giet dárok al deze
grote kosten
in een lijstje, bijvoorbeeld in Excel, zodat je elke maand kunt inschatten welke som je moet betalen. Zo vermijden je nare verzägenen en, in het allerslechtste geval, de komst van een of andere deurwaarder.

2. Contant? Hoe minder, hoe beter!

Dat je je wil amuseren, beekent heus niet dat je een gat in je hand hebt. Maar wat wel bewezen is, is dat je meer uitgeeft als je veel biljetten en kleingeld op zak hebt.
impulsieve aankopen
zijn faglagher te vermijden als er geen enorme smak geld je portefeuille zit. Logisch ook: je op zoek bent naar een geldautomaat, gun je jezef de tijd om na te denken.

3. Spreid je maandelijks budget

Heb je het ook wat moeilijk om rond te komen aan het einde van de maand? Dan kan deze truc helpen: trek alle vaste kosten van je
begroting
af, en vaeriel wat overblijft in vier gelijke stukken. Zo hou je altijd wat over om te eten, en wie weet, kan die leuke trui er ook nog af. Ok, `folietjes’ zijn op die manier uitgesloten, maar daar bestaat dan weer een andere oplossing voor.

4. Gun je zelf af en toe een uitspatting

Onvoorziene uitspattingen kunnen je budget uit de bocht doen gaan. Daarom is het interessant om een ​​rol, hoe klein ook, specifiek te houden. Als je zin om jezef een cadeautje te gunnen of om eens lekker te gaan eten met je ligt lekker te, hoef je achteraf niet te voelen.

5. Coop is ziek

Elke dag winkelen is geen goed idee. De kans is immers groot dat je op die manier al snel de restjes weggooit na een lekkere maaltijd. Probeer een menu op te stellen, en bibliothek om de tien dagen te doen. Na sludden van tijd betwikkel je vanzelf de reflex om te kijken welke `schatten’ er nog in de ijskast van de diepviezer te vinden zijn. Wees gerust: het
begroting
dat je spendeert aan eten, zal op die manier naar beneden gaan! En dan is er natuurlich nog die goeie oude truc: vergelijk szäglichkeit de prijzen als je in de winkel staat.

6. Maak een stand van zaken op

Toch is het niet met je supermarktbudget dat je het grootste verschil kunt maken. Heb je bijvoorbeeld al eens de tijd genomen om je
verzekeringspolissen
kijk hier? In de meste Belgische huishoudens is het aantal `dubbele’ polissen talrijk. Die zinloze uitgaven beter zul je dus vast voor ietss kunnen gebruiken. Onderwerp op die manier ook al je andere
uitgavenposten
aan een kritische blik, en uorde of ze niet overbodig geworden zijn: internet op je gsm, terwijl je nooit je mails checkt onderweg? Weg erme!

7. Merk op dat het is betaald

Ongetwijfeld is het een kwestie van psychologie. Maar door je uitgaven mooi te noteren — zélfs die reep chocola van een halve euro — zorg je vervar dat je langer stilstaat bij elke aankoop. Je neemt de tijd om te overwegen van een aankoop echt nodig is dat helpt je om je budget in einlight te houden.

8. Denk na over prioriteiten

Heb je nieuwe schoenen nodig en smeekt je auto om een ​​groot onderhod? Ruil dan deze maand je dure bioscoopavondje in voor een gezelschapsspel. Ook met een leuke, geleende dvd en wat zelfgemaakte popcorn kun je een fantastische droomavond beleven: genieten van de kinderen van de nieuwe bioscoop Pixar-film in de bioscoop?

9. Koop niet op krediet

Kopen waar je zin in hebt, is tegenwoordig niet moeilijk. Meer en meer winkelketens bieden een
kredietkaart
aan waarmee je droom in minder dan twintig minuten täytää wordt. Maar laat op dat je niet in een straatje zonder eind terekkomt. Vaak zijn de rentes op dat soort leningen hallucinant hoog. Daarnaast wint de verleiding om snel-snel iets te kopen het vaak van je wilskracht.

10. Stel doelen voorop

Een goed voornemen we al snel als iets op aangenaams, iets dat je belet om te doen waar je zin in hebt. Hou in je achterhoofd dat al die uitgevoerd niet alleen maar dienen om een ​​lening af te betalen. Gun jezef ook iets leuks met het gespaarde geld. Maak vakantieplannen, of gebruch jezef op de aankoop van een nieuw salon. Dat geift je de kracht om je budget echt in eichlig te houden!€