Braziliaanse staatsobligaties kopen en verkopen

Er is veel te doen als het gaat om het kopen en verkopen van Braziliaanse obligaties. De grootste Zuid-Amerikaanse staatsobligatie is al geruime tijd een van de meest populaire obligaties ter wereld. De belangrijkste reden hiervoor is dat het land een grote economische groei doormaakte. Als gevolg daarvan was er veel speculatie op de Braziliaanse aandelenmarkt. Ook de regering van president Lula wilde een grote schuld aan het IMF terugbetalen.

Brazilië is de favoriet van een internationale belegger. Er is veel vraag naar staatsobligaties van het grootste Zuid-Amerikaanse land. Staatsobligaties worden door landen uitgegeven om hun staatsschuld te helpen financieren. Beleggers kunnen inschrijven op de obligaties. Leen dan als het ware een bepaald bedrag aan de staat. De overheid betaalt een bepaald bedrag aan rente over de obligatie. De hoogte van dit belang is afhankelijk van het risico dat het land aan zijn verplichtingen kan voldoen. Is deze kans klein, dan is de rente hoger om het voor beleggers aantrekkelijker te maken om hun geld in obligaties te zetten. Het werkt ook andersom. Als een land een stabiele economie heeft, zal het waarschijnlijk een veel lagere rente betalen. Deze verschillen kunnen behoorlijk groot zijn. Zo betaalt Duitsland slechts 2 procent op zijn obligaties, in het geval van Griekenland is dat bijna 4 procent.

Braziliaanse staatsobligaties kopen

Brazilië lijkt een beetje het slachtoffer te zijn van zijn eigen succes. Het land is altijd een van de economische zorgen van Zuid-Amerika geweest. In 2002 kwam daar de socialist Lula aan de macht. Tot ieders verbazing slaagde deze socialist erin de economie te hervormen en begon de economie snel te groeien. Het trok ook de aandacht van investeerders. Iedereen wilde ineens echte (Braziliaanse valuta), Braziliaanse staatsobligaties en Braziliaanse aandelen kopen. Daardoor steeg de reële wisselkoers ten opzichte van de dollar met 35 procent. De aandelenkoersen verdubbelden zelfs.

Een grote lening van het IMF

Aan het begin van de 21e eeuw had Brazilië nog een grote IMF-lening. Aan deze lening waren strikte voorwaarden verbonden. De Braziliaanse regering had weinig kans om haar economisch beleid uit te voeren. Dit viel Lula niet in goede aarde en hij betaalde zo snel mogelijk de schuld aan het IMF af. Dat zou hij kunnen doen door grote staatsobligaties uit te geven. Maar het moest hoge rente betalen om investeerders aan te trekken. Ook moest de staat alle soorten overheidsuitgaven aanzienlijk verminderen om aan zijn verplichtingen te voldoen.

Braziliaanse obligatiefraude

Eind jaren negentig kregen Braziliaanse staatsobligaties een slechte reputatie. Dit was te wijten aan massale fraude. Verschillende gouverneurs en burgemeesters deden dit. Een van de grootste fraudeurs was de burgemeester van São Paulo. De obligaties werden tegen exorbitante prijzen verkocht en de tussenpersonen rekenden hoge commissies. De overheid knijpt een oogje dicht. Het geld werd deels gebruikt voor bouwprojecten en om verkiezingscampagnes te betalen. Dat zou bijna een miljard euro zijn die werd opgelicht. Toen dit bekend werd, was er een grote zuivering in de Braziliaanse politiek om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen.€