Braziliaanse effectenbeurs
BM&F Bovespa (Bolsa de Valores, Mercadorias & Futuros de São Paulo) is een Braziliaanse effectenbeurs in São Paulo, Brazilië. Op 31 december 2011 werd Bovespa de 13e grootste effectenbeurs ter wereld met een marktkapitalisatie van $1,22 biljoen. De beurs is ook de grootste beurs in Latijns-Amerika. De Bovespa-index bestaat uit 50 fondsen. Bovespa en BM&F zijn op 8 mei 2008 samengevoegd tot BM&F Bovespa.
Geschiedenis
BM&F Bovespa werd op 23 augustus 1980 opgericht door Emilio Rangel Pestana. Tot het midden van de jaren zestig was deze beurs, samen met andere Braziliaanse markten, een staatsbedrijf. Deze openbare bedrijven werden vervolgens gekoppeld aan de penningmeesters van de staten die ze bezaten.
1965/1966 het staatsfinancieel systeem werd hervormd en de aandelenmarkt werd ingevoerd. De Braziliaanse aandelenmarkten kregen een meer institutionele rol. Comissão de Valores Mobiliários (CVM) houdt toezicht op Bovespa. Met technologie zoals de introductie van geautomatiseerde systemen, mobiele telefoons en internet, is Bovespa sinds de jaren zestig blijven evolueren. In 1972 was Bovespa de eerste Braziliaanse aandelenmarkt met een geautomatiseerd systeem voor het verspreiden van informatie via een uitgebreid netwerk van computerterminals. Bovespa introduceerde eind jaren zeventig het telefonische handelssysteem SPOT (“Sistema Privado de Operações por Telefone”). Handelen met behulp van het Electronic Trading System (Sistema de Negociação Eletrônica) (Computer Assisted Trading System, CATS) werd gelanceerd in 1990. Het werd gelijktijdig met het traditionele systeem uitgevoerd. In 2014 wordt alleen het elektronische systeem gebruikt voor de handel.
In 1997 verscheen een nieuw systeem genaamd Mega Bolsa. Het is succesvol geïmplementeerd. Mega Bolsa verhoogde het potentiële volume van informatieverwerking en het totale bedrijfsvolume van Bovespa.
Bovespa wilde de toegang tot de markten uitbreiden en introduceerde daarom in 1999 de “Home Broker” en de “After-Market”. Het doel van deze elektronische handelssystemen was om kleine en middelgrote beleggers te laten deelnemen. Met een thuismakelaar kunnen gebruikers orders op de markt kopen en verkopen. “After Market” is een nachthandelsservice die alleen werkt nadat de markt is gesloten.
Bovespa fuseerde in 2008 met BM&F (bolsa de mercados futuros). De bedrijven vormen de op twee na grootste beurs ter wereld. In 2008 bedroeg de jaarlijkse daling van Bovespa 41%. Eind 2008 waren er 392 bedrijven op de beurs.
Voorwaarden voor opname in de beurs
Bovespa-aandelen moeten voldoen aan de door de beurs gestelde criteria:
- Aandelen moeten in de afgelopen 12 maanden op de beurs worden verhandeld
- Aandelen moeten worden opgenomen in de groep aandelen waarvan de omzet 80% uitmaakt van de totale waarde van alle individuele verhandelbare indices.
- Meer dan 80% van de aandelen moet op de beurs worden verhandeld.
Investeringen in Brazilië
Brazilië is een ontwikkelingsland. Het land heeft hoge groeipercentages die een hoog rendement kunnen opleveren als het erin wordt geïnvesteerd. Er zijn echter risico’s om rekening mee te houden. Door politieke instabiliteit en afhankelijkheid van export is deze markt iets riskanter dan ontwikkelde markten.
De voordelen van beleggen in Brazilië zijn:
- Sterke groei. De sterke economische groei van Brazilië heeft de vraag naar natuurlijke hulpbronnen van Brazilië in China en andere opkomende markten sterk doen toenemen. Brazilië heeft daar veel profijt van.
- Relatief stabiele economie. De Braziliaanse economie is na de jaren negentig een topeconomie geworden. De Braziliaanse tech-industrie groeit. Het land heeft een interne focus die op lange termijn moet leiden tot duurzame groei.
Rijk aan natuurlijke hulpbronnen
Brazilië is de op één na grootste producent van ijzererts ter wereld. Daarnaast heeft het land een van de grootste olievondsten van de afgelopen decennia. Dit alles heeft bijgedragen aan de groei van de binnenlandse economie.
Er zijn ook risico’s bij het beleggen in Brazilië:
- In Brazilië heerst politieke instabiliteit. De politieke geschiedenis is enigszins wankel. In 2011 arresteerde de regering verschillende functionarissen. Ze werden verdacht van het overmaken van publiek geld.
- Brazilië is afhankelijk van het buitenland. In tegenstelling tot andere ontwikkelde landen, zoals de Verenigde Staten, is Brazilië meer afhankelijk van de export. Daarnaast is Brazilië ook sterk afhankelijk van externe financiering en tekorten op de lopende rekening.
Samenstelling van Bovespa
In januari 2006 waren meer dan 450 bedrijven genoteerd aan de Braziliaanse beurs BM&F Bovespa.
Enkele voorbeelden van bedrijven die deelnemen aan deze beurs:
- Bradesco
- Petrobas
- Santander, Brazilië
- Banco do Brasil
- TIM-lidmaatschap
- Lojas Americanas
- Oeps
- Lojas Renner
- JBS
- gewoon
- Welkom
- Fibria
€
€