Boven het gemiddelde, nieuwe dieptepunten

Door de kredietcrisis zijn veel mensen hun baan kwijtgeraakt. In combinatie met dalende huizenprijzen in Nederland zien we een toestroom van gezinnen met bovengemiddelde inkomens in de schuldsanering.

In het verleden kochten veel gezinnen een huis dat alleen met een dubbel inkomen betaald kon worden. Zolang beide partners hun baan behouden, is er niets aan de hand. Toen de maandlasten niet meer betaald konden worden, werd het huis verkocht om goedkoper te gaan wonen. Deze manier van denken is tussen 2008 en 2012 ernstig verstoord. Door de slechte economische situatie verloren veel huiseigenaren hun baan. Een huis dat een paar jaar geleden is gekocht, kon niet worden verkocht voor een bedrag waarmee de hypotheek kon worden afgelost. De nieuwe minima zijn gemaakt.

Een huis kopen op basis van het maximale leenbedrag

Overfinanciering door consumenten is het probleem. Het was geen probleem om zes of zeven keer je jaarinkomen te lenen op een hypotheek. Banken hebben meegewerkt aan het verstrekken van dergelijke bedragen, maar consumenten hadden ook beter moeten weten. In het verleden werd geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat een van de kostwinners zijn baan zou verliezen en de huizenprijzen zouden dalen. Ze keken alleen hoeveel ze konden lenen. Je zou heel dure huizen kunnen kopen.

Duurdere huizen zijn moeilijk te verkopen

Schokken op de huizenmarkt vielen vooral in het duurdere segment. Consumenten maakten zich zorgen over dalende huizenprijzen en wilden geen huis meer kopen boven de 300.000 euro. Om het huis te verkopen, moesten de verkopers de vraagprijs verlagen.

Onaanvaardbare maandelijkse betalingen of grote schulden doen

Zodra de maandlasten niet meer draaglijk zijn, moet de woning met spoed worden verkocht. Verkopers proberen echter eerst de hoogst mogelijke prijs voor hun huis te krijgen, dus zetten ze het huis op de markt voor het minimumbedrag dat nodig is om uit de schulden te komen. Daarna blijven de huizenprijzen dalen en blijven ze achter. Eigenlijk zouden ze meteen een zeer scherpe vraagprijs voor de woning moeten stellen, maar natuurlijk proberen ze eerst een eventuele restschuld te vermijden.

Bovengemiddeld in schuldsanering

Door deze samenloop van slechte omstandigheden gaan gezinnen die te diep in de schulden zijn geraakt nu over tot een schuldsanering. Ze moeten het huis verkopen voor tienduizenden euro’s onder de hypotheekschuld en kunnen geen werk meer vinden van hun gebruikelijke inkomen. Gezinnen met bovengemiddelde inkomens hebben in het verleden te rijk geleefd en worden daar nu voor betaald.

We moeten wachten tot de huizenprijzen weer stijgen

Zolang de rekeningen van de maan kunnen worden betaald, is een opleving van de huizenprijzen te verwachten. Niemand weet echter wanneer de huizenprijzen weer gaan stijgen, of dat de prijzen hun bodem nog niet hebben bereikt. Gezinnen die geconfronteerd worden met een grote inkomensdaling, kunnen niet wachten om te zien wat er met de huizenprijzen gebeurt.€