Bouwen we genoeg pensioenen op?

Veel Nederlanders verzamelen onvoldoende pensioen om hun huidige levensstandaard op peil te houden. Vrijwel iedereen zal aangewezen zijn op zijn spaargeld en reserves. Maar de cijfers laten zien dat de meesten van ons op oudere leeftijd misschien niet van ons spaargeld kunnen leven.

Leven op rente is een utopie

Volgens de statistieken bezitten gepensioneerden gemiddeld 186.000 euro aan financiële en materiële activa. Het klinkt als veel geld, maar je kunt het in twijfel trekken. Als je elke maand een fractie van die capaciteit gebruikt, hoe lang heb je dan genoeg om te leven? Want de mogelijkheid om na het werkzame leven van rente te leven is voor velen een utopie in deze tijden van lage rentes. Vooral voor degenen die hun geld veilig willen beleggen en erg sceptisch zijn over overdreven beloften van rendement.

Is een collectief pensioen vandaag nog relevant?

Het grootste deel van de Nederlandse bouw
pensioen via de werkgever
of het genoeg zal zijn voor een zorgeloze oude dag is nog een zeer prangende vraag. We vinden pensioenen te ingewikkeld en hebben vaak geen idee wat we aan inkomen kunnen verwachten. De pensioenleeftijd wordt in verschillende fasen verhoogd en pensioenfondsen hebben de afgelopen jaren flink moeten krimpen. Dat komt niet zozeer door de financiële crisis, maar door zaken als de vergrijzing en de stijging van de levensverwachting. Niet voor niets rijst in sommige kringen de vraag: is het collectief pensioen vandaag nog relevant?

Als je van een zorgeloze oude dag wilt genieten, heb je geld nodig

Als u van uw pensioen wilt genieten, heeft u geld nodig. Ongeveer 70% van het laatst ontvangen inkomen wordt beschouwd als het minimum dat nodig is om zonder zorgen financieel aan de “derde levensfase” te beginnen. Het is minder dan vroeger, maar we hebben niet zoveel meer nodig. De kinderen zijn al lang het huis uit en kunnen voor zichzelf zorgen en het huis wordt meestal afbetaald. Maar zonder extra inkomsten uit beroeps- en privépensioenen blijft het een behoorlijke financiële opgave om een ​​aanvaardbare levensstandaard te behouden. Zonder dat zouden frequente reizen naar het buitenland niet langer betaalbaar zijn.

Hoeveel pensioen heeft u nodig?

Hoeveel pensioen we nodig hebben, hangt af van ieders persoonlijke situatie. Wie maandelijks huur of hypotheek betaalt, heeft meer geld nodig dan zijn buurman die in een betalende koopwoning woont. En als je eerder wilt stoppen, heb je natuurlijk meer nodig.

Vuistregel: 70% van laatst verdiende salaris

Over het algemeen is het voldoende als de AOW en het pensioen samen circa 70% van het laatst verdiende salaris bedragen:

Dat betekent niet dat er een pensioengat ontstaat als we minder dan deze 70% sparen. U kunt uw inkomen aanvullen met uw spaargeld en vermogen.

Wanneer een pensioen niet genoeg is

Het pensioen bestaat natuurlijk niet alleen uit de AOW en de bank, die we via de werkgever creëren. Opgebouwd vermogen in de vorm van sparen, beleggen en een hypotheekvrije woning kan voor extra inkomsten zorgen en daarmee onze lasten verlagen. En natuurlijk kunnen producten zoals gesloten lijfrentes ook premies opleveren.

En voor wie nog kan lopen en voldoende gemotiveerd is, kan inkomen uit werk na pensionering ook een welkome investering zijn.

Lees verder