Boiler room en callcenter fraude via de telefoon

Beleggingsfraude, telefonische verkoop van aandelen, het komt ook in Nederland voor met boiler rooms. Gebeld door een callcenter over een fantastische investering in de aandelenmarkt? Let dus goed op, de kans is groot dat je te maken hebt met een stookruimte. Een gouden tip voor een investering, een bedrijf waarvan de koers enorm gaat stijgen, een kans die je niet mag missen? Boiler room dus niet doen, het is oplichterij.

Wat is een stookruimte?

De stookruimte is een verzameling verkopers en oplichters die maar één doel hebben: zelf rijk worden op jouw kosten. Deze slimme types bellen je vanuit een kantoor dat veel omzet uitstraalt, hectisch is en vooral een goed beleggingsadvies in de la heeft liggen. Allemaal visueel natuurlijk, want in werkelijkheid zijn dit fraudeurs die hun slachtoffers telefonisch selecteren vanuit een callcenter en je meestal in goed Engels te woord staan. Netjes, degelijk, maar ook voor al je geld. Filmliefhebbers moeten deze scènes hebben gezien in de film met Vin Diesel en Ben Affleck. Helaas gebeuren dit soort dingen elke dag, niet alleen in films. De AFM waarschuwt regelmatig voor onopgemerkte stookruimten.

Waardeloze aandelen, loze praat

Je wordt gebeld en de persoon aan de lijn doet meteen allerlei loze beloften. Natuurlijk is er een onbekend bedrijf met geweldige uitvindingen die op het punt staan ​​gepatenteerd te worden. Of een medicijn dat wereldwijde erkenning krijgt. Of een onontgonnen mijn of stuk land dat nu geld gaat opleveren en je rijk zal maken. Zeker, maar niet echt. In de meeste gevallen gaat het om de stookruimte. Slimme praters die je willen overtuigen om zoveel mogelijk geld in hun plannen te investeren. Ze hebben het liefst al het geld in één keer, maar vaak kun je een proef doen met een kleiner bedrag en relatief lage kosten. Maar als uw vertrouwen wordt gestolen, wordt uw geld gestolen en blijkt de investering waardeloos te zijn.

Prijsmanipulatie

De werkwijze van de stookruimte gaat gepaard met manipulatie van koersen op de beurs. Omdat het vaak kleine bedrijven zijn, kan de prijs worden verhoogd met kleine extra aankopen. Zodra de belegger is betrapt, wordt de voorraad verkocht en blijft u met verlies achter. In de meeste gevallen gaat het om een ​​land waar u vanuit Nederland weinig zicht op heeft en waarvan de prijsontwikkeling moeilijk te volgen is. Volgens de AFM zijn er in Nederland ook meerdere stookruimten actief.

Voorkom schade vanuit de stookruimte

Accepteer dus nooit zulke telefoonbeloftes. Reageer nooit op dergelijke beloften via e-mail. Vertrouw niet zomaar wat een vreemde je belooft, maar zoek op internet uit of je met een betrouwbare partij te maken hebt. Controleer of de organisatie een AFM-vergunning heeft en maak nooit zomaar geld over naar een buitenlandse rekening.

Hoe kunt u veilig beleggen?

Zoek om veilig te beleggen een vertrouwde partij of beleg na gedegen onderzoek online bij Lynx of Binck Bank. Raadpleeg uw bank en kijk of uw bank een goed beleggingsfonds heeft. Neem geen overhaaste beslissingen. Als deze gouden tip en goudinvestering echt bestaat, ben je nog te laat. In dat geval hebben anderen hun winst al gestort. Gelukkig is er veel informatie over beleggen te vinden op internet.

Lees verder