Boete voor onverzekerd rijden en sectie 34 rapport
Niet verzekerd, verzekeringspapieren niet laten zien? Als uw auto of motorrijtuig in 2021 niet verzekerd is en u rijdt nog in uw auto, dan krijgt u in 2021 een boete van (meer dan) € 600. Je hebt verzekeringsverplichtingen en de pakkans en het risico is hoog rijden zonder verzekering. De boete voor een onverzekerde auto is echter niet altijd terecht. Gebruik dan de artikel 34-verklaring. Op tijd je auto stoppen bij de RDW kan ook een oplossing zijn om een boete te voorkomen.
Onverzekerde auto? RDW snapt je
De autobezitter heeft verzekeringsverplichtingen. De auto moet minimaal een WA-verzekering hebben. Als de auto niet verzekerd is, kan de eigenaar in 2021 een boete krijgen van (ruim) 600 euro. Als de auto verzekerd is, wordt deze gemeld bij de RDW. De RDW controleert steeds vaker of auto’s met kenteken op hun kenteken zijn verzekerd. Als de auto wel geregistreerd maar niet verzekerd is, stuurt de Rijksdienst voor het Wegverkeer u een waarschuwingsbrief. Niet direct, maar 28 dagen na autoregistratie. Deze eerste brief is een waarschuwing om contact op te nemen met de RDW. Als u zich hier niet aan houdt, krijgt u een tweede brief waarin ook de mogelijkheid van een WAM Artikel 34-aangifte wordt genoemd.
Wat is een WAM Artikel 34 Kennisgeving?
Het kan iets langer duren voordat de verzekeraar de verzekering meldt bij de RDW. Ik heb het over de mogelijkheid dat u op de peildatum wel verzekerd was, maar dat de dienst daar niet van op de hoogte was. Dan kan uw verzekeringsmaatschappij een WAM artikel 34 van de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen afgeven. In deze officiële verklaring bevestigt de verzekeringsmaatschappij dat uw auto niet onverzekerd was op het moment van de keuring, maar de verzekeringsregistratie moet nog plaatsvinden. De verzekeraar draagt uw verzekering dan met terugwerkende kracht over en de boete vervalt.
Ik werd gearresteerd door de politie
Ook kunt u worden aangehouden door de politie, die ook controleert of uw auto verzekerd is. Zo niet, dan zal de politie u een boete opleggen. Als het niet verantwoord is omdat u wel verzekerd bent, maar het niet op tijd meldt, kunt u bij de verzekeraar of tussenpersoon een verklaring rubriek 34 vragen. Deze melding wordt dan naar je huis gestuurd. U kunt de boete dan aanvechten op basis van het origineel.
Nummerplaat stoppen
Als u uw voertuig zelden gebruikt, kunt u uw kenteken ook in de RDW bevriezen. Dit is mogelijk voor maximaal een jaar, waarna deze schorsing kan worden verlengd. U kunt uw verblijf online en digitaal regelen. Het voordeel is dat u geen APK hoeft te doen, geen verzekering hoeft te hebben en geen wegenbelasting hoeft te betalen. Het nadeel is dat je met deze auto niet de weg op kunt. De schorsing gaat per direct in. De RDW informeert u binnen vijf werkdagen. U kunt niet alleen de auto stoppen, maar ook andere voertuigen. Schorsing kost geld, net als het verlengen van je schorsing. De opschorting is gratis. Een schorsing kost geld, maar een boete is veel duurder.
Lees verder
€