Blokhypotheek: 50 procent van de waarde van het huis met alleen rente

Alternatieve benamingen voor Blokhypotheek zijn Duo-hypotheek, planningshypotheek, schuldopbouwhypotheek of meerwaardehypotheek. Maar bovenal is het een uitgekiende manier om een ​​koopwoning betaalbaar te maken voor starters met een secundaire hypotheek. Ook is er een Bloklening waarmee je je woning relatief goedkoop energiezuinig kunt maken met een lening (Nationaal Energiebespaarfonds). Met een blokhypotheek kunt u uw hypotheek met een rente vanaf 50% met een extra omgekeerde hypotheek. Hoe zit het daarmee?

Wat is een Blokhypotheek?

Hypotheek blokkeren, makkelijker kunnen we het niet maken

Vanaf 1 januari 2013 moet u een nieuwe hypotheek in dertig jaar terugbetalen. Doet u dat niet, dan is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Doe je dit wel, dan heb je het voordeel in de maandlasten, aangezien de Belastingdienst een deel van de betaalde hypotheekrente terugbetaalt, maar het nadeel is dat je maandelijks een vast bedrag over de lijfrente moet terugbetalen. U moet elke maand meer aflossen op uw hypotheek. Over een periode van dertig jaar is deze methode goedkoper dan een aflossingsvrije hypotheek, maar omdat de overheid minder betaalt, zie je het nog steeds in je portemonnee. Dat, plus enkele strengere hypotheeknormen, betekent dat in veel gevallen een lagere hypotheek kan worden afgesloten, en voor starters op de woningmarkt betekent dit in veel gevallen dat het bezitten van een woning gewoon nog niet mogelijk is. Block Mortgage, genoemd naar minister Block, probeert nog steeds nieuwkomers te overtuigen.

Hypotheek blokkeren als dubbele hypotheek of omgekeerde hypotheek

Van deze nieuwe hypotheeknamen is de schuldvormingshypotheek het meest geschikt. Wat is er aan de hand? Het is een extra hypotheek die niet hoger is dan de helft van de waarde van de woning. Deze Blok hypotheek is het makkelijkst te vergelijken met een doorlopend krediet. U spreekt met de bank de bovengrens van de lening af en u mag elke maand, rekening houdend met de rente, maximaal de helft van het bedrag dat u terugbetaalt op de eerste hypotheek opnemen als schuldaflossingshypotheek. Dus met niet meer dan (twee hypotheken samen) bouw je langzaam een ​​extra schuld op gelijk aan de helft van de waarde van je woning. Het is ook een Duo-hypotheek omdat deze hypotheek gekoppeld is aan je annuïtaire hypotheek en ook een titelplanningshypotheek kan verklaren: als je wat meer geld hebt, kun je toch meer van de hypotheek aflossen. Hypotheken moeten op een gegeven moment worden afbetaald.

50 procent rentevrij nog mogelijk?

Dit betekent dat uw hypotheekrente maximaal 50 procent mag zijn, mits de rente op de Blok-hypotheek niet fiscaal aftrekbaar is. Deze schuld wordt gezien als een consumptief krediet omdat je het geld gebruikt om je maandlasten te verlagen en de belastingdienst niet meer behulpzaam is. Uw hypotheekrenteaftrek daalt elk jaar.

De voordelen van deze schuldopbouwende hypotheek

Het voordeel van deze schuldvormende hypotheek is dat de rente op de hypotheek lager zal zijn dan de rente op het doorlopend krediet, aangezien de woning als onderpand dient. Een ander voordeel is dat vooral beginners profiteren van lagere maandlasten. Een belangrijk nadeel is dat er weer schuld wordt opgebouwd, waaruit de rentekosten stijgen en dus de mogelijkheid van een restschuld blijft. Minister Blok zal denken dat de resterende schuld waarschijnlijk zal afnemen, aangezien er in feite nog maar 50% openstaat.

lening blokkeren

En dan is er nog de Bloklening. U kunt bijvoorbeeld een lening aanvragen bij het Rijks Energiebesparingsfonds (looptijd 10 jaar) voor dakisolatie, hoogrendementsbeglazing en energiezuinige ramen. Het geleende bedrag varieert van 2.500 tot 25.000 euro.

Conclusie 50% renteloze financiering van uw woning

Slechts 50 procent is toegestaan, maar let goed op de voorwaarden van deze Duo-hypotheek om te zien wat uw maandlasten zijn. Anders dan bij een echte aflossingsvrije hypotheek uit 2013 kunt u vanaf 2013 niet alle hypotheekrente meer aftrekken en daar gelden nu speciale regels voor.

Lees verder