BKR registratie

Tegenwoordig bieden veel kleine financiële instellingen leningen en hypotheken aan waar een negatieve BKR registratie geen invloed op heeft. Bekende instellingen als Rabobank, ABN Amro, ING etc. zullen je echter geen lening verstrekken als je negatief staat ingeschreven in het BKR. Maar wat houdt zo’n registratie in en waarvoor dient het?

Wat is BKR?

Stichting BKR is een bedrijf dat een database bijhoudt van bijna alle financiële instellingen in Nederland, waar alle kredietnemers zijn geregistreerd. Hier kunnen de zogenaamde actoren (financiële instellingen) de potentiële nieuwe klant controleren op krediet en/of schulden.

Wanneer word ik ingeschreven?

Iedereen die een financiële verplichting aangaat, zoals een lening of hypotheek, staat ingeschreven bij het BKR. De instelling waar u de lening afsluit, draagt ​​gegevens over zoals het bedrag en de begin- en einddatum van het contract. Het is geregistreerd bij het BKR. Ook als u te laat betaalt, wordt dit vastgelegd met een code.

Dus als je geregistreerd staat bij het BKR, betekent dat niet meteen dat je een negatieve registratie hebt. U heeft alleen een negatieve registratie als er een betalingsachterstand is en de instelling waar het contract loopt door het BKR wordt geïnformeerd.

Wat is het nut van zo’n registratie?

Kredietregistratie biedt voordelen voor zowel instellingen als burgers. Instellingen kunnen hun potentiële klanten screenen op betalingsgedrag om hun risico te verkleinen. Op deze manier kan de registrant worden beschermd tegen financiële rampen. Als je al schulden hebt en weer een lening wilt afsluiten, zullen de meeste banken dit weigeren. Zo voorkom je dat je verder in de schulden komt.

Ik krijg geen krediet na BKR

Dit is fout. Het BKR geeft alleen gegevens door aan die financiële instellingen waarbij u krediet wilt opnemen voor de afgesloten leningen, en doet daar geen oordeel over. De financiële instelling bepaalt zelf aan wie zij krediet verleent en aan wie niet. Deze instellingen beweren vaak het tegenovergestelde, dan wordt er gezegd dat je “volgens BKR geen lening kunt krijgen”. Dat wil zeggen dat je volgens hun eigen richtlijnen geen krediet mag krijgen met je BKR-codes.

Is het verstandig om een ​​nieuwe lening aan te gaan met negatieve registratie?

Het hangt van jou af. Eerst moet u kijken of u deze nieuwe financiële verplichtingen aankunt. Verdient u genoeg om de lening af te betalen? Heeft u uw vorige schulden al afbetaald? Daarnaast is het nog nodig om een ​​kredietverstrekker te zoeken die geen probleem heeft met een negatieve BKR registratie. Vraag uzelf af of deze instellingen betrouwbaar zijn. Merk op dat de “grote, bekende, vertrouwde” instellingen niet voor niets richtlijnen hebben over negatieve registraties. Dit om jezelf te beschermen, maar ook om jou te beschermen.

BKR export pakket

Op internet zijn verschillende sites te vinden die een doe-het-zelf BKR verwijderset aanbieden voor een lage prijs. Ze beweren dat je met een simpele handleiding je negatieve BKR registratie zelf kunt verwijderen. De waarheid is dat deze pakketten u niet kunnen helpen. Particulieren kunnen de registratie BKR niet verwijderen of wijzigen. Dit kan alleen door financiële instellingen die zijn aangesloten bij het BKR, maar ook alleen met de registratie die ze zelf hebben gedaan. Het is daarom niet mogelijk om deze registraties zelf te verwijderen, zoals wordt beweerd door de websites die deze pakketten aanbieden.

wat kan je doen

Als de financiële instelling u geen krediet wil verlenen vanwege BKR-registratie, kunt u zelf uw dossier opvragen. Dit wordt een cheque genoemd. Hiervoor krijg je van elke bank een folder, die je samen met een bankmedewerker invult. Het is noodzakelijk dat de bank het zogenaamde lidnummer invult, waarmee de bank zich identificeert met het BKR. De bank stuurt de brochure samen met een kopie van een geldig identiteitsbewijs en na betaling van EUR 4,95 aan BKR. Sinds kort is het ook mogelijk om online een cheque aan te vragen via de website van het BKR. U krijgt dan een overzicht van alle geregistreerde contracten. In dit rapport staan ​​alle contracten, de financiële instellingen waar u ze bij heeft en eventuele codes.

Wat te doen bij onjuiste contracten?

Als u constateert dat een van deze contracten en/of codes onjuist is geregistreerd, kunt u contact opnemen met de autoriteiten die deze hebben geregistreerd en vragen om deze te wijzigen of uit te schrijven. Veel mensen nemen contact op met het BKR om deze registraties op te zeggen. BKR-medewerkers kunnen dit echter niet voor u oplossen, BKR legt alleen vast wat door financiële instellingen aan hen wordt overgemaakt. Deze instellingen zijn de enige die u kunnen vertellen hoe u registraties kunt wijzigen of verwijderen. Dit is dus de enige manier om van verkeerde registraties af te komen.€