BKR codering en hypotheek in 2021

De vraag is of je in 2021 en 2022 nog een hypotheek kunt afsluiten met een BKR-code. In de praktijk lijkt dit niet onmogelijk, maar er moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Het is belangrijk welke BKR-code je hebt gegenereerd en of er beloningen zijn. U kunt ook een BKR-code krijgen als u een huis verkoopt met een openstaande schuld. Koop dan nooit meer een woning zonder financiering. Wees voorzichtig met de huurovereenkomst.

BKR registratie en BKR codering

Registratie in BKR

Als je ergens een krediet of lening hebt afgesloten die boven de 250 euro uitkomt, heb je een BKR-registratie. Uw bestaande uitleningen en uitleenhistorie worden opgeslagen in het Centraal Krediet Informatie Systeem van het BKR Fonds (Bureau Kredietregistratie). Als het krediet of de lening wordt beëindigd, worden de kredietgegevens nog vijf jaar bewaard. Als je een bank of andere kredietverstrekker benadert om een ​​nieuwe hypotheek of lening aan te vragen, is het verplicht dat deze in het BKR-register of bij het BKR registreert en wat je leengeschiedenis is.

Leningshistorie en BKR-codering

De bank wil uw huidige leningen weten om te kijken of u een extra lening of hypotheek kunt betalen. Maar niet alleen dat, uw kredietrapport laat ook zien of er de afgelopen vijf jaar achterstanden zijn geweest. Als dit het geval is, houdt BKR dit bij met een melding of code. Dit geldt in principe voor de volgende berichten en codes:

BKR codering en hypotheekaanvraag

Uit het BKR register blijkt of er ooit betalingsproblemen zijn geweest en of deze zijn opgelost. Iedereen met een A-code zonder inbeslagname kan een nieuwe hypotheek meestal wel vergeten. Dit geldt zeker voor de codes 1 t/m 5 en de code SH. Zelfs een AH-bericht (achterstallig maar hersteld) zal voor veel banken problemen opleveren. De ene bank zal u niet direct afwijzen als er ook een plausibele verklaring is voor de schulden en incasso’s. Het helpt zeker als de problemen ongeveer vijf jaar geleden zijn begonnen en niet recentelijk zijn voorgekomen. Dan wil de bank een begrijpelijke reden weten en, misschien nog belangrijker, zo veel mogelijk zekerheid dat de kans op herhaling extreem klein is. De late betaling is misschien niet te wijten aan uw gedrag, maar zelfs dan zal het erg moeilijk zijn. Niet iedere financier volgt de NHG, maar als je dat wel doet, vergroot je de kans op een hypotheek.

BKR registratie verwijderen

Ook kan het voorkomen dat u het helemaal niet eens bent met de BKR-registratie of dat u van mening bent dat er een fout is gemaakt bij de registratie. Er zijn bureaus die een vergoeding aanbieden om mensen te helpen bij het verwijderen van een negatief BKR. Of het lukt, hangt helemaal af van de kracht van de argumenten. Maar je kunt ook zelf proberen de inschrijving te verwijderen door rechtstreeks contact op te nemen met de bank of kredietverstrekker, of je in te laten met de geschillencommissie BKR.

U kreeg in 2021 geen hypotheek, wat nu?

Het is vervelend, maar begrijpelijk, dat registratie met codes vijf jaar zichtbaar is totdat de lening volledig is afgelost. Mocht je in een situatie zijn beland waarin je problemen had met betalen, maar je hebt ze nu opgelost en kun je nog steeds niet de juiste hypotheek krijgen, dan is het de moeite waard om eerst even na te denken over het kiezen van een huurwoning, tot de inschrijving in BKR is weg. Daarna kunt u gewoon weer bij de bank terecht voor een nieuwe hypotheek. Helaas is het niet anders en zijn er in 2022 wellicht nog mogelijkheden om een ​​hypotheek te krijgen, al zullen in 2022 de regels nog strenger zijn. Zo zal het BKR een leasecontract (auto, wasmachine, wat dan ook) overwegen. Ook wijst het er nogmaals op dat het erg onverstandig is om een ​​woning te kopen zonder financieringsvoorwaarde, aangezien een negatieve BKR registratie altijd de sleutel kan zijn.

Lees verder