BIP, Budget Informatiepunt

Het BIP, of Budget Informatiepunt, is een onderdeel van de gemeente waar burgers terecht kunnen voor informatie, advies en hulp op het gebied van schulden. BIP bestaat uit experts die gespecialiseerd zijn op het gebied van financiën. Dit geldt niet alleen voor vaste lasten, maar ook voor diverse andere schuldsituaties.

Wanneer kan je naar het BIP?

Het gemeentelijke RIP is beschikbaar voor elke inwoner van de provincie. Er is echter een uitzondering. Zelfstandige ondernemers hebben geen recht op hulp en advies van het BIP. Hier is een ander gedeelte voor. Veel mensen denken dat je diep in de schulden moet zitten voordat je je aanmeldt voor BIP. Niets is minder waar. Integendeel, RIP geeft er de voorkeur aan dat mensen zich aanmelden zodra er schulden dreigen, maar nu nog niet. Tijdig een oplossing zoeken voor een probleem is altijd beter dan oplossingen zoeken voor problemen die zich in de tussentijd hebben voorgedaan, stelt ook BIP. U kunt in de volgende gevallen een aanmeldingsgesprek aanvragen bij het RKP:

U kunt geen vaste lasten meer betalen

Het kan zijn dat u altijd maar net de eindjes aan elkaar heeft kunnen knopen, maar nu heeft u het punt bereikt waarop u vaste lasten steeds verder moet uitstellen omdat u het geld niet heeft. Kunt u uw vaste lasten als gas, elektra, water en huur niet meer betalen? U kunt zich dan inschrijven voor BIP.

De maand is te lang

Steeds meer mensen lopen tegen dit probleem aan. De vaste kosten worden betaald, maar er wordt de laatste twee weken niet gewinkeld. En nu? Voor veel mensen duurt de maand langer dan de portemonnee voldoende vol is. U kunt ook contact opnemen met BIP.

Je kunt niet meer kiezen

Voor velen is het best moeilijk wanneer salaris of uitkeringen binnenkomen. Stel dat u € 1.200 netto en € 1.700 aan facturen ontvangt, zowel vaste kosten als eenmalige facturen. Dan moet je kiezen. Welke rekeningen ga je betalen, welke kun je eventueel nog een maand laten staan, of welke rekeningen moet je laten liggen? In elk geval; Rond de €500,- aan rekeningen kunt u niet betalen en de kans is groot dat de overige rekeningen worden geïncasseerd met extra kosten. U kunt een BIP aanvragen om dit probleem op te lossen.

Schuldeisers komen van overal

Tot slot, heeft u al zoveel schulden opgebouwd dat er elke dag aanmaningen binnenstromen en schuldeisers en deurwaarders constant aan de deur staan? Dan is het zeker tijd om je in te schrijven voor BIP. Wat je ook probeert, je komt er niet uit. BIP kan u helpen.

Regel alles zelf, met voldoende ondersteuning

Soms ontstaan ​​er financiële problemen omdat je gewoon niet weet wat er binnenkomt en uitgaat. Een BIP kan u meer duidelijkheid geven over hoe u uw beschikbare budget beter kunt gebruiken om geldproblemen te voorkomen. Er wordt samen met u gekeken of u nog recht heeft op fiscale toeslagen die u (nog) niet heeft aangevraagd, zoals zorgtoeslag en huurtoeslag. We kunnen kijken hoe je meer geld kunt krijgen buiten je salaris om. Zijn er bijvoorbeeld thuiswonende kinderen ouder dan 18 jaar? Dan kun je geld of een investering vragen voor boodschappen. Daarnaast worden alle rekeningen bij elkaar gezet en kijken we samen met u hoe u het budget het beste kunt verdelen, hoe u alle rekeningen kunt betalen en hoe u genoeg geld overhoudt om te winkelen. Tot slot kun je kijken naar zaken waar je op kunt besparen. Denk bijvoorbeeld aan stoppen met roken of boodschappen doen bij een andere supermarkt. BIP kan u voorbeeldbrieven bezorgen aan instellingen waarbij u openstaande rekeningen heeft.

Volg de cursus

Het BIP biedt ook een cursus aan voor iedereen die wil leren het beschikbare budget beter te benutten. Deze cursus budgetteren wordt vooral aanbevolen voor mensen die schulden hebben en deze aan het oplossen zijn. Het is mogelijk om tijdens de schuldenregeling direct te leren hoe u beter met geld om kunt gaan. Daarnaast zijn de cursussen ook geschikt voor mensen die al schuldenvrij zijn en schuldenvrij willen blijven, maar ook voor mensen die nog nooit in de schulden hebben gestaan ​​maar deze ook effectief willen aflossen.

Taken indienen

Kunt u uw financiële problemen niet meer aan, ook niet met BIP-ondersteuning? Dan heb je nog steeds de mogelijkheid om taken uit te besteden via BIP. Dit wordt budgetbeheer genoemd. U laat het beheer van inkomsten en uitgaven tijdelijk over aan Budgetbeheer met behulp van BIP. Zo voorkom je dat de schuld oploopt door incasso’s en het spreiden van betalingsachterstanden. U krijgt weer grip op uw inkomsten en uitgaven als uw schulden zijn afgelost en u weet uw eigen budget te beheren om te voorkomen dat u opnieuw in de problemen komt. BIP bepaalt of u in aanmerking komt voor budgetbeheer.

BIP-initiatief

BIP, Budget Informatiepunt, is een initiatief van de gemeente Katwijk in Zuid-Holland. Maar bijna elke gemeente in Nederland en België heeft dit soort hulp, advies en financiële ondersteuning voor haar inwoners. Deze afdeling heeft andere namen in verschillende gemeenten, zoals Begrotingssteun, Financieel Informatie- en Adviescentrum en Gemeentelijke Schuldhulpverlening.€