Bijdragen aan stripboeken

Stripboeken worden steeds waardevoller en daarom interessant als investering. De kwaliteit van de strips heeft een grote invloed op hun waarde. Het hangt natuurlijk ook van het genre af. Zo zijn de oude Kuifjes (Kuifje in het Frans) en Suske en Wiskes razend populair in het Nederlandse taalgebied. Oude strips zijn eigenlijk afgenomen. Stripboeken kunnen op verschillende plaatsen worden gekocht en verkocht, zoals de veilingsite Catawiki en een van de vele stripbeurzen.

Strips kunnen een zeer interessante investering zijn. Dat blijkt uit onderzoek van online veilinghuis Catawiki en studenten van de Rijksuniversiteit Groningen. Wie dertig jaar geleden in de juiste strips belegde, maakte een gemiddeld rendement van 9,1 procent per jaar. Dit betekent dat het rendement op stripboeken veel hoger is dan het rendement op goud of zilver. De onderzoekers gebruikten bij hun onderzoek de bekende stripcatalogi van Hans Matla. Deze verzamelaar hield alle strips die in het Nederlandse taalgebied verschenen in zijn catalogus bij en gaf een schatting van de waarde ervan. Hij ontdekte dat elke keer dat er een nieuwe catalogus verscheen, de prijzen bijna verdubbelden. De 3.500 euro die werd betaald voor Rikki en Wiske, de voorloper van Suske en Wiske, was in 2012 het duurste Nederlandstalige stripboek.

Stripboeken verzamelen

Er zijn ongeveer tweeduizend gepassioneerde verzamelaars in België. In Nederland is het ongeveer hetzelfde. De waarde van de strip wordt bepaald door verschillende factoren. Zo zijn eerste nummers veel waardevoller dan andere stripboeken. Zeldzaamheid en leeftijd zijn ook belangrijk. Er zijn zelfs uitgevers die speciale edities in beperkte oplage voor verzamelaars produceren. Vooral strips uit de jaren vijftig en zestig zijn in trek. Stripboeken moeten ook in goede staat zijn. De meeste verzamelaars halen hun neus op voor stroken die half gescheiden zijn of te veel vlekken en rimpels hebben.

Trends in de stripwereld

Er zijn ook bepaalde trends in de striphandel. Zo zijn de strips van Suske en Wiske, Kuifje en Maarten Toonder in 2014 bijzonder populair. Ook de eerste Donald Ducks blijven het goed doen. In de jaren vijftig en zestig is er namelijk een hele generatie mee opgegroeid, die nu welvarend is. In de jaren tachtig en negentig deden albums van onder meer Eric de Norman en Dick Boss het goed. Hetzelfde geldt voor verschillende strips. Hun waarde is in de loop van de tijd afgenomen. Dat gezegd hebbende, investeren in strips is niet zonder risico. Degenen die veilig in strips willen investeren, doen er goed aan hun kansen te spreiden door op verschillende soorten genres te wedden. Het is nog moeilijk te voorspellen welke genres zullen blijven slagen. Ook voor de originele tekeningen van bekende cartoonisten, zoals Willy Vandersteen, is er een toenemende belangstelling.

Waar kun je oude en waardevolle strips kopen?

Op verschillende plaatsen worden strips verkocht. Veel ervan wordt verkocht in stripwinkels en antiquarische boekwinkels. Ze weten meestal wel wat ze moeten vragen. Daarnaast worden er meerdere grote beurzen gehouden in zowel Nederland als België. Een groot deel van de handel is verplaatst naar het internet. De veilingsite Catawiki heeft de afgelopen jaren een belangrijke plaats ingenomen in de handel van waardevolle strips. Markplats biedt ook veel, maar er zit ook veel troep tussen. Twintig jaar geleden konden mensen nog het geluk hebben om een ​​waardevol exemplaar tegen te komen in een kringloopwinkel of rommelmarkt, maar dat gebeurt niet meer. De meeste albums zijn allang vernietigd of gesloopt door verzamelaars.€