Bij aankoop van een huurhuis

Het kopen van een huurwoning is vaak aantrekkelijker dan het kopen van een bestaande koopwoning. Zeker voor starters is dit een ideale manier om de woningmarkt te betreden. Vaak wordt de woning afgeprijsd of komt met aantrekkelijke voorwaarden of regelingen. Soms komt er een terugkoopovereenkomst tot stand wanneer de koper de hypotheek niet meer kan betalen. Vaak wil de verhuurder van de oude huurwoningen af ​​en te koop aanbieden. Soms is het ook mogelijk om de bestaande huurwoning waarin u woont te kopen.

Waarom een ​​huurwoning kopen?

De aankoop van een huurwoning is vooral aantrekkelijk voor starters die geen hoge eisen stellen aan koopwoningen. Beginners hebben het vaak moeilijker om een ​​hypotheek te krijgen of weten niet zeker of ze een hypotheek volledig kunnen betalen. Omdat sommige woningcorporaties aantrekkelijke voorwaarden bieden, is het voor starters vaak makkelijker om een ​​huurwoning te kopen. Niet elke woningcorporatie biedt dit aan en vaak alleen aan hun huurders of zittende huurders.

Een zittende huurder is iemand die momenteel in een huurhuis woont en een huurhuis wil kopen. Een condo-vereniging kan een huurwoning alleen verkopen aan een zittende huurder, of een huurwoning pas verkopen als deze vrijkomt. Een sociale huurwoning met een zittende huurder kan niet zomaar verkocht worden, waardoor de huurder zou moeten vertrekken. Een lease voorkomt dit. Huizen op eigen grond hebben vaak verschillende voorwaarden en huurcontracten zijn soms voor bepaalde tijd.

De woningbouwvereniging verkoopt een huurwoning

De reden waarom een ​​woningcorporatie een huurwoning verkoopt heeft meestal een duidelijke reden: de huidige huurwoning is te duur in onderhoud en het geld moet worden besteed aan het bouwen van nieuwe woningen. Door regelmatig nieuwe huizen te bouwen en oude huizen te verkopen, voorkomt de woningbouwvereniging dat er te veel oude en vervallen huizen ontstaan. Het is immers onmogelijk om voor deze oude huizen zo’n hoge huur te vragen. Daarnaast zorgt de verkoop van huurwoningen voor de spreiding van de bevolking en het naast elkaar bestaan ​​van huurders en kopers. . Een woningcorporatie kan een woning met achterstallig onderhoud verkopen. De aankoopprijs moet echter dienovereenkomstig worden aangepast.

Bepaal de aankoopprijs

Een woningcorporatie kan niet zomaar een koopprijs vaststellen. De woning dient getaxeerd te worden door een onafhankelijke taxateur. Achterstallig onderhoud drukt de aanschafprijs. Nieuw ontworpen apparatuur kan de aanschafprijs verhogen. Er zijn veel manieren om een ​​huis te verkopen. Zo kan een zittende huurder een aanbod krijgen van een woningbouwvereniging. Vaak geldt er een bedenktijd voor de huurder waarin hij een besluit kan nemen of het aanbod kan afwijzen. De huurder kan ook contact opnemen met de woningbouwvereniging en vragen of de woning te koop staat. Wanneer de woning niet meer verhuurd wordt, kan de woningbouwvereniging de woning te koop aanbieden op haar website, in een krant of via een makelaar. Huurders van woningcorporaties hebben vaak voorrang. Soms is het nodig om je in te schrijven in het huis en te tekenen.

Speciale evenementen

Een woningcorporatie maakt het voor een potentiële koper vaak makkelijker om een ​​huurwoning te kopen. Dit kan een of meer van de volgende regelingen omvatten:

Kijk altijd vooraf welke regelingen worden aangeboden. Dit is niet bij elke woningcorporatie hetzelfde. De een biedt er meerdere tegelijk, de ander niets. Hoewel vaak blijkt dat een woningcorporatie een vaste koopprijs hanteert, is het niet onmogelijk om over een koopprijs te onderhandelen. Alles heeft immers een prijs en als de woningbouwvereniging echt van het huis af wil, dan gaat de prijs meestal naar beneden. Ondanks aantrekkelijke prijzen en arrangementen duurt de verkoop bij sommige huurwoningen toch lang.

Vraag ook naar de voorwaarden. Een woningbouwvereniging geeft er vaak de voorkeur aan om een ​​woning te verkopen aan een (zittende) huurder. Wanneer de woning wordt verkocht aan een buitenstaander, is de kans groot dat er geen speciale regelingen meer gelden. Het komt ook voor dat de woning op inschrijving wordt verkocht. Daarna moeten potentiële kopers inchecken, vaak zonder dat ze de woning van binnen hebben gezien. Soms ontbreekt een foto en een duidelijke omschrijving van de woning wanneer de woning via de woningbouwvereniging zelf wordt verkocht. Een makelaar geeft vaak meer informatie over een woning.

Lees verder