Big Mac Index als indicator

De lekkerste index die we kennen is de Big Mac-index. Je kunt veel leuke dingen doen met deze BIG Mac-index. Dus wat u van het product zelf vindt, is in deze berekening minder belangrijk. Nederland moet momenteel gemiddeld 15 minuten werken om een ​​Big Mac te kopen. Daarmee behoort ons land in koopkracht tot de top vijf van Europa. Zo weet je indirect wat de euro echt waard is in de wereld. De Big Mac Index zal het je laten zien.

Inhoud

De econoom

Het feit dat het beroemde tijdschrift Economist in 1986 de Big Mac Index ontwikkelde en dat de index nog steeds serieus wordt onderhouden en gepubliceerd, toont aan dat het meer is dan een anekdote. De index is geen exacte wetenschap, maar geeft een interessant beeld van koopkracht- en wisselkoersontwikkelingen.

Koopkrachtpariteiten

De koopkrachtpariteitstheorie (PPP) stelt dat de wisselkoersen op de lange termijn naar een niveau gaan waarop de prijs van een mandje goederen in alle landen gelijk is.

Welke mand?

Maar zoek een van die manden die bijna overal beschikbaar zouden moeten zijn. In 1986 kwam de redacteur van The Economist, Pam Woodall, op het briljante idee dat, hoewel zo’n mand niet eenvoudig in elkaar te zetten is, er toch een wijdverbreid en gemakkelijk vergelijkbaar Amerikaans product in de wereld is. Een Big Mac natuurlijk. MacDonald’s is bijna overal en winkel lokaal. Deze gigantische hamburger geeft een goed beeld van de prijsontwikkeling in een bepaald land.

Hoeveel kost een Big Mac?

Dus de redenering is dat als een Big Mac € 2 kost in Europa en $ 2,50 in de VS, de wisselkoers tussen euro en dollar 1,25 zou moeten zijn. Deze wisselkoers zal niet onmiddellijk optreden, maar de trend zal de PPP-theorie volgen. Met zo’n simpele berekening kun je bepalen of een valuta ernstig over- of ondergewaardeerd is. Daarnaast geeft het een idee van de ontwikkeling van de inflatie. Kortom, met de Big Mac Index kunt u internationale valuta’s vergelijken met de Amerikaanse dollar.

Big Mac-index

Aangezien niet elk groot continent, zoals China, even transparant is met zijn inflatie-indicatoren en de prijsontwikkelingen daar kunstmatig zijn, kan de Big Mac-index een idee geven van de werkelijke ontwikkelingen. Zo blijkt uit 2020-cijfers dat de Chinezen maar half zoveel betalen voor een Big Mac als een Amerikaan in de VS. Daarom is een identiek product de helft van de prijs in China.

Werkurenindex

Op basis van de Big Mac is ook een arbeidsduurindex ontwikkeld, die aangeeft hoe lang men in een bepaald land moet werken om een ​​Big Mac te kunnen kopen. Ook daar valt veel over te zeggen. De belangrijkste verschillen tussen landen zijn zeer opvallend.

Hoeveel kost een Big Mac in 2020?

In 2020 kostte een Big Mac $ 5,67 in de VS en € 4,80 in Nederland. Dus: 5,67 / 4,80 = 1,19. Dit is bijna gelijk aan de werkelijke wisselkoers, die rond de 1,18 euro ligt (de koers schommelt doorheen het jaar). Op basis van de Big Mac Index is de dollar op dat moment niet onder- of overgewaardeerd en zal deze ook niet inhalen.

Lijst met Big Mac-indexen voor verschillende landen

In 2020 ziet de lijst er als volgt uit:

Lees verder