Biedt een beleggingsfonds meer zekerheid aan een belegger?
Door deel te nemen in een beleggingsfonds kunnen particuliere beleggers hun portefeuille diversifiëren zonder al te veel kapitaal. Zo veel mogelijk diversifiëren van beleggingen klinkt aantrekkelijk voor wie zo min mogelijk risico wil nemen met zijn geld. Maar zijn deze risico’s bij beleggingsfondsen beperkt?
Soorten beleggingsfondsen
Om te beginnen zijn er veel beleggingsfondsen waarin u kunt participeren die in verschillende objecten beleggen. Er zijn bijvoorbeeld beleggingsfondsen die beleggen in aandelen of obligaties of obligaties en aandelen. Daarnaast zijn er investeringsfondsen die zich richten op een specifieke branche of regio.
Voordelen van beleggingsfondsen
Er zijn verschillende voordelen die beleggen via een beleggingsfonds begunstigen. Op die manier kunt u echt een goed gediversifieerde portefeuille opbouwen via een beleggingsfonds. Het kan het risico afdekken. Als sommige aandelen in de portefeuille onverwacht dalen, kan dit worden opgevangen door stabiele of bloeiende aandelen in de portefeuille. Daar komt bij dat te veel diversificatie ook niet goed is, omdat er dan zoveel versnippering is dat er nog grote risico’s zijn op onverwachte verliezen.
Een ander voordeel is dat bij een beleggingsfonds de beleggingen voor u worden beheerd. U hoeft dus alleen maar te graven in welk beleggingsfonds u wilt kiezen en de rest van het werk wordt voor u gedaan.
Ten slotte zijn er veel beleggingsfondsen op de markt en daarom zijn er veel opties voor de particuliere belegger.
Nadelen van beleggingsfondsen
Beleggen via een beleggingsfonds heeft natuurlijk ook nadelen. Een belangrijk nadeel zijn de kosten, die vaak hoog kunnen zijn. Aan de andere kant geven banken of fondsbeheerders regelmatig aan dat ze fondsen “gratis” beheren. De zon gaat voor niets op, ook niet in investeringsgrond, dus het is altijd raadzaam om het prospectus goed te lezen om te weten wat de werkelijke kosten zullen zijn. Kosten gaan immers ten koste van retouren.
Een ander nadeel is dat beleggen in een fonds een passieve vorm van beleggen is. Als belegger heeft u weinig tot geen invloed op de keuzes die de vermogensbeheerder voor u maakt. Daarnaast creëren banken en vermogensbeheerders vaak zelf beleggingsfondsen. Bij het beleggen in dergelijke fondsen is er meestal geen objectiviteit in de genomen beslissingen. Of dit fonds tot de beste in zijn categorie behoort en of het het best mogelijke rendement voor de belegger behaalt, is in deze gevallen minder belangrijk.
Dit geldt wellicht onnodig ook voor beleggingsfondsen, waarvan de prestaties uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst.
Conclusie
Zoals de meeste beleggingsproducten hebben beleggingsfondsen zowel voor- en nadelen als risico’s. Als u besluit te beleggen in een beleggingsfonds, doe dan altijd uw due diligence en schakel zo nodig de hulp in van een onafhankelijk adviseur. Ook is het raadzaam om te controleren of het beleggingsfonds beursgenoteerd is. Het is ook belangrijk om de regio te kiezen waar u wilt raadplegen. Kijk naar de economische ontwikkeling en vooruitzichten. Er wordt ook rekening gehouden met het landenrisico. Vermijd indien mogelijk landen in onrust en onzekere economische vooruitzichten. Verzamel daarnaast zoveel mogelijk informatie over de beleggingsfondsen van belang. Lees het prospectus en alle kleine lettertjes aandachtig en stel kritische vragen. En pas vooral op voor hebzucht. Beloften van (onrealistisch) hoge winsten zijn meestal te mooi om waar te zijn.€