Beurswijsheid waarop u kunt vertrouwen
Er zijn enorm veel beurswijsheden, sommige minder bekend dan andere, sommige minder betrouwbaar dan andere. Net als bij uitspraken over het weer, bevatten deze uitspraken vaak een kern van waarheid, maar ze zijn niet wetenschappelijk en daarom niet nauwkeurig. Zo kom je erachter welke wijsheden zich al hebben bewezen en welke niet.
Januari, de maand die het jaar voorspelt
Ze zeggen dat een bullmarkt in januari de rest van het jaar een bullmarkt zal zijn. Dit is in veel gevallen het geval gebleken, en bijvoorbeeld de winsten van de dow jones in januari waren in acht van de negen gevallen ook het hele jaar gestegen. Deze verklaring gold ook voor kleine bedrijven die in januari hoge winsten rapporteerden. Sinds 2000 is de invloedsmacht op deze kleine aandelen echter afgenomen, maar het blijkt nog steeds waar en vrij nauwkeurig voor de indices. Kijk dus goed naar de aandelenkoers in januari om te zien hoe het de rest van het jaar zal vergaan.
Trend is je vriend
Na januari kunnen we de functie uitbreiden. Deze verklaring is waar omdat de trend waarschijnlijk in dezelfde richting zal doorgaan in plaats van plotseling te veranderen. Het is ook heel logische wijsheid; als het aandeel positief is, krijgen meer beleggers ook meer vertrouwen, waardoor het aandeel meer zal worden gekocht en zal stijgen. Ook kan in het algemeen worden gezegd dat een persoon in positieve tijden een positievere focus aanneemt. Hetzelfde geldt voor een negatieve trend; als het vertrouwen weg is, wordt er minder geïnvesteerd, dalen aandelen, daalt het vertrouwen, wordt er minder geïnvesteerd,… en dan zitten we in een neerwaartse spiraal.
Natuurlijk kan de trend worden gekeerd. Omdat een trend pas echt waarneembaar is als hetzelfde fenomeen zich gedurende een bepaalde periode voordoet, bestaat deze al een tijdje. Analisten kunnen deze trends veel eerder opmerken dan de particuliere belegger, die vaak inspringt als hij al ver gevorderd is. Dit leidt tot overdrijvingen en correcties volgen bijna altijd. Dus wanneer een trend omslaat in een hausse, zijn we meestal dicht bij een keerpunt.
Een bullmarkt klimt naar een bearish markt
Dit kan als richtlijn voor de vorige worden gebruikt. Een beursrally die sterk is en lange tijd aanhoudt, vereist eerst enkele zorgwekkende omstandigheden. Wanneer de markt op een laag pitje staat, het vertrouwen helemaal weg is en de wereld in een negatieve stemming is, kan dit de voedingsbodem zijn voor een sterke boom. Dit kan worden gezien als we kijken naar het jaar 2003, toen consumenten en producenten een nogal negatieve kijk op de zaken hadden, en ook naar het jaar 1982, toen de enorme staatsschuld en inflatie als bodem dienden.
Probeer nooit een vallend mes te vangen
Als je ervan uitgaat dat wantrouwen en negativiteit op de aandelenmarkt de perfecte voedingsbodem is voor stijgende prijzen, dan betekent dat dat je moet kopen op een moment van wantrouwen. Dit betekent dat we kunnen beoordelen wanneer de neerwaartse spiraal voorbij is en de ommekeer begint. Als iemand tegen dalende prijzen koopt, weten ze niet hoe diep de voorraad kan dalen. Het is het beste om direct na het retourneren te kopen en negatieve prijzen te vermijden. Blijf dus nog even weg en houd prijzen en nieuws in de gaten.
Koop op geruchten en verkoop op nieuws
Over deze berichten gesproken; beleggen is speculatie, en speculatie is iets doen voordat het algemeen bekend is. Als iets van invloed kan zijn op de koers van het aandeel, zoals een goed bedrijfsresultaat, dan zal de koers voor de officiële bekendmaking ook daadwerkelijk stijgen. Beleggers speculeren op de stijging vanwege goede prestaties en kopen aandelen, waardoor ze stijgen. Tegen de tijd dat de cijfers worden aangekondigd, daalt de prijs vaak iets, omdat deze beleggers hun winst beschermen en de aandelen verkopen. Probeer dus altijd nieuws te kopen op basis van positieve geruchten.
In mei verkopen en wegrijden.
Deze wijsheid is gebaseerd op het feit dat de prijzen in de zomermaanden vaak goed zijn. Hiervoor zijn meerdere verklaringen te vinden; de vakantieperiode begint in mei en velen gaan naar het buitenland. Omdat ze weten dat ze minder reactief zijn en hun portefeuille minder kunnen monitoren, worden veel aandelen verkocht. Een andere reden zou kunnen zijn dat analisten vanaf mei een minder positief beeld van de beurs hebben en door dit negatievere sentiment ook de koers iets zal dalen. U kunt er dus voor kiezen om de aandelen in mei te verkopen en pas na de zomer terug te kopen. Deze tactiek lijkt echter pas na 20 tot 30 jaar vruchten af te werpen.
Winst maken maakt je niet failliet
Hoewel van deze wijsheid niet kan worden gezegd dat ze onjuist is, aangezien je niet echt failliet gaat als je met winst verkoopt, is het vaak slechts een excuus van degenen die te vroeg hebben verkocht. Het is niet nodig om na een sterke stijging een aandeel te verkopen om het risico te beperken, zo beperk je ook je winst. Als er een goede reden is waarom het aandeel omhoog is gegaan, kunt u het laten stijgen. Als je echter te vroeg hebt verkocht, kun je deze wijsheid gebruiken om jezelf te troosten.
Slik je verliezen en laat je winst komen
Een regel die niet wordt toegepast, hoewel er veel waarheid in zit. Veel mensen denken dat het het beste is om een aandeel te verlaten als je het niet met winst kunt verkopen, of in ieder geval met winst. Maar teruggaand naar het vallende mes, de trend en de neerwaartse spiraal, kun je er vaak vanuit gaan dat een dalend aandeel verder kan dalen. Daarom is het in veel gevallen beter om de aandelen die het slechter doen te verkopen en de aandelen die het goed doen een tijdje te laten lopen.
September is de lentemaand van de kermis
September is traditioneel een boommaand op de aandelenmarkt, en hoewel dit effect moeilijk uit te leggen is, heeft deze wijsheid zich al bewezen. Dit komt waarschijnlijk door de wijsheid van mei en veel mensen die na de zomervakantie aandelen terugkopen. De meteorologische herfstmaanden zijn de echte lentemaanden op de beurs.
Halloween-indicator
De gevestigde trend voortzettend, doet de beurs het ook goed in september, oktober en november. We kunnen hier ook een sectordimensie aan toevoegen, aangezien doorgaans productie- en grondstofgerelateerde aandelen beter presteren tijdens de wintermaanden. Ook zien we dat beleggers in november al gaan speculeren over de verhoging in januari. Daardoor worden er eerder aandelen ingekocht en stijgen de koersen ook in november en december.
Maandag het hele jaar door
Maandagen zijn voor de meeste werkende mensen de slechtste dag van de week omdat je van de weekendvibes af bent en weer aan het werk moet. Maandag is ook een slechte dag voor de aandelenmarkt. Niet alleen omdat er maandag minder positief sentiment is voor de belegger, maar ook omdat er vaak in het weekend slecht nieuws naar buiten komt, waardoor men maandag meteen reageert. We zien ook dat de grootste beurscrashes (1929 en 1987) op een maandag plaatsvonden. Vrijdag daarentegen is een dag waarop de aandelenkoersen over het algemeen licht stijgen. Als echter de tactiek van altijd kopen op maandag en verkopen op vrijdag zou worden toegepast, zou deze stijging van transactiekosten verdwijnen.€