Beurscrash: wat te doen als de aandelenkoersen kelderen?

Een beurscrash, ook wel beurscrash genoemd, veroorzaakt een plotselinge en onverwacht scherpe daling van de aandelenkoersen over de hele wereld. Een beurscrash is niet gemakkelijk aan te kondigen en sluipt heel geleidelijk op de financiële markten. Het voorspellen van een crash is erg moeilijk, en dat geldt ook voor aandelenanalisten. Er zijn echter verschillende “triggers” die kunnen bijdragen aan een beurscrash. Ook als particuliere en institutionele belegger is het uiterst belangrijk om een ​​aantal voorzorgsmaatregelen te nemen en eventueel uw portefeuille te herschikken. Wees in ieder geval voorzichtig en blijf op de hoogte in het geval van een dreigende of dreigende beurscrash.

Wat is een beurscrash?

Een beurscrash kan worden omschreven als een extreme en vaak extreme situatie waarin aandelenkoersen zeer snel kunnen dalen als gevolg van een paniekreactie van beleggers. Negatief nieuws kan de beurs doen crashen. Meerdere meldingen van dit negatieve nieuws kunnen leiden tot een uitverkoop op de aandelenmarkt, waardoor de aandelenkoersen nog extremer kunnen dalen. Door het sneeuwbaleffect kunnen prijzen schijnbaar in een vrije val gaan. Een crash kan ook gebeuren tijdens een boom. Te hoge prijzen kunnen plotselinge koersdalingen veroorzaken.

Symptomen van een dreigende crash

Economen hebben aangetoond dat een bepaalde cocktail van symptomen een beurscrash kan veroorzaken. Mogelijke symptomen zijn onder meer een aanhoudende bullmarkt op de lange termijn met steeds hogere aandelenkoersen, een zeer optimistisch beleggersvertrouwen, extreem hoge aandelenkoers-winstverhoudingen en een zeer lage volatiliteit op de markten. Deze vier symptomen zijn echter nog niet de echte oorzaak van de beurscrash.

Ongevallen uit het verleden

In de afgelopen 100 jaar zijn er overal ter wereld scherpe dalingen of crashes geweest op de aandelenmarkt. Ze blijven stevig op de historische agenda van beleggers staan. Honderden miljarden kapitaal gingen in rook op tijdens deze beurscrash.

Het beleid van Trump veroorzaakt sporadisch wereldonrust /Bron: Gregroose, Pixabay

Actuele gebeurtenissen en geopolitiek nauwlettend in de gaten houden: triggers

Beleggers die de actualiteit op de voet volgen, hebben vaak de overhand bij een dreigende beurscrash. Nieuwsberichten bespreken onrust op de markt als gevolg van te hoge aandelenkoersen. Daarnaast zijn er tal van geopolitieke situaties die het beursklimaat turbulent kunnen maken. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Brexit, de instabiliteit van het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump, spanningen in het Midden-Oosten of het mogelijke uitbreken van een oorlog op het Koreaanse schiereiland. Als deze factoren de triggers kunnen zijn van een mogelijke beurscrash.

De VIX-index als indicator voor marktvolatiliteit

De VIX-index vertegenwoordigt de volatiliteitsindex (tickersymbool). De index geeft de verwachte marktvolatiliteit aan over een periode van 30 dagen. Het wordt berekend op basis van de premie van call- en putopties. In het bijzonder wordt de VIX-barometer gebruikt om de angst van beleggers voor aandelenmarkten te meten. De bekendste variant is de VIX, die is gebaseerd op opties op de populaire Amerikaanse aandelenindex S&P500. Sommige economen en analisten zweren bij kopen als er veel angst is op de aandelenmarkten. Een VIX-waarde boven de 30 duidt op een zeer hoge volatiliteit op de aandelenmarkten. Een indexscore van minder dan 20 duidt op een kalm beursklimaat.

Hoe zit het met een beleggingsportefeuille als de aandelenkoersen kelderen?

De naderende beurscrash is een zeer goed moment om naar de samenstelling van de portefeuille te kijken. Tijdens een financiële ramp is het aan te raden om goud op te nemen in de beleggingsportefeuille.

Algemeen advies

Een beurscrash is heel moeilijk te voorspellen. Hoge aandelenkoersen hebben ook gezonde marktcorrecties zonder dat de prijzen in een vrije val gaan. Als belegger is dit echter moeilijk in te schatten. De vrije val kan doorgaan, maar de aandelenmarkt kan zich ook herstellen. Elke belegger zal deze situatie voor zichzelf moeten beoordelen en de juiste keuzes moeten maken om zijn persoonlijk kapitaal te beschermen in turbulente tijden.€