Betalen met je smartphone in België: Bancontact Mobile

Sinds medio mei 2014 kunnen Belgen met een smartphone of tablet hun toestel nu ook gebruiken om een ​​kleine betaling te doen. Met de Bancontact Mobile-app (Android en iPhone) stuur je eenvoudig geld van mobiel naar mobiel rechtstreeks vanaf je gewone bankrekening.

Vereisten

De applicatie is geschikt voor smartphones met het besturingssysteem Android 2.3.3 en hoger, evenals voor iPhone en iPad. Je kunt de app ook gebruiken voor kleine betalingen met een tablet met Android 2.3.3 of hoger. Let op: Je smartphone of tablet mag niet geroot zijn. Rooten betekent dat je de oorspronkelijke installatie van je apparaat hebt gewijzigd om een ​​meer aangepaste versie van de software te installeren. Bancontact vindt het te onbetrouwbaar, dus “geroote” apparaten worden simpelweg volledig uitgesloten van het gebruik van de app.

Naar eigen zeggen is ongeveer 99% van de Belgische Bancontact-kaarthouders klaar om de app te gaan gebruiken. Alle grote Belgische banken doen mee, en ook heel wat kleinere banken doen meteen mee.

Hoe betalen met Bancontact Mobile?

De eerste keer dat u de app start, moet u deze correct instellen. Je moet een verificatiecode aanvragen bij Bancontact en deze invoeren in de app. Bancontact kan bijvoorbeeld al je kaartgegevens aan je toestel koppelen zodat je deze maar één keer hoeft in te voeren.

Wanneer u de app start, kunt u kiezen tussen betalen en ontvangen. Vul bij het selecteren van Betalen het bedrag in. De app genereert een QR-code voor de ontvanger. De betaler scant deze QR-code met een smartphone of tablet. Controleer dan of dit het juiste bedrag is. Na bevestiging van de pincode wordt de overboeking direct uitgevoerd. Betalen met Bancontact Mobile is daarom echt kinderspel. De app houdt ook een lijst met transacties bij. Hier vindt u al uw betalings- en ontvangstgeschiedenis.

Veiligheid versus gebruiksgemak

Hiermee is België een van de eerste landen ter wereld waar bankzaken gemakkelijk met een smartphone kunnen worden gedaan. Daarom werd het programma voor het eerst in een jaar door tienduizenden gebruikers getest. Mogelijk zijn daarom ook betalingslimieten ingesteld. Met Bancontact Mobile betaal je maximaal € 250 per dag en ontvang je maximaal € 500 per dag.

Met alle producten die Bancontact (of een andere betalingsprovider) aanbiedt, staat het bedrijf altijd voor hetzelfde dilemma. Klanten willen snel en gemakkelijk betalen en verkopers willen snel en gemakkelijk betaald worden. Aan de andere kant mag een bedrijf nooit de betrouwbaarheid en veiligheid van betalingen in gevaar brengen. Het betalingssysteem mag daarom nooit te eenvoudig zijn, omdat dit een veiligheidsrisico met zich meebrengt. Bancontact via de betaalautomaten die in veel winkels aan de kassa te vinden zijn, is hiervoor een prima oplossing, maar heeft ook zijn beperkingen. De toestellen kosten veel geld en de Bancontact-terminal is erg duur, zeker voor kleine handelaars die veel kleine bedragen ontvangen.

Aangezien Bancontact vooral gericht is op kleine bedragen onder gewone mensen, lijkt het ook een gedeeltelijke vervanger van Proton te zijn. Proton is ontworpen om (zonder pincode) het betalen van kleine bedragen te vergemakkelijken. De Proton brak echter nooit echt door, waarschijnlijk vooral door het moeizame herladen van de Proton-kaart. Met Bancontact Mobile heeft uw smartphone echter rechtstreeks toegang tot uw bankrekening en dus uw volledige rekeningsaldo. Net als bij Proton hoef je niet eerst geld te “laden” om het daarna uit te geven.

Bancontact Mobile maakt betalen gemakkelijk, want er is geen dure terminal nodig. Zo kunnen twee ‘gewone’ mensen elkaar overal geld betalen. Veel mensen hebben het er al lang over dat conventioneel contant geld op de lange termijn zal verdwijnen. In de Scandinavische landen is er bijna geen contant geld in omloop. De Bancontact Mobile-app brengt de sociale evolutie een stap dichter bij een cashloze samenleving.€