Betaalwijze: papier of plastic?
Elke betaalmethode heeft zijn voor- en nadelen. U kunt het beste op vakantie gaan met contant geld en pinpassen. Hier is een overzicht van de belangrijkste varianten.
Welke betaalmethoden zijn er?
Voorbij zijn de dagen dat we altijd contant geld bij zich moesten hebben om te betalen. Er zijn veel betaalmethoden die betalen niet alleen makkelijker, maar ook veiliger maken:
- contant geld;
- kredietkaart;
- kredietkaarten;
- prepaid creditcards;
- reischeques/reischeques.
Contant geld
Direct na aankomst in het buitenland zijn mensen meestal aangewezen op contant geld. Portiers en taxichauffeurs willen het, maar je hebt ook contant geld nodig voor een koud biertje na een lange vlucht.
Euro’s en dollars kunnen nog steeds worden opgenomen bij uw bank of geldautomaat. Wisselkoersverschillen per reisbestemming zijn minimaal. Andere vreemde valuta zijn het goedkoopst te koop op het resort zelf, daar ze daar meestal goedkoper zijn.
Overigens is in veel landen de in- en uitvoer van contant geld beperkt of zelfs helemaal verboden. Luchthavens hebben hiervoor wisselautomaten of een wisselkantoor. Op reis is contant geld meestal niet verzekerd tegen verlies of diefstal.
Kredietkaart
Een pinpas is vooral geschikt om geld op te nemen bij geldautomaten. Ze bieden bijna overal contant geld. Het is veel veiliger dan stapels rekeningen te dragen.
Steeds meer buitenlandse banken rekenen kosten voor het opnemen van contant geld met de pinpas. Soms vraagt het display om toestemming of word je gewaarschuwd door een sticker. U kunt natuurlijk altijd een andere bank zoeken die geen kosten in rekening brengt.
Een pinpas moet met dezelfde zorg worden bewaard als contant geld of creditcards. De pincode mag nergens worden opgeschreven en moet altijd beveiligd worden ingevoerd. Bij diefstal en misbruik worden mensen vaak verantwoordelijk gehouden totdat de kaart wordt geblokkeerd.
U kunt in veel winkels over de hele wereld met een pinpas (Maestro-logo) betalen. Maar er zijn ook kosten verbonden aan het naar het buitenland gaan. Uw account wordt in rekening gebracht tegen het tarief dat van kracht is op het moment van opname.
kredietkaarten
Bijna elke bank heeft zijn eigen creditcards:
- wie ze maar spaarzaam en meestal in eigen land nodig heeft, is het beste af met een gratis creditcard;
- degenen die ze voornamelijk in het buitenland gebruiken, moeten eerst de kosten zorgvuldig vergelijken. Afhankelijk van de kaart is de betaling inclusief een vergoeding van 0,9 tot 2,5 procent. En het opnemen van contant geld is erg duur: er wordt tot vier procent van het bedrag in rekening gebracht.
De betaling vindt meestal plaats na ontvangst van de maandelijkse factuur, dus de betalingstermijn is soms erg krap. Als we een openstaande rekening te laat betalen, kan dit tot 15 procent rente kosten! Daarom is het verstandig om een verlenging van de betalingstermijn af te spreken als het verzuim binnen de vervaldatum van de factuur valt.
Bij verlies of diefstal zijn mensen vaak verantwoordelijk totdat de kaart wordt geblokkeerd. Meestal ontvang je snel een vervangende kaart, ook in het buitenland.
Prepaid creditcards
Prepaid creditcards zijn eigenlijk geen echte creditcards: u betaalt vooraf een bepaald bedrag, dat u vervolgens op de kaart kunt besteden. Ze zijn vooral geschikt voor diegenen die vanwege een slecht krediet geen “volwaardige” creditcard krijgen of het risico op verliezen willen beperken.
Reischeques
Travellercheques, ook wel travellercheques genoemd, zijn bijna volledig van het toneel verdwenen. Veel banken zijn gestopt met het uitgeven van reischeques, maar ze kunnen nog steeds worden verzilverd.€