Betaalt mijn hypotheek de schuld af?

Bij het kopen van een huis ligt de eerste focus op het zo laag mogelijk houden van de maandlasten. Er zal echter meer nagedacht moeten worden over de langetermijngevolgen van de keuze. De schuld moet op een gegeven moment worden afgelost.

De lagere maandlasten worden licht gecompenseerd. Dit wordt bereikt door compromissen te sluiten. De laagste hypotheeklasten realiseert u door een zo groot mogelijke hypotheekrenteaftrek te behouden (niet af te lossen) en door de gunstigste hypotheekrente en hypotheekvorm te kiezen. Nadeel is vaak dat het probleem van het aflossen van de hypotheek doorschuift naar de toekomst. Dertig jaar is inderdaad lang, maar een forse lening moet worden afgelost.

Een zo laag mogelijke hypotheekrente betekent vaak dat de hypotheek niet voor lange tijd vaststaat. Het gevaar bestaat dat de hypotheekrente stijgt, waardoor de hypotheeklasten toenemen.

Hoeveel kan ik lenen is niet de vraag

Bij het kopen van een huis moet u niet de hoogst mogelijke hypotheek nemen die u kunt krijgen, maar de hoogst mogelijke maandelijkse betalingen die u kunt verdragen. Vraag bij het beantwoorden van deze vraag advies aan een intermediair of bank. U moet echter voorzichtig zijn en veiligheid verkiezen boven een tijdelijke oplossing. Zet uw hypotheekrente dus minimaal tien jaar vast en bouw maandelijks een mooi kapitaal op of los een deel van uw hypotheek af.

Welke schuld blijft er over na afloop van de hypotheek?

Betaalde hypotheekrente is dertig jaar aftrekbaar. Daarna is de bruto betaalde hypotheekrente gelijk aan de netto hypotheekrente. Ook weet u niet hoe uw financiële toekomst eruit zal zien. Zorg er altijd voor dat de hypotheek zo volledig mogelijk wordt afgelost. Aflossen uitstellen naar de toekomst om uw hypotheekrenteaftrek te maximaliseren is prima, maar zorg wel dat u over het kapitaal beschikt om de schuld af te lossen.

Tussentijdse terugbetalingsvoordelen

Tijdens de looptijd kan het verstandig zijn om extra af te lossen. Vaak wordt dit niet gedaan om de hypotheekrenteaftrek te maximaliseren, maar het kan toch voordelig zijn. Als u een lage rente krijgt op uw spaargeld, kan het financieel logischer zijn om af te betalen in plaats van te sparen. Dit ondanks het feit dat hypotheekrenteaftrek fiscaal aftrekbaar is. U kunt sparen en aflossen vergelijken om te zien welke optie het meest zinvol is.

Extra aflossingen in verband met dalende huizenprijzen

Als uw hypotheek hoger is dan de waarde van de woning, ontstaat het probleem wanneer de woning verkocht moet worden. Het huis zal het grote bedrag niet geven om de resterende schuld af te betalen. Als het huis verkocht moet worden, blijft de schuld bestaan. Door extra af te lossen kan het verschil tussen de werkelijke waarde van de woning en de resterende hypotheek op de woning kleiner worden. Zolang je niet beweegt, is er geen probleem.€