Betaaldienstverleners in Nederland

Wanneer u online een betaling doet, is er vaak een betalingsdienstaanbieder (PSP) tussen u en het bedrijf of de online winkel waaraan u de betaling doet. De bekendste hiervan zijn Buckaroo, Global Collect, Icepay en MultiSafepay. In totaal zijn er 18 betaaldienstverleners actief in Nederland (in 2015). Als u online betaalt, ziet u de naam van deze aanbieder op uw afschrift staan. De omschrijving van de transactie geeft meestal aan op wiens naam de betaling is gedaan.

Gebruik van betalingsdienstaanbieders

Om betalingen goed te laten verlopen en de administratie overzichtelijk te houden, bieden veel webwinkels en bedrijven mensen de mogelijkheid om via internet te betalen.
Betalingsdienstaanbieder
(PSP). Veruit de meest bekende vorm van online betalen is
iDeal
. Ideal is eigendom van Currence, de Nederlandse organisatie die verantwoordelijk is voor binnenlandse collectieve betaalproducten en het handhaven van kwaliteit en veiligheid voor het betalingsverkeer in Nederland.

stichting van het jaar
Munteenheid
is een initiatief van acht grote Nederlandse banken. Later sloten nog twee banken zich bij dit initiatief aan. Zo kan iedereen die gebruik maakt van internetbankieren bij de volgende banken nu gebruik maken van iDeal: ABN AMRO, Rabobank, ING, SNS Bank, Van Lanschot Bankiers, ASN Bank, Triodos, RegioBank, Friesland Bank en Knab. Er zijn geen extra transactiekosten voor consumenten. Sommige kleinere bedrijven rekenen echter nog steeds transactiekosten. U kunt dit bijvoorbeeld ervaren door een bestelling te plaatsen via Thuisbezorgd.nl.

In plaats van voor iDeal te kiezen, kunnen bedrijven er ook voor kiezen om een ​​contract af te sluiten met een Payment Service Provider die als tussenpersoon optreedt om betaling te ontvangen. Deze MPS moeten sinds 2010 Currence gecertificeerd zijn. In Nederland hebben in 2015 in totaal 18 dienstverleners een dergelijke certificering. Er zijn kleine verschillen tussen de verschillende dienstverleners. Sommige bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om met een smartphone te betalen en soms wordt ook de mogelijkheid geboden om in een buitenlandse webwinkel te betalen. Er is ook een verschil tussen inning en distributie door betalingsdienstaanbieders. Als eerstgenoemden rechtstreeks bij de klant incasseren en vervolgens overmaken aan de ondernemer, dan incasseren laatstgenoemde niet zelf, maar faciliteren alleen betalingen via het platform.

Overzicht van in Nederland opererende betalingsdienstaanbieders

Als je online een betaling hebt gedaan en je ziet de bedrijfsnaam niet op je afschrift staan, maar een andere instelling, dan is de kans groot dat het een van de gecertificeerde betalingsproviders van Currence is. Onderstaand rapport geeft een overzicht van alle gecertificeerde betaaldienstverleners en hun bekendste klanten. Sommige dienstverleners (HowPeoplePay, Pay.nl, TargetPay en WeDeal) weten niet precies met wie ze samenwerken (2015).

Naam betalingsdienstaanbieder Beroemde klanten
Adyen Vodafone, Badoo, KLM, Soundcloud, Mango
Buckaroo Lotto, Staatsloterij, MyCom, Voetbal International, Dixons, Bruna
Kaartpoort Sms parkeren, MediaCT, Air Expressbus, BBA Tours, DVD downloaden, Rabo Bank
Docdata Bol.com, V&D, Bijenkorf, Tele2
HoeMensen Betalen onbekend
ICEPAY Studio winkel
Ingenico DHL, PostNL, Bol.com, Blokker, Hema
Molly Facebook, Moneybird, Ziggo, Coolblue
MultiSafepay Runnerz.nl
de betaler Facebook, Consumentenbond, Snoep.nl
Pay.nl onbekend
Qantania KLM, Blendle, Wigli, GSMbattery.nl
Rabobank OmniKassa Rabobank
Sisow RTL Nederland, Oypo
TargetPay onbekend
We handelen onbekend
Wereldbetaling Royal Bank of Scotland