Betaalde banen combineren

Het is niet altijd makkelijk, maar als je je ergens voor inzet of als de financiële situatie dat vereist, kan het combineren van meerdere banen gecombineerd worden. Het is vaak een combinatie van goed organiseren en het zien van je situatie. Dat laatste kan wel eens misgaan bij het combineren van banen. Mensen die zichzelf voorbij rennen lopen vaak op een gegeven moment weer tegen zichzelf aan… met alle gevolgen van dien.

Waar moet je op letten?

Het begint met welke banen je wilt combineren. Mensen hebben vaak één “hoofdbaan” en kijken ook wat ze nog meer kunnen doen. Tijd is vaak de enige factor, en als je echt iets wilt organiseren, kan dat altijd. Dat betekent echter niet dat het goed is. De fysieke en mentale behoefte om in balans te zijn, en rust zorgt ervoor dat het lichaam kan herstellen, maar het blijft moeilijk voor ons.

Zowel fysiek als mentaal

Als je twee zeer fysieke banen combineert, kan het te veel van je lichaam vergen. Als je jonger bent, wil het vaak nog niet komen opdagen (je herstelt snel en je lichaam is sterk). Maar als je wat ouder bent, merk je het wel, of als je al lang (te) veel last hebt, komt het er op een gegeven moment wel uit. Vaak op een onverwacht moment. Je kunt je veel bouwvakkers voorstellen die ’s avonds en in het weekend ‘gek’ zijn. Door deze constante fysieke activiteit rust je lichaam niet uit en heb je deze rust nodig om op te laden. Afhankelijk van wat je doet, kan het bijvoorbeeld belastend zijn voor je knieën, maar ook voor je rug.

Mentaal is het niet anders. Een drukke kantoorbaan is fysiek misschien niet veeleisend, maar als er mentaal veel van je wordt gevraagd, zorgt dat natuurlijk voor stress. Zeker als deze ook ’s avonds bij een andere baan wordt gebruikt. Je hersenen moeten ook “chillen” en je moet opladen. Dus rust en slaap.

Als je constant bezig bent en thuis bent, kun je snel eten, wat toch niet goed is, je kunt niet ontspannen. Je kunt meteen moe naar bed gaan, want het lichaam laat fysiek niets meer toe. Dit kan er op zijn beurt toe leiden dat u niet goed kunt slapen. Je lichaam staat nog teveel in de ‘actieve modus’ en slapeloosheid zorgt ervoor dat je niet uitgerust wakker wordt.

Hoe bouw je het op?

Bron: Pixies, Pixabay
Organiseren

Als je om wat voor reden dan ook besluit om naar twee banen te gaan, organiseer het dan goed. Zorg dat er thuis niet veel te doen is, ieder kind moet iemand hebben en verwaarloos het gezin en de huisdieren niet. Jongleren met meerdere banen kan alleen duurzaam zijn als je nog wat evenwicht bewaart en naar huis terugkeert dat “daar” is.

Kijk af en toe, want ze hoeven niet rechtstreeks met elkaar in verbinding te staan. Welke tijd om te eten is belangrijk voor de stofwisseling, een moment van rust en opladen voor het volgende werk. Vaak lijkt het allemaal zo simpel, maar wil je het langer volhouden, dan is het echt een aanrader.

Werkomgeving

Een ander aspect zijn leuke collega’s en een fijne werkomgeving. Het is altijd belangrijk… natuurlijk is het dat ook. Maar als je zo hard werkt, is je omgeving nog belangrijker. Bij een hogere belasting kan er vaak minder zijn, en dan kan een slechte werksfeer of een vervelende collega het werk behoorlijk lastig maken. Een lichte aanraking, een snelle kruisdraad of een driftbui hoort bij structureel te weinig rust, ontspanning en/of slaap.

Een positieve omgeving en een fijne werksfeer kunnen echter het tegenovergestelde doen. Het geeft je energie en dat is precies wat je nodig hebt.

Denk aan jezelf!

Aan jezelf denken is altijd belangrijk, zonder jezelf ben je niets. Maar mensen hebben vaak ook de neiging zichzelf te negeren of hun ongenoegen te minimaliseren. Aandacht voor jezelf is een credo dat altijd belangrijk is, maar zeker als je mentaal en/of fysiek veel van jezelf vraagt.

Het is altijd de vraag of twee banen voor lange tijd gecombineerd moeten worden. Soms moet je schulden afbetalen of wil je echt iets, maar heb je geld van een tweede baan nodig om het te kunnen betalen. Hoewel geld ook nuttig kan zijn om bijvoorbeeld meer te kunnen betalen, betekent dit niet dat je maar voor één lichaam hoeft te zorgen. Sleep het niet te lang. Als je iets extra’s wilt doen, kijk dan of je in bepaalde periodes wat meer kunt werken. Of misschien liggen er kansen in je “kernbaan”.

Bekijk uw belastingaangifte

Dan moet u altijd goed op uw belastingaangifte letten, want vaak betaalt u te veel belasting (automatisch ingehouden door uw werkgever) en moet u dus uw geld terugkrijgen. Als u zelf niet goed bent in het invullen van uw belastingen, huur dan iemand in die dat wel is. Het loont meestal.

Eindelijk

Lange tijd twee banen combineren is niet eenvoudig en je moet sterk zijn om het vol te houden. Als je al stevig in je schoenen staat, is het dan weer belangrijk om jezelf niet voorbij te rennen. De kans is er immers. Wees altijd alert.€