Betaal uw hypotheek sneller boetevrij af

Veel mensen zijn tegenwoordig druk bezig om hun hypotheek sneller af te lossen. Een versnelde hypotheekaflossing heeft veel voordelen, waaronder extra financiële ruimte. Als u echter te veel terugbetaalt, moet u mogelijk een boete betalen. Hoe het werkt lees je in dit artikel.

Fiscaal aftrekbare hypotheekrente

Het nadeel dat u kunt ondervinden door sneller af te lossen op uw hypotheek, is dat u mogelijk minder kunt aftrekken van de belastingdienst. Je moet zelf nadenken of dit een probleem is. Een hypotheek daarentegen blijft een schuld, en hoe langer je die schuld hebt, hoe langer je rente aan de bank blijft betalen.

Boetes

Banken en hypotheekverstrekkers brengen u een boete in rekening als u te veel terugbetaalt. Gemiddeld kunt u zo’n 10% van uw hypotheek per jaar boetevrij aflossen. Als u meer wilt aflossen, betaalt u extra rente, die de bank verliest. De hoogte van deze boete is afhankelijk van verschillende factoren, namelijk:

  1. uw hypotheekbedrag
  2. het bedrag dat u terugbetaalt
  3. verliezen voor de bank in rente

Terugbetalen zonder boete

Zijn er manieren om boetevrij terug te betalen? Zulke manieren zijn er zeker. De meeste mensen betalen af ​​omdat ze ineens meer geld tot hun beschikking hebben of omdat ze meer geld te besteden hebben. Daarna kunt u ervoor kiezen om het geld niet in één jaar terug te betalen, maar te spreiden. Als u 10% per jaar aanhoudt, kunt u een groot bedrag over meerdere jaren spreiden.

Betaal alles

Als je zoveel geld hebt en de hypotheek in één keer kunt aflossen, moet je voor jezelf uitvinden wat redelijk is. Er zijn twee scenario’s:

  1. Je lost de hypotheek volledig af en een deel van de boete omdat de bank veel rente verliest
  2. U betaalt uw hypotheek nog steeds in termijnen en betaalt geen boete
  3. U betaalt een deel van de hypotheek plus een deel van de boete, maar minder dan wanneer u de hele hypotheek zou moeten betalen

Wat kan je nog meer doen?

Naast het volledig aflossen van uw hypotheek, kunt u uw geld ook op een spaarrekening zetten. U krijgt bijvoorbeeld rente over het deel dat u niet kunt terugbetalen en wellicht kunt u volgend jaar nog meer terugbetalen.

Als je dat niet wilt, kun je overwegen om je hypotheek over te hevelen naar een andere hypotheekvorm waar je meer kunt aflossen (of zelfs helemaal kunt aflossen). Op deze manier kost het wat moeite om te converteren, maar je kunt je afbetalen met meer geld.

Conclusie

Het sneller aflossen van uw hypotheek heeft veel voordelen, maar kan gepaard gaan met een boete. Als deze boete te hoog is, kunt u besluiten minder terug te betalen en de aflossing over meerdere jaren te spreiden. Zo kunt u toch sneller terugbetalen, maar betaalt u de boete niet. Bij een grote teruggave is het raadzaam om te berekenen wat financieel het beste is: terugbetalen met een boete of wachten met terugbetalen.€