Betaal niet extra voor uw hypotheek

Extra aflossen op je hypotheek biedt voordelen, maar zeker ook nadelen. In dit artikel vind je vijf nadelen van extra aflossen op je hypotheek.

In de periode van 2008 tot 2012 zijn de huizenprijzen fors gedaald. Deze dalingen hebben huiseigenaren doen beseffen dat hun eigen vermogen geen zekerheid is. De hypotheekschuld is in toenemende mate hoger dan de waarde van de woning. Als het huis verkocht moet worden, is er een probleem. Het huis levert niet genoeg op om de hypotheek af te betalen. Extra aflossen kan de oplossing zijn, de woning moet immers ooit afbetaald worden. Houd rekening met de volgende terugverdiennadelen.

Aanvullende lening regeling dekt ook extra aflossing

Je kunt het geld dat je in huis hebt gestopt niet meer zomaar opnemen als je het weer nodig hebt. Wanneer u uw woning verkoopt, moet het overwaarde opnieuw worden geïnvesteerd in het kopen van een andere woning. Op grond van de bijleenregeling is het verplicht om de overwaarde te gebruiken voor de aankoop van de volgende woning. Gaat u geen huis kopen, dan rust er geen verplichting over het gerealiseerde eigen vermogen. Als u een andere woning koopt en het gerealiseerde eigen vermogen niet meeneemt naar de nieuwe woning, is de hypotheekrente niet meer volledig aftrekbaar.

De maximale hypotheekrenteaftrek geldt niet meer

Door de hypotheekschuld maximaal te houden, realiseert u het maximale fiscale voordeel. Als u aflost, krijgt u in de toekomst minder aftrekposten. Dit is vooral erg als je geld kunt wegzetten tegen een goede spaarrente.

Spaargeld kan vrij besteed worden, er is geen overwaarde in huis

Door uw geld op uw spaarrekening te laten staan, kunt u er nu en in de toekomst mee doen. Mocht u onverhoopt geld nodig hebben, dan hoeft u niet naar de bank om een ​​lening af te sluiten, maar kunt u het bedrag gewoon opnemen van uw spaarrekening. Als je gaat terugbetalen met spaargeld, zorg dan dat je genoeg overhoudt om tegenslagen op te vangen.

Inflatie profiteert van schulden

Inflatie maakt ons geld steeds minder waard. Het maakt het ook makkelijker om je hypotheekschuld af te lossen. Een hypotheekschuld van 250.000 gulden was vroeger een grote hypotheekschuld. Voor dat bedrag koop je tegenwoordig geen huis meer

Betaling van woningverbeteringen uit eigen middelen

Eigenaren van koopwoningen moeten blijven investeren in onderhoud van woningen. Je kunt het geld dat je van je hypotheek wilt aflossen ook opzij zetten voor een grote uitgave die op de lange termijn ongetwijfeld zal opduiken. Als dat niet het geval is, moet u mogelijk een tweede hypotheek aanvragen voor toekomstige verlengingen. Hierdoor moet u hoge kosten dekken, terwijl u in het verleden met uw eigen geld de hypotheek gedeeltelijk afbetaalde.€