Betaal je hypotheek sneller af

De huidige crisis zorgt voor veel onzekerheid. Zeker bij huiseigenaren. Ze weten niet wat redelijk is. Sneller je hypotheek aflossen of niet? In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van het snel aflossen van je hypotheek.

Hypotheek

Een hypotheek is een lening. Een lening maakt het mogelijk om een ​​groot bedrag op te halen om bijvoorbeeld een huis te kopen. De meeste Nederlanders gebruiken een hypotheek om hun huis te betalen. Gemiddeld ligt een hypotheek in Nederland tussen de 150.000 en 300.000 euro.

Een hypotheek wordt afgesloten tegen een bepaald salaris. Iemand met een lager salaris zal niet zomaar een grote hypotheek bij de bank kunnen krijgen. Het doel is om ervoor te zorgen dat de hypotheek volledig wordt afgelost.

interesse

U betaalt rente over de hypotheek. Er zijn dus twee kostenposten die de maandlast uitmaken, namelijk de aflossing (of geld op een spaarrekening, beleggingsfonds of verzekering als het een hypotheek betreft) en rente. Rente is het deel aan de bank dat u niet terugbetaalt. Interesse is nodig, en daarom staat men er vaak niet bij stil. De rente die u uiteindelijk aan de bank betaalt, dus voor de hele looptijd, is echter veel hoger dan het bedrag dat u ooit hebt geleend. De rente wordt jaarlijks berekend. Wanneer je een hypotheek afsluit van 150.000 euro met een rente van 5% (wat vrij gemiddeld is), betaal je de bank 7.500 euro rente per jaar. Dit betekent een totaal rendement van 225.000 euro voor de bank over een periode van dertig jaar (wat ook heel gebruikelijk is bij een hypotheek). Dit is 75.000 euro meer dan de waarde van de hypotheek. Die 225.000 euro zie je niet meer terug.

Betaal je hypotheek sneller af

Door de extreem hoge rentelasten besluiten veel mensen hun hypotheek eerder af te lossen. Versneld aflossen van hypotheken heeft als grote voordeel dat de schuld aan de bank geleidelijk afneemt en uiteindelijk verdwijnt. Op deze manier heeft de koper ook invloed op de rentekosten en het uiteindelijke bedrag dat hij aan rente betaalt. Er zijn veel voordelen aan het sneller aflossen van uw hypotheek.

Voordelen:

Voordelen van sneller aflossen hypotheek op een rijtje:

minpuntjes

Als je het de experts vraagt, zullen ze je vertellen dat er enkele “nadelen” zijn aan het sneller aflossen van je hypotheek, namelijk:

Deze twee nadelen zijn de meest gehoorde nadelen. Als je kritisch kijkt, kun je ook zeggen dat een hypotheek een schuld is en blijft. Eigen risico of niet, u betaalt altijd meer als u leent. En het is aan jou om de boete te betalen. De meeste banken staan ​​boetevrije aflossingen toe tot 10%. Wil je dat jaar meer aflossen, dan moet je de bank afspreken over de verwachte rente en wordt er een middenweg gevonden.

Conclusie

Veel mensen kiezen ervoor om hun hypotheek sneller af te lossen. Dat doen ze omdat ze niet langer afhankelijk willen zijn van overheidsbesluiten, maar ook omdat het hen veel geld bespaart qua rente. Sneller je hypotheek aflossen heeft veel voordelen, waaronder meer financiële vrijheid.€