Betaal je hypotheek af met 30% van je salaris

Jaren geleden was het advies van hypotheekadviseurs om je hypotheekschuld zo hoog mogelijk te houden. De scherpe daling van de huizenprijzen heeft de manier waarop we denken over hypotheekschuld veranderd.

Gerhard Hormann is de auteur van Geen hypotheek. In zijn boek beschrijft hij hoe hij zijn hypotheekschuld flink heeft verminderd door extra af te lossen. Het boek is verschenen tijdens de kredietcrisis, toen de huizenprijzen sterk daalden. Steeds meer huizen konden niet meer worden verkocht omdat de hypotheekschuld hoger was dan de verkoopprijs van het huis. Er is maar één manier om dit op te lossen en dat is door extra hypotheeklasten te betalen. In een interview met Vereniging Eigen Huis gaf de auteur het advies om je huis af te betalen met 30% van je inkomen. U gaat leven alsof u werkloos bent geworden. Je moet het dus doen met 70% van je salaris.

Leef alsof je werkloos bent

Als u uw baan verliest, heeft u in de meeste gevallen recht op 70% van uw laatstverdiende loon aan een WW-uitkering. Op dat moment moet je de uitgaven matchen met het lagere inkomen. Om uw hypotheek sneller af te lossen, moet u nu uw uitgaven verlagen. U kunt het gespaarde geld gebruiken om uw hypotheek af te lossen. Mocht je de pech hebben om werkloos te worden, dan heb je al je uitgaven aan je inkomen gekoppeld. Door extra af te lossen, gaan uw maandlasten langzaam omlaag. De besparingen nemen stap voor stap toe.

Aflossen zorgt voor een sneeuwbaleffect

Bij een aflossing van € 1.000 merk je nauwelijks nog wat van de impact op je maandlasten. Uitgaande van een hypotheekrente van 5% dalen uw maandlasten door aflossing met € 4,17. Het daadwerkelijke voordeel is nog minder, omdat de besparingen ook uw belastingvoordeel verminderen. Die 4,17 euro is niet meer aftrekbaar van het inkomen. Het effect is duidelijk zichtbaar als u doorgaat met aflossen. Door in drie jaar € 20.000 extra af te lossen, bedraagt ​​de maandelijkse besparing over de resterende looptijd van de hypotheek € 83,33. Het gespaarde bedrag kunt u gebruiken om de hypotheek nog sneller af te lossen.

Is het mogelijk om 30% van het salaris terug te betalen?

Om elke maand grote sommen geld vrij te maken, moet je compromissen sluiten. Je zult de kwaliteit van je leven moeten opofferen. Je gaat minder vaak uit eten en je gaat niet meer of goedkoper op vakantie. Om het te kunnen onderhouden, moet je een hele sterke wil hebben om je hypotheek sneller af te lossen. Het is een proces waarbij het hele gezin betrokken is, aangezien er van elk gezinslid een offer wordt verwacht. Het bestrijkt een periode van meerdere jaren.

De extra aflossing mag niet ten koste gaan van uw spaarbuffer

U moet geen extra aflossen met spaargeld dat u op termijn nodig heeft voor andere uitgaven. U kunt het geld pas weer gebruiken nadat u het huis heeft verkocht. En ook bij de verkoop bent u niet altijd vrij om met het geld om te gaan. Als u van plan bent opnieuw een huis te kopen, moet de overwaarde opnieuw worden geïnvesteerd in de nieuwe woning die u koopt. Hiermee dient rekening te worden gehouden bij het doen van extra aflossingen.€