Bestaat er goedkoop geld?

Geld lenen is iets waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Het enige nadeel zijn de torenhoge rentes die vaak over het geleende bedrag betaald moeten worden. Maar kan het echt anders?

Zelf lenen

Bijna iedereen bevindt zich op een gegeven moment in een “lenende” situatie.

U wilt natuurlijk zo goedkoop en met zo min mogelijk kosten lenen. Dus de eerste stap is: vergelijken! Vraag offertes aan bij verschillende bureaus om te vergelijken. Hierdoor heb je een beter idee welke lening bij jou past en kun je op basis daarvan een afweging maken.

De goedkoopste manier om te lenen is door te kiezen voor een lening met een lage rente. En waar vind je deze leningen? Het hangt af van verschillende banken. Veel banken rekenen niet dezelfde hoge rente voor hetzelfde geleende bedrag. Nogmaals, hetzelfde geldt hiervoor: Vergelijk!

Hier is een klein overzicht (doorlopend krediet):

Dienstverlener 5000 euro 10.000 euro 25.000 euro 50.000 euro
ABN Amro 9,7% 6,9% 6,90% 7,1%
ING 10,3% 9,2% 8,3% 8,3%
Rabobank 11,5% 10,2% 8,6% 8,4%

Soorten leningen

De 2 meest voorkomende vormen van lenen zijn:

Waar moet je nog meer op letten?

U wilt natuurlijk de laagst mogelijke rente. Waar het om gaat is het type lening dat u wilt afsluiten en de looptijd van de lening. Zo wordt lenen op onderpand veel goedkoper dan het afsluiten van een doorlopend krediet of persoonlijke lening. Dit komt door het onderpand, degenen waarbij je geld leent hebben meer vertrouwen dat ze het geld uiteindelijk terug zullen krijgen en rekenen daardoor een lagere rente.

Ook de looptijd van de lening is van belang. Dit betekent: de tijd die u heeft tot de lening weer volledig moet worden afgelost. Over het algemeen geldt: hoe langer de looptijd van de lening, hoe hoger de rente.

Conclusie

Geld lenen bij de grote banken is duur. Probeer een lening aan te gaan bij kleinere instellingen, b.v.
Santander
of
geld voor jou
. De rente is daar vaak veel lager dan bij een grote instelling als een bank.

Laat u vooraf goed informeren en vraag zoveel mogelijk offertes aan. Bekijk welk type lening het beste bij u past (doorlopend krediet, persoonlijke lening of beveiligde lening) en wat de looptijd is.

En laat u niet misleiden door advertenties over extreem lage rentetarieven; vaak nog een vangst!€