Besparingsdoel: renovatie van uw woning

U kunt voor de verbouwing een tweede hypotheek afsluiten, maar u kunt er natuurlijk ook zelf voor gaan sparen. Zo voorkom je dat je maandlasten oplopen.

In de loop der jaren moet uw woning worden vervangen of onderdelen van de woning worden vervangen. Vaak wordt een tweede hypotheek afgesloten om een ​​nieuwe badkamer, keuken of woninguitbreiding te financieren. Het is fiscaal voordeliger om een ​​hypotheek af te sluiten dan om uw eigen middelen aan te wenden, maar banken zijn niet altijd bereid om een ​​tweede hypotheek te verstrekken.

Strengere regels voor het verstrekken van hypotheken

In augustus 2011 hebben banken hun normen voor het verstrekken van hypotheken aangescherpt. Vroeger was het heel gemakkelijk om een ​​tweede hypotheek te krijgen voor een verbouwing. Door de strengere regelgeving en de snelle daling van de huizenprijzen zijn banken voorzichtiger geworden met het verstrekken van hypotheken. Het volstaat niet meer dat een verbouwing de waarde van een woning verhoogt. Nu wil de bank meer onderpand voordat de tweede hypotheek wordt verstrekt.

Waarom sparen voor renovatie?

U moet blijven investeren in uw woning. Alleen voor het noodzakelijke onderhoud ben je jaarlijks duizenden euro’s kwijt. Door zelf het spaarbedrag aan te maken, bent u niet meer afhankelijk van de bank. Ook voorkom je dat de maandlasten oplopen.

Hoe kan ik mijn spaardoel bereiken?

Als u in de toekomst reparaties wilt laten uitvoeren en deze wilt financieren met Savings Hero, moet u een spaarplan ontwikkelen. Wanneer moet er gerenoveerd worden? En hoeveel moet je per maand sparen om je doel te bereiken? Het plan moet echter realistisch zijn. Om het bedrag dat u elke maand nodig heeft te sparen, moet u mogelijk eerst sparen.

Kiest u voor een vaste spaarrente?

Uiteraard kiest u de spaarrekening die het beste bij uw spaarplan past. Een storting geeft je een hogere spaarrente als je het geld voor een langere periode vastzet, maar het is niet de beste optie als het bedrag nog gespaard moet worden. U kunt de vorm van sparen zonder beperkingen en voorwaarden kiezen, maar aangezien uw hoofddoel jaren in de toekomst kan liggen, is het beter om te kiezen voor de vorm van sparen met niet-belastbare limieten.

Je kunt een spaarrekening kiezen die een hogere rente biedt, maar deze heeft als beperking dat je elke maand een bepaald bedrag moet storten. Dit geldt niet voor de spaardoellimiet, u kunt dus een hoger spaarpercentage behalen.

Een lening of een tweede hypotheek afsluiten

Mocht u op korte termijn een verbouwing moeten doen en u kunt er niet meer voor sparen, dan kunt u ervoor kiezen om geld te lenen. U kunt hiervoor een hypotheek afsluiten, maar de keerzijde is dat u veel extra kosten (notariskosten, taxatiekosten) moet betalen. Voor reparaties voor relatief kleine bedragen kun je beter kiezen voor een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. De rentekosten zijn hoger, maar u kunt besparen op extra kosten. Betaalde rente is fiscaal aftrekbaar als u kunt aantonen dat de lening is gebruikt voor renovaties.€