Besparingsdoel: aanbetaling voor je huis

Om in de toekomst een huis te kunnen kopen, is het verstandig om vooraf spaarkapitaal op te bouwen. Dit bedrag kan worden gebruikt als aanbetaling.

Vroeger waren banken bereid veel geld uit te lenen op basis van inkomen. Ze wisten dat ze in geval van nood het onderpand (het huis) konden verkopen om de lening terug te krijgen. In de stagnerende woningmarkt is de situatie anders. Banken worden voorzichtiger met het verstrekken van hypotheken. Sparen creëert kansen als potentiële koper.

Nieuwelingen op de woningmarkt hebben het moeilijk

Kopers hebben vaak het voordeel dat ze de waarde van de verkochte woning beseffen. Beginners hebben dit voordeel niet en hebben moeite om een ​​hypotheek te krijgen. Dit komt onder meer door strenge banknormen en het relatief lage inkomen van kopers. Voor het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 waren banken bereid hypotheken af ​​te geven die hoger waren dan zes keer hun jaarinkomen. Door strengere normen willen ze nu niet verder gaan dan 3,5 x jaarinkomen.

Bouw rijkdom op met uw eerste aanbetaling

Als u geen woonkrediet kunt krijgen, is het verstandig om overwaarde op te bouwen die u in de woning kunt investeren. Vroeger kon een huis volledig gefinancierd worden met een hypotheek, maar tegenwoordig is het verstandig om aan te nemen dat je zelf geld moet investeren om een ​​huis te kopen.

Hoeveel heb ik nodig om een ​​huis te kopen?

Het is onmogelijk om een ​​bedrag te sparen dat een groot deel van het huis kan terugbetalen. U kunt echter wel kapitaal opbouwen zodat u de meeste extra kosten uit eigen middelen kunt dekken. Hierbij kunt u denken aan notariskosten, taxatiekosten en overdrachtsbelasting. Om deze kosten zelf te dekken, hoeft u alleen nog maar de kosten voor de aankoop van een huis van de bank te lenen. Dit maakt de bank ook flexibeler bij het beoordelen van uw aanvraag. De bank neemt minder risico.

Wat is de beste manier om te sparen?

Als je van tevoren weet hoe lang het duurt voordat je het geld nodig hebt, kun je kiezen voor een deposito met een langere looptijd. Bij twijfel is het verstandig om voor een langere periode geen geld te verpanden. U moet het geld krijgen zodra u een huis kunt kopen.

Storten of contant te verstrekken

De aanbetaling gaat vaak ten koste van het woninginrichtingsbudget. Als de bank niet het hele bedrag wil financieren, bent u genoodzaakt het geld te betalen. Je kunt eerst proberen of de bank bereid is het hele bedrag te financieren. Mocht achteraf blijken dat u nog geld over heeft, dan kunt u op dat moment besluiten om met dat geld extra af te lossen.€