Besparingen: is het beter om geld onder de matras te bewaren?

Is sparen nog aantrekkelijk nu de spaarrente zo laag is en de inflatie zo hoog? Dit is een vraag die veel deposanten zichzelf stellen, vooral na de problemen in verband met de redding van banken op Cyprus (2013). Dit incident bewees dat de Europese Depositogarantie niet veel is en vooral is uitgevonden om particuliere spaarders te sussen. In principe kan de overheid spaar- of andere goederen altijd bijwaarderen om zichzelf financieel te redden. Daarom denken sommige mensen dat het beter is om geld in een sok te doen of onder het matras te bewaren. Wat zijn de voor- en nadelen van geld thuis houden?

Besparingen op Cyprus

Vanwege het dreigende faillissement van Cyprus werd in 2013 een reddingsplan van de trojka (Eurogroep, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds) aan de Cypriotische regering voorgelegd. Dit betekende dat het land tien miljard kreeg op voorwaarde dat:
belasting op spaargeld
ingevoerd om extra geld binnen te halen. Maar er was zoveel verzet tegen dat de regering het plan niet goedkeurde. Maar de schade was aangericht: alleen al de wetenschap dat de EU of een lidstaat kon besluiten om spaargeld te belasten, leidde tot een schending van het vertrouwen van deposanten in het economische systeem.

Spaarrekening: geen zekerheid meer

Nu spaarders in de hele EU beseffen dat (een deel van) hun zuurverdiende spaargeld kan worden opgeëist door de overheid,
Europese depositogarantie
Doorzichtig Deze garantie zegt het zo
100.000 euro per persoon en per bank
gegarandeerd door de staat. Inmiddels is duidelijk geworden dat dit alleen het geval is als de overheid van de betreffende lidstaat financieel sterk genoeg is om de 100.000 euro te betalen, wat dus een voorwaardelijke en dus schijngarantie van spaargeld is.

Bewaar geld onder je matras

Door een algemeen misverstand over de mogelijke
confiscatie van spaargeld
, verloor de spaarrekening zijn aura van veiligheid en zekerheid. Van het brede scala aan spaar- en beleggingsopties, zoals aandelen, obligaties, spaarverzekeringen en vele andere, is een spaarrekening altijd het gemakkelijkste en veiligste product geweest. Nu wordt dit meer en meer in twijfel getrokken, dus sommige mensen houden liever hun geld
houd contant geld thuis
. Bovendien heeft de spaarrekening momenteel zo’n laag rendement dat het een no-brainer lijkt om uw spaargeld van de bank te halen. Is het beter om je geld onder de matras te bewaren?

Besparingen onder de matras: nadelen

Geen spaarrente

Als u contant geld thuis laat, loopt u natuurlijk de rente op uw spaargeld mis. Met inflatie daalt de waarde van uw geld. Als uw geld op de bank staat, kan rente op spaargeld de inflatie compenseren en mogelijk extra winst genereren. Gezegd moet worden dat anno 2020 de spaarrente extreem laag is en in veel gevallen ook verliezen worden geleden doordat de inflatie hoger is dan de spaarrente.

Mogelijke diefstal en verlies

Als je je geld onder je matras bewaart, kun je je zelfverzekerd voelen omdat je overzicht hebt over je geld. Maar er kan altijd sprake zijn van diefstal of inbraak, waardoor u in één klap alles kwijt bent. Vuur kan ook al je rijkdom tot as verbranden. Dus contant geld thuis houden is een groot risico. Ook is de kans groter dat sommige mensen angstig of gestrest raken door het hebben van grote hoeveelheden contant geld in huis, omdat ze bang zijn alles te verliezen door een overval.

Thuis geld besparen: de voordelen

Het voordeel van uw spaargeld van de bank afhalen is dat u het altijd in uw handen heeft, thuis. Je neemt zoveel als je denkt nodig te hebben en je zit niet vast aan een dagelijkse of wekelijkse limiet. Ook is het niet nodig om tussen andere bankklanten in de rij te staan ​​bij de geldautomaat of aan de kassa. En als het echt mis gaat en komt a
bank lancering
dan heb je gewoon toegang tot je geld terwijl anderen in de rij moeten staan ​​bij hun lokale geldautomaat.

Bewaar contant geld in een kluis

houd het geld
onder de matras
is uiteraard slechts een metafoor voor het op een veilige plaats thuis bewaren van contant geld. Hoewel er nog steeds mensen zullen zijn die hun spaargeld letterlijk onder hun matras verstoppen, zullen de meesten kiezen voor veiligere opslaglocaties. Voorbeelden zijn een kluis of een
veilig
, waar u een code of sleutel kunt gebruiken om de toegang ertoe te versleutelen. Sommige kluizen kunnen veilig in een muur worden ingebouwd of in een kast worden geschroefd.

Lees verder