Besparingen in Zwitserse Franken CHF
U kunt vandaag ook in Zwitserse franken sparen, omdat het moeilijk is om het vertrouwen in de euro te behouden. Aandelen of beleggingen in Zwitserse franken kunnen een goed alternatief zijn voor de euro. Deze Zwitserse franken werden in 2011 zo hard en zo waardevol ten opzichte van de euro door de appreciatie van de wisselkoers dat de centrale banken ingrepen. De prijs van de Zwitserse munt steeg zelfs sneller dan de prijs van goud. Vanaf 15 januari 2015 werd de koppeling aan de euro losgelaten. De koers van CHF ten opzichte van de euro fluctueert en ligt in 2020 op een relatief hoog niveau. Als u van plan bent om in 2021 in Zwitserland te sparen of te beleggen, let dan op het valutarisico. Dit kan een voordeel zijn, maar ook een nadeel.
Wilt u ook sparen of beleggen in Zwitserse franken?
- Zwitsers bankgeheim
- Beoordeel de Zwitserse Frank in CHF
- Link naar Euro
- Besparingen in Zwitserse franken in 2021
- Spaargarantie in Zwitserland
Zwitsers bankgeheim
Aanvankelijk maakte het geheim van de Zwitserse banken dit land zeer aantrekkelijk om te sparen. Niet alleen de Nederlanders, maar vooral de Amerikanen en andere mensen die het bankgeheim hoog in het vaandel hebben staan en die mogelijk ook over zwart geld beschikken. Het bankgeheim in Zwitserland is erg kwetsbaar voor erosie, zwart geld zal in 2021 niet langer de enige motivatie zijn om in Zwitserland te sparen of te investeren. Zorgen over de zwakte van de euro hebben ook de harde valuta van Zwitserland, de CHF, in de schijnwerpers gezet.
Beoordeel de Zwitserse Frank in CHF
De Zwitserse frank is lager dan de euro. De prijs is vrij stabiel ten opzichte van 2011, in 2019 zijn de niveaus iets lager, maar in 2020 is er een duidelijke stijging en dus een sterkere CHF (waarschijnlijk door de coronacrisis):
Zwitserse frank naar euro, 2009 – 2020, 2021, CHF/EUR wisselkoers
Zwitserse Frank naar Euro
Het laat ook zien dat het medio 2009 nog normaal was dat de Zwitserse frank ongeveer tweederde van de euro waard was, maar dit veranderde plotseling aanzienlijk. In augustus 2011 steeg de prijs zelfs naar 0,95, om na enkele ingrepen tijdelijk te dalen tot 0,8-0,9, wat nog altijd ruim 25% hoger is dan in 2009. CHF kende begin 2015 ook een enorme piek, gevolgd door enkele ups en downs. Er is dus een valutarisico en het is niet altijd mogelijk om winsten gemeten in euro’s te behalen. Op een gegeven moment steeg de waarde van de Zwitserse frank sneller dan de prijs van goud. Voor de Zwitserse economie is de harde frank een ongewenste situatie omdat deze slecht is voor de export. Aan de andere kant is een sterke frank een sterk signaal dat het vertrouwen in de CHF hoog is. De CHF/EUR-ratio schommelt tussen 0,87 en 0,93 en stijgt zelfs tot 0,95 in de eerste helft van 2020 om vervolgens weer af te vlakken.
Link naar Euro
De Zwitserse frank was tot 15 januari 2015 gekoppeld aan de euro. Omdat de waarde van de euro toen daalde en in 2015 waarschijnlijk verder zal dalen als gevolg van het opkoopprogramma van de ECB, heeft de Zwitserse Centrale Bank besloten om de koppeling aan de euro volledig te verwijderen. Een appreciatie van de Zwitserse frank ten opzichte van de euro is goed voor eurohouders, maar slecht voor de Zwitserse economie in termen van export. Alles wordt duurder, ook voor een toerist in Zwitserland of op skivakantie. Ook in 2019 en 2020 fluctueert de wisselkoers tussen de frank en de euro, soms in het voordeel van de frank, soms in het voordeel van de euro.
Besparingen in Zwitserse franken in 2021
Wie begint te sparen in Zwitserse franken krijgt niet alleen te maken met de rente, maar ook met het verloop van de CHF-wisselkoers. En dit creëert risico’s, die zowel positief als negatief kunnen zijn. Een prijs-naar-euro-verhouding van meer dan 88 wordt geaccepteerd, maar als de prijs ten opzichte van de euro daalt, verliest u geld. Als de stijging doorzet, krijgt u extra rendement. En dit is natuurlijk ook het geval als u van plan bent om via een bank of broker in Zwitserland te beleggen. Op de spaarrente op een rekening in Zwitserland wordt 35% roerende voorheffing ingehouden, maar u kunt deze in Nederland afrekenen. Het is veel gemakkelijker om een spaardeposito in CHF of een andere vreemde valuta op uw bank te houden, maar dit is meestal niet mogelijk. U kunt bijvoorbeeld een vreemde valutarekening openen bij ABN AMRO en daarmee speculeren op gunstige wisselkoersontwikkelingen.
Spaargarantie in Zwitserland
Zoals we in Nederland het depositogarantiestelsel kennen om spaarders te beschermen bij een bankfaillissement, zo kent ook Zwitserland een spaargarantie. Deze spaargarantie is 100.000 CHF of ongeveer 88.000 euro per persoon. Als de wisselkoers van CHF verandert, verandert de waarde van deze bankgarantie, uitgedrukt in euro’s, automatisch.€