Besparingen in Rusland

Rusland is een aantrekkelijk land voor spaarders om hun geld te houden. Russische banken geven hoge rente op spaargeld. De inflatie is namelijk ook veel hoger dan in Nederland. Het is ook moeilijk om een ​​bankrekening te openen bij een Russische bank. Dit kan alleen als u veel zaken doet in Rusland of daar woont. Ook is het verstandig om de koers van de Russische roebel in de gaten te houden. Het risico bestaat dat uw geld hierdoor minder waard wordt.

Steeds meer spaarders verplaatsen hun geld naar Rusland. Dit komt doordat de spaarrente in Noord-Europa in 2014 tot het laagste punt is gedaald. De spaarrente ligt vaak iets boven de inflatie om waardedaling van de valuta te voorkomen. Maar ook de inflatie is gedaald tot het laagste punt waarop banken gratis geld kunnen lenen van de Europese Centrale Bank (ECB). Ze hebben dus nauwelijks spaargeld nodig, dus geven ze een zeer lage rente om sparen te ontmoedigen. Daarom zijn spaarders op zoek gegaan naar plaatsen waar ze een hoger rendement op hun geld kunnen halen. Een manier is om geld te storten op een buitenlandse spaarrekening. Dit geldt deels voor Russische spaarders die geld in het buitenland hadden. Ook het conflict met Oekraïne speelt een rol. De Europese Unie wil de tegoeden van een groot aantal rijke Russische burgers bevriezen. Uit voorzorg geeft een groot deel van deze groep het geld terug aan Rusland.

Russische spaarrente

De spaarrente is in Rusland veel hoger dan in Nederland. In juli 2014 was de hoogste spaarrente in de Bank of Russia ongeveer 5,7 procent. De hoogste spaarrente in Nederland voor een onvoorwaardelijke spaarrekening was 1,75 procent. De spaarrente is in Rusland veel hoger omdat de inflatie ook veel hoger is. De Russische regering probeert de inflatie te beteugelen, maar dat lukt maar gedeeltelijk. Er dreigt een mogelijk handelsconflict tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten enerzijds en Rusland anderzijds, aangezien Rusland verwikkeld is in een conflict met de Europese Unie.

Een bankrekening openen in Rusland

Voor buitenlanders is het niet eenvoudig om een ​​spaarrekening te openen. U moet bewijzen dat u in Rusland woont of veel zaken doet in Rusland. Op deze manier zaken doen is veel makkelijker als u een Russische bankrekening heeft. Voor wie zelf geen spaarrekening kan openen is er natuurlijk altijd de mogelijkheid om gebruik te maken van een stroman, zoals een goede vriend of familielid. Het is belangrijk dat je zeker weet dat je deze persoon kunt vertrouwen, anders ben je je geld kwijt.

Spaargarantieregeling

De keerzijde is dat er in Rusland niet zoiets bestaat als een spaargarantieregeling. Dit systeem bestaat in Nederland en garandeert een besparing tot honderdduizend euro in het geval de bank failliet gaat. Het komt voor dat mensen direct geld van de bank halen als de bank failliet dreigt te gaan. Banken in Rusland hebben in het verleden met enige regelmaat gefaald, vooral tijdens de roebelcrisis van 1993. Veel Russen zijn al hun spaargeld kwijt en een groot deel van de bevolking aarzelt nog om geld naar de bank te brengen. Die bewaren ze het liefst in de spreekwoordelijke sok onder het bed.

Russische banken

Sberbank is de grootste Russische bank. Andere grote banken zijn Gazprombank en VTB. Het nadeel van deze banken is dat niet alle medewerkers even goed Engels spreken. Een Russische bank die zich vooral richt op westerse klanten is de Bank of Moscow. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de fluctuatie van de wisselkoers van de Russische roebel. Als het in waarde daalt ten opzichte van de euro, krijgt u meer rente op uw spaargeld, maar uw geld krimpt naarmate de roebel in waarde daalt.€