Besparingen in Noorwegen

Inwoners van Nederland kunnen het aantrekkelijk vinden om een ​​spaarrekening te openen in Noorwegen. Dit komt omdat de spaarrente in het Scandinavische land veel hoger is dan hier. Ook staat de Noorse overheid garant voor een veel groter deel van het spaargeld dan de Nederlandse overheid bij een bankfaillissement. Bij het sparen in Noorwegen is het ook goed om rekening te houden met de wisselkoers van de Noorse kroon. Lees er alles over in dit artikel.

Sparen in Noorwegen is heel aantrekkelijk. Steeds meer Nederlanders verhuizen hun geld naar het Scandinavische land. Noorwegen is zo aantrekkelijk omdat het goed gaat met de Noorse economie. In tegenstelling tot veel andere Europese landen werd het land veel minder getroffen door de kredietcrisis. Als gevolg hiervan kunnen Noorse banken een hoge rente op spaargelden voor spaardersdeposito’s bieden. De rente kan wel een procent hoger zijn dan in Nederland. De Noorse economie doet het goed omdat het land veel geld ontvangt van de olieverkoop. Noorwegen heeft grote olieproductiebronnen. Westerse landen willen de afgelopen jaren minder afhankelijk worden van olie uit de Arabische landen en Venezuela en zijn daarom op zoek gegaan naar alternatieven. Ook zij kwamen in Noorwegen terecht. De olieprijs is de afgelopen jaren flink gestegen. Daardoor komt er veel geld binnen en heeft de staat zelfs een begrotingsoverschot. Er wordt veel geld bespaard om de toenemende vergrijzing in een paar jaar op te vangen. Al het extra geld dat binnenkomt, gaat naar een groot fonds.

Garantiesysteem in Noorwegen

Noorwegen heeft ook een garantiesysteem. Dit garantiestelsel vergoedt deposito’s van deposanten tot 2 miljoen NOK in geval van een bankfaillissement. Het heeft bijna tweehonderdduizend euro omgerekend. In Nederland is de staatsgarantie slechts honderdduizend euro. Deze garantie is sinds de kredietcrisis fors toegenomen. Door het spaargeld van spaarders te garanderen, wil de overheid voorkomen dat spaarders massaal geld opnemen bij de bank als er geruchten gaan dat de financiële toestand van de bank verslechtert. Hierdoor gaan de banken alleen maar sneller failliet. Door spaargeld te garanderen hebben spaarders geen reden om zomaar geld op te nemen van de bank.

Besparingen in Noorwegen

Noren moeten zelf ook behoorlijk wat sparen. Banken verstrekken niet zo makkelijk hypotheken als in Nederland. In Nederland hoeven mensen alleen maar aan te tonen dat ze genoeg verdienen en dat ze een vast contract hebben. In Noorwegen vraagt ​​de overheid spaarders ook om te investeren in een huis. Deze investeringen kunnen oplopen tot 20 procent van de waarde van de woning. Banken doen dit omdat het huiseigenaren ook meer voordeel geeft van een snelle schuldenregeling. Als de hypotheek niet wordt betaald, verliezen ze het huis. Doordat ze zelf een bepaald bedrag hebben geïnvesteerd, hebben ze ook een grotere prikkel om de schuld snel af te lossen. De Bank of Norway, de Central Bank of Norway, zorgt ervoor dat ook de banken zich aan de afspraken houden.

Kunnen Nederlanders een bankrekening openen in Noorwegen?

Het is voor Nederlanders niet moeilijk om een ​​spaarrekening te openen in Noorwegen. Ze kunnen meestal gemakkelijk een rekening openen op vertoon van hun paspoort. Sommige banken eisen dat ze in Noorwegen wonen en dan moeten ze dat op papier kunnen bewijzen. Als je een spaarrekening hebt in Noorwegen, is het goed om rekening te houden met de wisselkoers van de Noorse kroon. Noorwegen heeft zijn eigen munteenheid en deze kan fluctueren ten opzichte van de euro. Dus je denkt misschien dat je een goede winst maakt vanwege de hoge rente, maar je geld verliest waarde omdat de Noorse kroon is gedaald ten opzichte van de euro. Hetzelfde kan andersom gebeuren. Dat uw geld veel meer waard is omdat de Noorse kroon is gestegen ten opzichte van de euro.€