Besparingen Besparingen: Besparingen in 2020

Is uw spaargeld veilig in 2020 en 2021? Het coronavirus kan nog steeds vervelende gevolgen hebben. Bankfaillissementen en reddingsoperaties hebben rechtstreekse gevolgen voor zowel uw spaargeld als uw hypotheek. Zeker als je naast je spaargeld een hypotheek bij de bank hebt staan. Eerst wordt uw hypotheek afgelost en op uw spaargeld gestort, zodat er weinig geld op de banksaldo staat. Daarnaast heb je bijna geen garantie van je spaargeld bij de verzekeringsmaatschappij. Bekijk daarom enkele tips om uw spaargeld veilig te stellen. Ook in 2020 en 2021. SNS Reaal is een goed voorbeeld van hoe we weer risico’s nemen. In Cyprus werd een spaarbelasting geheven, waarbij niet alleen spaarders boven de 100.000 euro, maar ook aandeelhouders en obligatiehouders moesten investeren in de redding van de bank.

Uw spaargeld beschermen in 2020?

De kredietcrisis, de crisis in Griekenland, we hadden roerige jaren. Vind ook dat SNS bank in 2013 en in 2020 verschillende Europese banken er slecht uit ziet maar ze houden nog steeds lagere rentes en ECB-steun aan. Gelukkig hebben we anno 2020 een depositogarantiestelsel dat je spaargeld tot maximaal 100.000 euro per persoon garandeert en dat ook in 2021 blijft doen. Samen met een partner is dit een waarborg van 200.000 euro. Zeer overtuigend voor de meeste mensen. Maar je hebt het mis dat je spaargeld alsnog kan verdwijnen als de bank waar je je geld hebt staan ​​failliet gaat. Zeker als je spaargeld hebt bij een verzekeringsmaatschappij.

Sparen bij een verzekeringsmaatschappij

Heel wat mensen sparen bij de verzekeringsmaatschappij. Denk aan een spaarhypotheek, een beleggingshypotheek of een levensverzekering. Dan is het goed om te weten dat de verzekeraar niet onder het depositogarantiestelsel valt. Als de verzekeraar failliet gaat, moet een andere instelling worden gevonden om de verplichtingen over te nemen. Of die er is en of de portefeuille interessant genoeg is om over te nemen, valt nog te bezien. Daarnaast kan het nieuwe bedrijf nieuwe eisen stellen, wat ook een korting op uw spaargeld kan betekenen.

Faillissement in 2020 of 2021?

Als de bank failliet gaat en u heeft spaargeld en een hypotheek bij dezelfde bank, dan wordt het spaargeld eerst verrekend met de hypotheek. Stel je hebt dus maar een relatief klein spaarbedrag van € 10.000 en een hypotheek van € 150.000, dan wordt je hypotheek bij faillissement omgezet naar een nieuwe € 140.000. Dus je spaargeld is op. Nou, het is niet meer beschikbaar.

Zelfde bank, andere naam

De volgende banken behoren tot dezelfde bank. Andere naam maar zelfde instelling:

ABN AMRO en SNS staan ​​nu onder Nederlandse staatscontrole.

Cyprus depositogarantiestelsel

De EU had besloten om alle deposanten in Cyprus te belasten vóór enige EU-hulp. Dit, hoewel het depositogarantiestelsel ook voor Cyprus geldt. Dat kan zolang er geen bank failliet is gegaan. Als daar een bank failliet gaat, werkt het depositogarantiestelsel daar ook. Met de steun van Brussel was het doel een bankcrash te voorkomen. Het grappige is dat een relatief kleine deposant beter af is bij een failliete bank dan bij geld dat verhindert dat het depositogarantiestelsel wordt geactiveerd. Het lijkt erop dat niemand alle chaos wil die gepaard gaat met een failliete bank.

Spaargeld in Nederland houden, enkele tips

Daarom een ​​paar tips om uw spaargeld op de bank te houden: