Besparing hypotheeklasten in 2021

Een goedkopere hypotheek? Hoe kunt u in 2021 besparen op uw hypotheek, wat zijn de tips? Lagere woonlasten en dus lagere maandelijkse hypotheeklasten. U kunt besparen op uw hypotheek als u een huis koopt, maar ook als u al een hypotheek heeft, kunt u deze aflossen, uw hypotheekrenteberekening beperken of als u met de bank moet onderhandelen.

Minder betalen op je hypotheek, zo doe je dat in 2021

Besparing op maandlasten, hypotheeklasten

Er zijn meerdere momenten waarop u kunt besparen op hypotheeklasten:

Hypotheek afsluitkosten

De kosten van het afsluiten van een hypotheek bestaan ​​uit:

Geef niet meer geld uit dan nodig is

Op al deze onderdelen kunt u bij een nieuwe hypotheek in 2021 besparen, inclusief de advieskosten. Hypotheekadvies is bijvoorbeeld niet per se nodig als je weet wat je wilt. Daarnaast is het kiezen van een hypotheek relatief eenvoudig geworden als u uw hypotheekrente wilt aftrekken. Dit zijn geen complexe bedragen meer met mogelijk beleggingsrendement, spaargeld op een geblokkeerde spaarrekening en andere hokuse. U kunt kiezen tussen een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek en wat dat betekent voor rente en aflossing is relatief eenvoudig in beeld te brengen. Natuurlijk zal een adviseur u vertellen dat een hypotheek een complex product is en advies nodig is. Dit hoeft echter niet in alle gevallen het geval te zijn en wie er dan voor kiest om alleen een hypotheek via internet te verstrekken, er zijn geen advieskosten.

Tarief hypotheekakte notaris 2021

Notariskosten zijn bij een eerste hypotheek niet te vermijden, maar u kunt wel op zoek naar een goedkope notaris. Niet elke notaris is even duur en in overleg met de bank zijn de keuzes vaak genoeg. Vergelijk daarom de tarieven van notarissen met elkaar. Als u met uw inkomen de hypotheekregistratie kunt verhogen, hoeft u niet opnieuw naar de notaris om een ​​extra hypotheek te krijgen, maar kunt u de hypotheek volledig bij de bank afwikkelen, zolang u het maximaal overeengekomen krediet niet overschrijdt .

Sparen voor een hypotheek tijdens de hypotheektermijn in 2021

U sluit een hypotheek af voor meerdere jaren. Meestal wordt een rentevaste periode afgesproken waarna renteherzieningen en hypotheektermijnverlengingen kunnen plaatsvinden. De tijd om de rentetarieven te herzien, is ook een tijd om nog eens goed te kijken. Is de hypotheekrente die u wordt aangeboden nog wel een goede keuze, of is het beter om uw hypotheek over te hevelen naar een andere hypotheekverstrekker? Nogmaals, vergelijk verschillende bankaanbiedingen en hypotheekaanbiedingen en wijzig indien nodig. De herzieningstijd is ook het moment waarop u kunt verhuizen zonder boeterente te betalen. Blijft u bij de bank waar u eerder uw hypotheek afsloot, dan kunt u tijdens de renteherziening grote bedragen boetevrij terugbetalen en is de toegestane aflossing niet beperkt tot 10% of 20%. Dit zijn allemaal manieren om geld te besparen met een hypotheek en dus te besparen op maandlasten.

De rentepremie kan worden verlaagd

Als u een relatief grote hypotheek heeft, rekent de bank een hoge renteopslag, waardoor u meer hypotheekrente moet betalen. Deze renteopslag kan lager zijn en is aftrekbaar als u extra aflost of een hypotheekgarantie van de overheid krijgt. In het begin van het huis was het misschien niet mogelijk, maar over een paar jaar kan het zeker een nieuwe optie voor je zijn om naar te kijken.

Hypotheek verlengen in 2021

De concurrentie op de hypotheekmarkt is hevig, zeker als je kiest voor een langlopende lening. Niet alleen bekende banken doen op lange termijn mee, maar ook verzekeraars en soms pensioenfondsen. Is de rentecurve omgekeerd, waardoor de hypotheekrente voor een 10-jarige hypotheek lager is dan voor een hypotheek met een kortere looptijd. Op deze manier kunt u voor een lange tijd een hypotheek afsluiten met een lage rente.

Conclusie besparingen op hypotheeklasten

De tijd dat je dertig jaar bij één bank woont met een hypotheek is voorbij. Sinds het provisieverbod in 2021 is ook de tijd om hypotheekadvies in te winnen en meer te betalen achterhaald. Ook achterhaald is de bewering dat aflossen van een hypotheek altijd onverstandig is, omdat dan de hypotheekrenteaftrek minder wordt. Dit alles betekent dat in de toekomst iemand met een hypotheek op zijn huis de ontwikkelingen actief moet volgen om erachter te komen hoe hij het beste kan besparen op maandelijkse betalingen. Gelukkig kan er nu veel online via internet worden gesorteerd en geselecteerd, waardoor je in de meeste gevallen goedkoper uit bent.

Lees verder