Besparen op vaste kosten: praktische tips

Meer dan twintig praktische tips om te besparen op vaste lasten. Om warmteverlies te voorkomen, licht- en stand-byverbruik te verminderen en te stoppen, zuiniger om te gaan met water en goedkoop te internetten. Het is natuurlijk jouw keuze hoe ver je wilt gaan om te besparen. Maar alleen vanuit ‘maatschappelijk verantwoord’ oogpunt is het zeker het overwegen waard. Handig overzicht voor het besparen van energie (warmte, licht, water) etc.

Tips om energie, water en communicatie te besparen

Er zijn verschillende praktische tips die eenvoudig toe te passen zijn om energie, water, internet, etc. te besparen:

Energie – warmteverlies

deur isolatie

Veel kou komt door de voor- en achterdeuren. Een goede isolatie maakt een groot verschil voor uw energierekening. Denk aan tochtstrips, brievenbusborstel (met klep) en rolgordijnen (stof of riet).

Isolatiegordijnen

Je zult ook de tocht voelen die je de trap op trekt. Iets zwaardere gordijnen of isolerende gordijnen aan een roede (of kunststof buis) in het trappenhuis kunnen dit grotendeels voorkomen. Hetzelfde geldt voor de vaste trap naar de zolder. Hier kunt u het gordijn ook aan de roede bevestigen. Soms heeft het zolderdak ook open luchtkanalen. Je kunt er opvulmateriaal voor kussens in doen.

bubbeltjesplastic

Het toiletraam en dakraam zijn vaak van hetzelfde glas gemaakt. Tijdens koudere periodes kunt u voor deze ramen een stukje noppenfolie, zoals punaises of schilderstape, aanbrengen.

raamisolatie

Natuurlijk is het ook zinvol om ramen te voorzien van tochtstrips. Vergeet bij het isoleren echter niet te ventileren!

CV net geopend

In slaapkamers, badkamers, gangen etc. hoeft de verwarming niet laag te staan ​​als het koud is. De opening is voldoende om de kou buiten te houden. Daarna moet u controleren wanneer de CV net wordt ingeschakeld. Als het erg koud is, is het ook raadzaam om de verwarming in het toilet aan te zetten zodat de leidingen niet barsten.

Gerichte verwarming

is altijd goedkoper dan het hele huis verwarmen. Zo kun je bijvoorbeeld ook een petroleumkachel in de keuken gebruiken en een elektrische oliekachel in je studeerkamer. Beide zijn alleen aan als je er bent. Zie ook het artikel “Ervaring met een petroleumkachel”.

deur kussens

Voor verbindingsdeuren – binnen – kunt u deurkussens of tochtrollen gebruiken tegen tocht. De verwarming hoeft niet opnieuw aangezet te worden.

Dubbele gordijnen en jaloezieën/jaloezieën

Er gaat veel warmte verloren via ramen (ook dubbele beglazing). Dubbele of dikke gordijnen met vitrage of jaloezieën kunnen worden gesloten of geopend, afhankelijk van of het koud of warm is. Zodra het kouder wordt, de gordijnen sluiten etc. Als de zon schijnt, laat de zon dan je huis verwarmen.

Stel de thermostaat in

Stel bijvoorbeeld de thermostaat in op 19ºC om 6.30 uur en 16ºC om 22.00 uur. Dan verwarm je het huis tijdens het lage energietarief (23.00 uur tot 07.00 uur) en houd je het huis nog een uur warm tot je naar bed gaat.

Energie – Licht en stand-by verbruik

Juiste lampen

Kijk kritisch welke (spaar)lampen je gebruikt. Welke lamp laat jij de hele avond “comfortabel” aan staan, met welke lamp lees je en met welke lamp werk je achter het bureau of werkblad? Voor entertainment is een 7 watt spaarlamp of een paar 5 watt ‘kaarsen’ voldoende, voor het uitlezen is een 11 watt ‘staaf’ spaarlamp vaak niet voldoende en is een 20 of 25 watt halogeenlamp meer geschikt. Op de lange termijn is TL-verlichting echter goedkoper.

spaarlampen

IKEA spaarlampen zijn niet duur. In het onderzoek van de Consumentenbond van februari 2011 werd de spaarlamp van 11 watt uitgeroepen tot beste koop. IKEA’s 42 watt halogeenlamp is bekroond met een koopje. Uit een onderzoek van consumentenverenigingen bleek dat de halogeenlamp van Best Buy niet detecteerbaar was.

Stekkerdoos met aan/uit knop

Sluit je computer, printer, tv, dvd-speler, radiosysteem, koffiezetapparaat, enz. met voeding met aan/uit knop om stand-by verbruik te voorkomen. Deze apparaten zijn regelmatig in de aanbieding en kunnen veel stekkers bevatten zodat je ook je elektrische snoeren wat beter kunt ordenen.

Energie – waterverbruik

Profiteer van lage energietariefuren

Door het lage energietarief in het weekend te gebruiken om de was te doen, verlaagt u ook aanzienlijk uw energierekening. Je moet het consequent doen, anders heeft het geen zin. Dan bereik je de kritische ondergrens van kWh niet. En natuurlijk, hoe lager de temperatuur, hoe goedkoper je wast.

Meer koud water

Misschien een beetje spartaans, maar je kunt je handen en gezicht ook wassen met koud water, zodat je het water niet elke keer hoeft op te warmen.

Jullie allebei in bad

blijkbaar goedkoper dan een heel bad voor één persoon, en soms is het ook handig om een ​​”douchemeter” (= 4 minuten zandloper) te gebruiken. Je krijgt gratis een douchetrainer van Nuon (aan = uit) als je ons laat weten hoe oud je cv-ketel is.

Een ketel

Wat ook nog eens simpel is: gebruik gekookt water uit de waterkoker bij het bereiden van een maaltijd. Groenten, soep, pasta, eieren, etc. worden eerder voorbereid. Het bespaart u tijd en geld.

Ga niet altijd door

Omdat er nog vaak drinkwater wordt gebruikt om het toilet door te spoelen, is het zeker het overwegen waard om niet bij elke plas door te spoelen.

Telefoon, internet en tv

Internet via de telefoon

Als je wilt, kun je internetkosten besparen door simpelweg te internetten via je telefoonlijn. Het is duidelijk dat snelheid dan de limiet is. Het is dus een keuze. U kunt online naar tv- en radioprogramma’s zoeken en bespaart u weer de kosten van een gidsabonnement.

Bellen via computer

Met Skype kun je goedkoop bellen.

Energie – Warmte Energie – Licht Energie – Water Telefoon, internet en tv
Met koude centrale verwarming in slaapkamers, badkamer en evt. toilet net geopend; in de woonkamer/open keuken een fluorescentielamp boven het werkoppervlak of bureau; meer spaarlampen Wassen met prikklok met hoge en lage tarieven na 23.00 uur of op feestdagen Internet via een telefoonlijn
Oliekachel voor gerichte verwarming in de keuken/woonkamer Controleer uw lampen: spaarlamp “Candle” is 5 watt, – “bol” is 7 watt, – “bar” is 11 watt; Jullie allebei in bad www.tvgidsonline.nl
Elektrische oliekachel in werkkamer Stopcontact met aan/uit-knop voor tv, dvd-speler, computer, printer, koffiezetapparaat, radiosysteem, etc. Douche met Nuon douchemeter Bellen met Skype
(Rulto)gordijnen, rolmatten voor voordeuren Gebruik vaker koud water, warm water moet altijd verwarmd worden
Zware – of isolerende gordijnen in trappenhuizen Waterkoker voor kokend water voor groenten, soep, pasta, eieren, etc.
Brievenbusborstel (met klep) Beleef niet elke plas thuis opnieuw
Deur- en raambekleding
In de luchtpijp, kussens van het vulmateriaal van het zolderdak
Luchtkussenfolie voor toiletraam/lichtraam
Deurkussens voor onderste deuropening
Dubbele of dikke gordijnen met vitrage of jaloezieën
Thermostaat 06:30 bij 19 C en 23:00 bij 16 C

Lees verder