Besparen in Duitsland kan aantrekkelijk zijn

Sparen in Duitsland kan aantrekkelijk zijn: het is meestal veilig. Vergeet ook Zwitserland niet. Ondernemerschap is heel gebruikelijk in Duitsland, vooral in de grensregio’s van ons land. Ook voor een goede spaarrente, een stijgende rente of een hypotheek kunt u naar Duitsland. Sparen in Duitsland zou ook veiliger zijn, maar hoe zit het met de spaarrente? In Duitsland hebben ze ook oplopende rente waardoor je elk jaar meer rente krijgt op je spaargeld. Zwart sparen is niet meer mogelijk, maar een goede hypotheek afsluiten wel.

Hypotheek nemen in Duitsland

De rentetarieven zijn niet in alle EU-landen hetzelfde. Nederland is een van de landen met een lage rente, maar het is heel anders als het gaat om hypotheekrente (januari 2020):

Hypotheekvoorwaarden

Ook zijn de hypotheekvoorwaarden in Duitsland strenger dan hier. U dient minimaal 20% van het aankoopbedrag als eigen geld te storten. Eventuele besparingen worden in het huis geïnvesteerd om de kosten tot een minimum te beperken. De leentermijn is korter, dus maximaal 20 jaar, in plaats van 30 jaar bij ons. Hierdoor zijn er in Duitsland niet zoveel hypotheekvormen als we in ons land zien. Gelukkig is de hypotheekrente op een huis in Nederland gewoon fiscaal aftrekbaar. Op dit moment is het interessant dat de Europese regelgeving de markt voor hypothecair krediet openstelt, waardoor er meer buitenlandse banken in Europa gaan opereren. Dit zal de concurrentie verder vergroten en de hypotheekrente verlagen. Duitse banken adverteren al in Nederland: neem een ​​hypotheek bij een Duitse bank in Nederland.

Functies van de Duitse Hypotheekbank:

Duitse hypotheek Nederlandse hypotheek
weinig interesse Duitse rente plus ongeveer 1,2 procent
maximale looptijd 20 jaar maximale looptijd 30 jaar
sommige soorten hypotheken talloze soorten hypotheken, maar minder met hypotheekrenteaftrek
ten minste 20 procent van het eigen geld maximale hypotheekbedrag afhankelijk van uw inkomen

Sparen in Duitsland kan aantrekkelijk zijn door veilig te sparen in Duitsland

Nog niet zo lang geleden was sparen bij een bank in Duitsland veiliger dan hier. Het depositogarantiestelsel, dat spaargeld garandeert, had een maximale garantie van 50.000 euro, maar dat van ons was minder. Bondskanselier Merkel kondigde tijdens de kredietcrisis aan dat de staat garant zou gaan staan ​​voor alle banken. Duitsland heeft nu een bankgarantie die vergelijkbaar is met ons nationale depositogarantiestelsel. Het Einlagensicherungsfonds des Bundesverbandes Deutscher Banken garandeert, omdat het er is, tot 100.000 euro per persoon. Deze garantie geldt voor spaargelden bij een bank met een Duitse bankvergunning.

Zwart besparen in Duitsland

In Duitsland zal het niet meer mogelijk zijn om de zwarte te redden zonder het te merken. Enkele jaren geleden deden nog redelijk wat Nederlanders dit, maar volgens nieuwe Europese regels en verdragen zal Duitsland op verzoek van de Belastingdienst, maar ook zelfstandig, de Belastingdienst informeren over uw spaargeld. Dit leidt tot een boete, waardoor zwartsparen in Duitsland erg onaantrekkelijk wordt.

Belastingbesparing in Duitsland

Iedereen die als Nederlandse ingezetene in Duitsland spaart, hoeft het spaargeld in Duitsland gewoon als eigen vermogen aan te geven in kolom 3 van de inkomstenbelasting. Net als in ons land moet naast de spaarvrijstellingen ook vermogenswinstbelasting worden betaald.

ING Diba

ING Diba is een Duitse bankvergunning en daarom onderworpen aan de Duitse regelgeving. De spaarrente in dit ING-zusterbedrijf is vergelijkbaar met de spaarrente in ons land. De Extra Konto rekening geeft regelmatig een hogere rente wanneer de rekening voor de eerste keer wordt geopend. Spaargeld kan ook direct boetevrij worden opgenomen. Ook voor een spaardeposito van 1 tot 5 jaar kunt u daar terecht.

Spaarrente NIBC Direct 2020

We kennen NIBC Direct in Nederland met een spaarrente van 0,15% op een directe opnamerekening en een deposito met een rente tot 0,7%. Spaarrente NIBC Direct in januari 2020:

Rente op sparen NIBC Direct in Nederland:

Looptijd interesse
Vrij geabsorbeerd 0,15%
3 maanden 0,20%
6 maanden 0,25%
9 maanden 0,25%
1 jaar 0,40%
2 jaar 0,45%
3 jaar 0,50%
4 jaar 0,60%
5 jaar 0,65%
6 jaar 0,7%
7 jaar 0,7%
8 jaar 0,7%
9 jaar 0,7%
10 jaar 0,7%

In Duitsland krijg je 0,25% rente op een directe opnamerekening van NIBC Direct, en de rente op een spaardeposito of festgeld loopt ook op naar 0,7%. Het spaarschema is alleen iets anders:

Spaarrente bij NIBC Direct in Duitsland:

Looptijd interesse
Vrij geabsorbeerd 0,35%
3 maanden 0,25%
6 maanden 0,25
9 maanden 0,3%
1 jaar 0,35%
2 jaar 0,4%
3 jaar 0,45%
4 jaar 0,50%
5 jaar 0,55%
6 jaar 0,6%
7 jaar 0,65%
8 jaar 0,7%
9 jaar 0,7%
10 jaar 0,7%

De rente die direct kan worden ingetrokken is in Duitsland duidelijk hoger dan in Nederland. Ook is het van belang dat deze bank een Nederlandse bankvergunning heeft en dus onderdeel is van het Nederlandse systeem. Dit is qua dekking geen nadeel meer en maakt de communicatie met de bank voor velen makkelijker.

Hypotheek in Duitsland

Als u op zoek bent naar een lagere hypotheekrente, kunt u ook in Duitsland een hypotheek aanvragen. Het voordeel kan uitgroeien tot een hypotheekrente die gemiddeld 0,5% lager is dan in ons land als je genoeg eigen geld meeneemt. Daarnaast vergemakkelijken Europese regels geldtransacties in een ander EU-land. De voorwaarden waaronder u in een ander land een hypotheek kunt afsluiten, zijn vaak anders dan in Nederland. In Duitsland moet u bijvoorbeeld minimaal 20% van de aankoopprijs in uw eigen geld storten. Daarnaast is het fenomeen aflossingsvrije hypotheken in Duitsland onbekend, maar moet de lening wel binnen enkele jaren worden afgelost. Nee, het is veel makkelijker om in Duitsland een spaarrekening te openen en daar een hoge spaarrente te ontvangen.

Conclusies opslaan in Duitsland

Voor wie zijn geld wil spreiden en over de grens wil sparen, zijn er vooral in buurland Duitsland veel interessante mogelijkheden. Bekende banken in Duitsland voor Nederlanders zijn ING en NIBC Direct. Vergeet ook Zwitserland niet: niet de euro, maar de Zwitserse frank als munteenheid.€