Besparen, hoe te beginnen?

Jongeren komen snel zonder geld te zitten. Herken je het? Voor je het weet is het einde van de maand aangebroken en moet je een balans opmaken. De ervaring leert dat jongeren niet “wegkomen” van het land. Met andere woorden, het begin van besparingen wordt nooit gecreëerd. Er wordt geld uitgegeven aan allerlei luxe, maar er zijn natuurlijk ook noodzakelijke uitgaven. Weet je echt waar je geld naartoe gaat? Welke hiaten zijn er? Stukje bij beetje worden enkele tips gegeven om verantwoord met uw (spaar)geld om te leren gaan.

Misvatting

Vergeet het idee dat “later alles goed komt”. Veel jongeren denken dat ze met een vaste baan in de toekomst ineens veel geld gaan verdienen. Dit is vaak niet het geval. Gebrek aan financiële middelen is een onaangenaam gevoel. Het maakt je afhankelijk van de grillen van de samenleving. Je kunt je voorstellen dat je op het moment dat je de vereiste leeftijd hebt bereikt je rijbewijs wilt halen. Heb je er genoeg geld voor? Misschien wil je naar de universiteit. Dan moet je geld hebben om je studie te betalen of om de huur van een studentenwoning te kunnen betalen.

Baseren

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je een baan hebt. Het zorgt immers voor een gestage inkomstenstroom en zorgt er zo voor dat eventueel geld op een spaarrekening kan worden gezet. Het kan van alles zijn: werken als stocker of kassier, verkoper, bezorger, krantenroute of werken in een callcenter. Je moet vanaf het begin leren dat het zakgeld van je ouders nooit genoeg kan zijn om al je uitgaven te dekken. Voorbij zijn de nachten van drankjes met vrienden en zakgeld. Door nieuwe kleding te kopen, ben je nog sneller van je geld af.

Eerste stappen

Het is belangrijk om te weten waar uw geld naartoe gaat. Dit kan eenvoudig door een kasboek aan te maken. U voert dit voor elke maand in en het kan er als volgt uitzien:

Datum – Beschrijving/categorie – Opbrengsten – Uitgaven

Dit doe je bijvoorbeeld met het computerprogramma Excel of maak een tabel op een stuk papier. Koop geen kasboek. Ze zijn duur, en dat is een andere kostenpost.

Als u bovenstaande volgt, krijgt u per categorie een overzicht van uw uitgaven en inkomsten. U kunt bijvoorbeeld tot de conclusie komen dat roken veel geld kost of dat u in de supermarkt vaak weinig uitgeeft aan snacks of de red bull. Vraag je bij elke release af of het echt nodig was. Nadat u alle echt noodzakelijke uitgaven heeft gepland, stelt u een begroting op. Dit betekent dat je nu voor elke categorie aangeeft hoeveel geld eraan mag worden besteed, bijvoorbeeld mei. Houd je hier consequent aan. Als je bijvoorbeeld al € 38 hebt uitgegeven als je uitgaat en je budget is € 40, dan kun je de hele maand niets in die categorie uitgeven. Verdeel de bedragen ook niet “stiekem”. Uiteindelijk ben je hiermee alleen jezelf.

Opslaan, sparen, sparen

U zult merken dat u uw uitgaven nu beter kunt beheersen. Maar je moet het consequent toepassen. Doe dit een jaar lang en je zult zien dat er verslavingen ontstaan ​​als je niet over je budget gaat. Alles wat u niet uitgeeft, komt immers op uw spaarrekening terecht. Een eenvoudig rekenvoorbeeld. Stel dat uw spaarrekening een rente heeft van 1,5%. Als je € 2.000 hebt gespaard, komt het uit op (2.000 x 1.015) € 30. U hoeft hier niets voor te doen. Als er een wens is om op een dag te trouwen, moet daar rekening mee worden gehouden, omdat er veel geld voor nodig is. Er zijn ook veel manieren om geld te besparen. Onthoud tot slot: geld uitgeven mag zolang het maar goed doordacht is en je geen geld hoeft te lenen voor een luxeartikel.€