Besparen, hoe te beginnen?

Plotseling minder inkomsten of grote uitgaven in het verschiet? Helaas kan de hypotheek op dit moment niet verhoogd worden en is geld lenen ook geen aantrekkelijke optie. Probeer dan samen te sparen, maar dat is vaak niet zo eenvoudig als het klinkt. Hoe kun je lekker en goedkoop leven om toch geld te besparen?

Dagelijkse boodschappen

Maak een wekelijks schema van goedkope maaltijden (kijk bijvoorbeeld naar koken met een beperkt budget) en maak een boodschappenlijstje. Plan bijvoorbeeld twee keer per week gehakt in, zodat je bulkpakketten kunt kopen en ze twee keer kunt afmaken. Koop zo min mogelijk merkartikelen. Private label is veel goedkoper en vaak net zo lekker. Wasverzachter koop je niet meer, in de droger hoef je sowieso niet meer, en als je je kleding buiten droogt, gebruik dan een snufje azijn als wasverzachter. Beter voor het milieu en uw portemonnee. Denk ook aan supermarktdeals, maar laat je niet verleiden om dingen te kopen die je niet nodig hebt omdat ze toevallig in de aanbieding zijn. Koop geen kant-en-klaarmaaltijden, ze zijn makkelijk maar erg duur. Het is beter om grote hoeveelheden voedsel zelf te koken en de restjes in te vriezen voor dagen dat je minder tijd hebt. Kies ook vaker voor vegetarisme, dat is ook nog eens goedkoper.

Een dagje uit

Ga je met je gezin vaak een dagje naar de dierentuin of het pretpark? Bekijk hoeveel u er per jaar aan uitgeeft. Meer als een museumjaarkaart? Zet een jaar cultuur op en bezoek de vele musea in Nederland, je zult aangenaam verrast worden en er zijn veel musea die zeker ook voor kinderen interessant zijn, zoals het Spoorwegmuseum, het Zuiderzeemuseum, het Ecodrome, het Openluchtmuseum Eindhoven, het Bakkerijmuseum, enz. ., enz. En vergeet niet je eigen eten en drinken mee te nemen als je weg bent. Natuurlijk zijn er ook veel gratis uitstapjes te bedenken: bos, strand, picknick, stadswandeling, speeltuin, kermis, markt en dierentuin. Maar waarschijnlijk heb je het zelf bedacht.

Bekijk je account

Abonnementen op loterijen, goede doelen, tv-gidsen en tijdschriften. Knip ze uit je budget. Ze zullen opnieuw worden besproken als u wat financieel genereuzer bent. Internet-, tv- en telefoonabonnement, kan het echt goedkoper? Vaak is het goedkoper als je 1 aanbieder neemt en het goedkoopste pakket. Laten we eerlijk zijn, je kijkt nauwelijks naar al die extra zenders. Verzekering? Ook hier kan alles bij 1 verzekeraar aardig wat geld besparen en zijn niet alle verzekeringen even handig.

Wat kunt u zelf doen?

Zie je, er is veel om uit te zoeken wat je moet doen zonder meteen een kasboek te organiseren en elke cent te verantwoorden, probeer er de uitdaging in te zien om zo goedkoop mogelijk te leven.

Lees verder