Bespaar veel geld, advies voor iedereen!
In deze tijd wil iedereen zoveel mogelijk sparen. Maar hoe doe je het? En hoe weet u wat uw inkooplocatie is?
Binnenshuis geld besparen
Krijg een overzicht van je energieverbruik
Heeft u een energiezuinige woning? Denk bijvoorbeeld aan investeren in bijvoorbeeld het isoleren van je huis of zonnepanelen. Huizen gebouwd voor 1992 zijn vaak slecht geïsoleerd. Door uw woning te isoleren, kunt u tot 50% besparen op uw jaarlijkse energiekosten. Zo hoef je in de winter niet zo vaak de verwarming aan te zetten en hoef je in de zomer geen airco aan te schaffen. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3.500 kWh energie per jaar. Dit betekent ongeveer 770 euro aan verbruikskosten per jaar. U kunt ook een ‘slimme meter’ plaatsen om inzicht te krijgen in uw energiekosten. Dit is een digitale energiemeter. Het geeft de stroom- en gasniveaus door aan je netbeheerder (zoals Oxxio of Essent). Je kunt je slimme meter ook koppelen aan een smartphone- of tablet-app. Zo zie je wat je per maand (en zelfs per dag of uur!) hebt verbruikt.
Elektrische apparaten en waterverbruik:
Veel apparaten staan onnodig lang aan. Op deze apparaten kun je flink besparen. Enkele energieverbruikers in huis zijn droger, wasmachine, vaatwasser, koelkast, vriezer en verlichting. Bovendien heb je ook een tv, oplaadbare batterijen en een fornuis, wat regelmatig hoge kosten met zich mee kan brengen.
- Laad oplaadbare apparaten niet langer op dan nodig.
- Laad de wasmachine en laat de machine niet half draaien. Denk ook aan wanneer je de wasmachine aanzet. Sommige mensen hebben een dubbel tarief. Dit betekent dat de prijs bijvoorbeeld ’s avonds na 23.00 uur goedkoper is. Dit gebeurt ook in het weekend en op feestdagen. Als dit bij jou het geval is, zet je de wasmachine (en ook de vaatwasser!) ’s nachts beter aan. Laat het wasgoed ook niet te lang in de wasmachine liggen nadat het klaar is. Vaak begint de was te stinken als dit gebeurt, dus je kunt opnieuw beginnen. Het is echt niet nodig, dus hang de was meteen op nadat de wasmachine klaar is (of in de droger, maar het is wel duurder natuurlijk). Heb je het gevoel dat je handdoeken een beetje stijf zijn na het drogen op het rek? Stop ze 10 minuten in de droger (als je die hebt) en hang ze dan buiten of binnen. Ze zullen nog steeds lekker zacht zijn. Staat er een beetje wind buiten en is het minimaal +15 graden, hang ze dan buiten. ’s Avonds zijn ze droog (en ruiken heerlijk) en je hebt ook nog eens geld bespaard.
- Kijk ook welk type droger je hebt. Ben je van plan er nog een te kopen en wil je energie besparen, kies dan voor een warmtepompdroger. Het is duurder in aanschaf, maar je bespaart wel op de energiekosten.
- Let bij het kopen van nieuwe apparaten op het energielabel. Hoe beter het label (A of B), hoe meer u bespaart.
- Koop geen huishoudelijke apparaten die u zelden gebruikt. Je kunt ze beter huren of van iemand lenen.
- Doe lichten uit in ruimtes waar je niet bent en gebruik spaar- of ledlampen.
- Gebruik een waterkoker om water te koken. Kies bijvoorbeeld voor een waterbesparende douchekop.
Geld verdienen
- Kijk rond in je huis, bijvoorbeeld in de kelder of zolder. Vaak zijn er veel dingen die niet worden gebruikt. Verkoop ze!
- Sluit de deur tijdens het fotograferen. Door de deur een minuutje open te laten, komt er veel warme lucht naar buiten en veel koude lucht naar binnen. Begin dan opnieuw met het verwarmen van de kamer. Als je huis ook slecht geïsoleerd is, kan het een dure grap worden!
- Heeft u een laag inkomen? Vraag vrijstelling van gemeentelijke belastingen aan! Zo bespaar je gemakkelijk honderden euro’s. Mogelijk heeft u ook recht op huurtoeslag.
- Check ook je zorgverzekering. Moet het echt zo breed? Denkt u al deze zorg nodig te hebben? Waarschijnlijk niet. Controleer elk jaar of uw zorgverzekering nog steeds de goedkoopste is. Aan het eind van het jaar kun je wisselen.
- En ook belangrijk: begin met sparen! Trek interesse! Heb je een onverwachte meevaller? Zet het op je spaarrekening. Na een jaar kun je veel verdienen!
Slechte gewoontes
STOPPEN MET ROKEN. Het is zo’n slechte gewoonte en het kost tegenwoordig echt absurd veel geld. Als u wilt stoppen, koop dan geen producten die beweren u ervan af te helpen. Het is ook zonde van het geld! Roken is een handeling en zit tussen de oren. Laat u niet misleiden door te denken dat deze producten echt helpen.
Telefoon kosten
U kunt flink besparen op telefoon- en gezinskosten. De kosten van de telefoon vormen een groot deel van je vaste lasten.
- Heb je kinderen en gebruiken ze een mobiel abonnement? Houd hun belgebruik bij! U kunt ook zaken als “oproepplafond” of “oproeplimiet” instellen. Zo bescherm je je kinderen tegen onverwacht hoge telefoonkosten. Ook voor internet geldt zo’n plafond.
- Ga met het hele gezin bij één aanbieder. Er zijn veel aanbieders die veel voordelen bieden om het hele gezin bij één aanbieder te hebben. Soms kun je elkaar zelfs gratis bellen!
- Omzeil 0900-nummers! Ja, je leest het goed: bypass. Sommige 0900-nummers hebben ook een goedkopere telefoonnummeroptie voor bedrijven. U kunt deze nummers opzoeken op internet.
- Maak uw abonnement correct aan. Neem niet meer minuten dan nodig.
- Gebruik voor lange gesprekken (zoals met je moeder of grootmoeder) je huistelefoon als je die hebt.
Buiten bewaren
Buiten de woning zijn er ook factoren die van invloed zijn op uw uitgaven.
- Rijd in een kleinere auto. Zware en grote auto’s betalen veel wegenbelasting en drinken doorgaans veel meer brandstof. Ook de autoverzekeringspremie en motorrijtuigenbelasting voor kleine auto’s zijn een stuk lager!
- Wil je naar de kapper? Kijk naar je vriendengroep. Volgt er iemand een kappersopleiding? Ze zijn vaak op zoek naar patronen om te schilderen of te knippen. Je kunt bij hen gratis een knipbeurt krijgen. Wees niet bang dat het een fiasco wordt, er zijn altijd leraren in de buurt om in te grijpen als er iets misgaat. Als je geen kappersvrienden hebt, kun je ook gewoon een kapperscursus volgen.
- Kleding in de uitverkoop! Het vindt meestal plaats in december/januari en juni/juli. Wil je echt merkkleding? Ga dan naar het winkelcentrum.
- Koop goedkoop eten en doe het de hele week in één keer. Maak een lijst en houd je eraan! Zorg dat je vol zit voordat je naar de winkel gaat! Met honger naar de winkel gaan is echt niet slim. Je ziet allerlei lekkere dingen die je (op dat moment) wilt eten. Je zult merken dat je veel onnodige dingen koopt als je honger hebt en ook zonder lijst.
Bespaar geld op producten
Ga niet blind winkelen. Denk goed na voordat je iets koopt. Heb je het echt nodig? Hoe lang zal ik dit product gebruiken en hoe vaak? Enkele tips om in gedachten te houden bij het kopen:
- Koop niets op afbetaling. Winkels rekenen bijna altijd een maximale rente van 15%. Daarom is het drie keer duurder dan lenen bij een bank.
- Creëer ook een “rest van de dag”. Dit betekent dat u al uw tegoeden op één bepaalde dag van de week uitgeeft.
- Heeft u bonnen? Gebruik ze. Een korting is altijd een pluspunt.
- Kies een huismerk! Vaak is de kwaliteit net zo goed, alleen veel goedkoper! Natuurlijk zijn er items die je lekkerder vindt dan het huismerk (zoals nutella macaroni of cola).
- Wil je op vakantie? Profiteer van de vroegboekkorting. Probeer uw vakantie zes maanden voor uw vakantie te boeken. Ook geven de last minutes vaak korting, maar de vroegboekkorting is meer korting.
- Probeer af te dingen als je iets koopt. Wie niet waagt die niet wint. Niet genezen!
Tot slot nog een laatste tip: pak twee vellen papier en een pen. Schrijf al uw vaste inkomen van de maand op één vel papier (zoals loon of uitkering, zorgtoeslag of huurtoeslag) en tel ze bij elkaar op. Dit doe je ook op de andere pagina, maar dan vanuit je vaste lasten per maand. Vaste lasten zijn eigenlijk de kosten die maandelijks MOETEN betaald worden (denk aan huur, zorgverzekering etc. Boodschappen en andere aankopen vallen niet onder de vaste lasten). Je telt het ook. Nu berekent u het verschil tussen deze twee resultaten. Wat u overhoudt, is uw aankooplocatie voor de maand. Dat geld gebruik je dus om te winkelen, en je zet het natuurlijk ook op je spaarrekening. Krijgt u het minimumbedrag? Dan heb je een probleem. Dit betekent dat u minder verdient dan u moet betalen. Zoek direct een oplossing of je komt in de schulden. Met bovenstaande tips kun je dit voor een groot deel voorkomen en voorkomen.
Succes met deze tips!
Lees verder
€