Bespaar op tandartskosten

Ten eerste bespaart u tandartskosten doordat u minder vaak naar de tandarts hoeft. Dit betekent bijvoorbeeld grondig en regelmatig poetsen en flossen. Zuivelproducten, groenten, fruit en water zijn ook belangrijk voor je tanden. Wil je nog meer besparen op tandartskosten, dan is een tandartsverzekering niet altijd een goed idee. Een tandartsverzekering is vooral voordelig als u veel kosten verwacht. Tandartstarieven kunnen sterk verschillen van tandarts tot tandarts. Tarieven vergelijken en van tandarts wisselen kan je soms veel geld besparen.

Goed verzorgde tanden

Bespaar op tandartskosten
Begin niet met de juiste tandartsverzekering of de juiste tandarts, begin met de juiste tandheelkundige zorg. Dat
tanden
Goed routineonderhoud is essentieel om toekomstige tandheelkundige kosten zo laag mogelijk te houden.

Eten en drinken om je tanden te behouden

Producten eten en drinken waar veel in zit
suiker
de inhoud is niet goed voor de tanden. Maar zure voedingsmiddelen en dranken verhogen ook het risico op tandbederf en tanderosie. Niet alleen ongezonde producten zijn niet goed voor het gebit: ook een appel of een citroen kan een negatief effect hebben op het gebit. Dit is geen reden om ze niet te eten (omdat ze tegelijkertijd ook positieve effecten hebben). Bij het gebruik van dit soort producten is het raadzaam deze niet direct voor of na het tandenpoetsen te eten.

Gelukkig zijn er ook veel producten die een positief effect hebben op het gebit:

Of het nu gaat om een ​​tandartsverzekering

Veel mensen in Nederland sluiten een
tandartsverzekering
om jezelf in te dekken tegen het mogelijke
tandartskosten
. Dit is echter niet in alle gevallen redelijk. Voor veel mensen is een tandartsverzekering duurder dan geen verzekering hebben en zelf tandheelkundige zorg betalen.

De tandartsverzekering vergoedt doorgaans tot een maximumbedrag per jaar. Vaak is dat € 250, € 500, € 750 of € 1000. Meest
zorgverzekeraars
biedt verschillende pakketten aan. Als u het verzekeringsbedrag overschrijdt, betaalt u de rest zelf. Bovendien worden niet altijd alle kosten volledig vergoed. Zowel materiaalkosten als arbeidsuren worden geheel of gedeeltelijk niet gerestitueerd. Dit verschilt vaak per behandeling.

Wanneer u van plan bent om een
tandartsverzekering
Tot slot is het een goed idee om een ​​goede lijst te maken van de kosten die u verwacht te maken. Om meer te weten te komen over wat elke verzekeraar wel of niet dekt en wat u ervoor moet betalen. Houd er rekening mee dat veel tandartsverzekeringen een wachttijd hebben voor dure procedures. Om voor een bepaalde behandeling gebruik te kunnen maken van een tandartsverzekering, moet u enkele maanden ingeschreven staan ​​bij de zorgverzekering. Dit kunt u terugvinden in de verzekeringspolis.

Wanneer je alleen naar
tandarts
(behalve het examen) is vaak veel goedkoper zonder tandartsverzekering. Dan bespaart u op de verzekeringskosten. Als u een groot bedrag in één keer moet betalen, kunt u dit uit uw spaargeld betalen.

Dek orthodontie af met een tandartsverzekering

Een tandartsverzekering kan ook de kosten van orthodontie dekken, maar dit is niet altijd het geval. Orthodontie wordt bij sommige zorgverzekeraars vergoed door de tandartsverzekering; andere verzekeraars vereisen een aanvullende zorgverzekering (naast de basisverzekering). Zeker voor orthodontie voor kinderen onder de 18 jaar kan een verzekering veel geld opleveren.

Goedkoper voor de tandarts

In 2012 heeft de overheid de tarieven voor tandartsen geliberaliseerd, waardoor tandartsen hun eigen prijzen kunnen bepalen. Omdat dit leidde tot een prijsstijging (ongeveer 10%) in plaats van de verwachte verlaging, werd dit experiment al na een jaar stopgezet.

Dat
tandheelkundige tarieven
Maar alleen omdat het niet langer gratis is, wil nog niet zeggen dat er geen verschil is in tarieven tussen verschillende tandartsen. Door de overheid vastgestelde prijzen zijn maximumprijzen; tandartsen kunnen hun diensten goedkoper aanbieden. En het gebeurt regelmatig. Het loont dus de moeite om de tarieven van uw tandarts te vergelijken met die van andere tandartsen en eventueel over te stappen.

Vooral voor behandelingen die niet of slechts gedeeltelijk door de verzekering worden gedekt, kan het nuttig zijn om te informeren naar de prijzen bij een academisch centrum waar tandartsen worden opgeleid. Ze hebben vaak goede tarieven.

Lees verder