Bespaar op huisverwarming 10 tips

Een gemiddeld Nederlands gezin verbruikt zo’n 1600 m³ gas per jaar en betaalt bijna € 100 per maand (meer dan € 1000 per jaar!). Het grootste deel van dit gas wordt gebruikt voor de verwarming van woningen. Verwarmingskosten zijn onvermijdelijk – u wilt niet in de kou staan ​​- maar u kunt er zeker op besparen. Met behulp van verschillende tips kunt u de stookkosten aanzienlijk verlagen en uw energierekening verlagen. Verwarm bijvoorbeeld alleen waar en wanneer nodig, zorg voor een goede isolatie en ventilatie van de woning en probeer de verwarming op tijd uit te zetten.

Tip 1: De verwarming van je huis plannen

Denk goed na over welke kamers en ruimtes in je huis je wanneer wilt verwarmen. Zo kan de verwarming bijvoorbeeld ’s nachts uitgezet worden. Meestal heeft elke radiator zijn eigen kraan die je kunt openen en sluiten: gebruik hem. In de badkamer zou de verwarming waarschijnlijk alleen ’s ochtends en’ s avonds moeten zijn. En voor kinderen die overdag op school zijn, mogen kamers alleen ’s middags en’ s avonds worden verwarmd. Zodat je niet eerst in de kou hoeft te zitten, zet je een uur voordat je de kamer gaat gebruiken de verwarming aan. Zeker in het geval van de badkamer kan dit erg prettig zijn.

Tip 2: Elektrische kachels gebruiken

Wil je snel een ruimte opwarmen of zijn er helemaal geen radiatoren in de ruimte, dan kan een elektrische kachel de oplossing zijn. Probeer het gebruik ervan zoveel mogelijk te beperken. Verwarmen met elektrische kachels is twee tot drie keer duurder dan met centrale verwarming.

Tip 3. Bespaar op verwarming door het huis te isoleren

Om uw woning warm te houden, is het belangrijk dat uw woning goed geïsoleerd is. Speciale aandacht wordt besteed aan ramen en deuren. Zorg voor zoveel mogelijk dubbele beglazing, plaats tochtstrips langs deuropeningen en zorg dat ramen en deuren goed sluiten. ook isoleren
verwarmingsbuizen
op plaatsen waar de verwarming normaal gesproken niet aan staat.

Tip 4: Verlaag de stookkosten door ramen en gordijnen te gebruiken

Heel vaak bevinden radiatoren zich onder vensterbanken. ’s Avonds gaan de gordijnen dicht en vallen over de radiator. Hierdoor blijft er veel warmte achter tussen het gordijn en het raam: warmte die uiteindelijk door het raam zal ontsnappen. Dit kan worden voorkomen door kortere gordijnen te gebruiken – die voor het raam hangen, maar niet voor de radiator. Een andere, minder aantrekkelijke optie is om gordijnen op de vensterbank te plaatsen.

Tip 5. Bespaar op verwarming door goed te ventileren

Droge lucht is veel efficiënter bij verwarming dan vochtige lucht. Het is daarom belangrijk dat de ruimtes die je verwarmt goed geventileerd zijn. Nieuwbouwwoningen hebben vaak al een zeer goed ventilatiesysteem, maar oudere woningen moeten daar zelf voor zorgen (simpel gezegd: hoe ouder de woning, hoe hoger de luchtvochtigheid). De eenvoudigste vorm van ventilatie is het openen van deuren en ramen. Doe dit voordat u de verwarming start, niet tegelijkertijd…

Tip 6: Verlaag de verwarming met één graad

Door de verwarming met één graad te verminderen, bespaar je zo’n 7% op het gasverbruik; het is al gauw meer dan 50 euro per jaar. Om de lagere temperatuur te compenseren, kun je een trui, een extra shirt of pantoffels aantrekken, of met een deken op de bank gaan zitten.

Tip 7: Steek kaarsen aan om op te warmen

Als je een open haard of houtkachel in huis hebt, kun je flink besparen op de energiekosten. Niet iedereen heeft echter een open haard en de installatie ervan is vaak een behoorlijk moeilijke taak. Wat iedereen wel kan, is kaarsen aansteken. Hoewel je er niet de hele woonkamer mee kunt verwarmen, produceert hij meer warmte dan je denkt. Door regelmatig veel kaarsen te branden, kunt u enkele tientallen per jaar besparen op stookkosten. Kaarsen kosten natuurlijk ook geld, maar het kiezen van goedkope kaarsen (zoals theelichtjes) geeft je toch wat kleingeld in je portemonnee. Bijkomend voordeel is dat kaarsen het huis gezellig maken en er minder lampen aan hoeven te gaan.

Tip 8: zet de verwarming op tijd uit

Als de verwarming op tijd wordt uitgezet, duurt het zelfs matig geïsoleerde kamers minstens een uur om één graad af te koelen. Zo zet je de verwarming gerust een uur voor het slapengaan uit of zet je hem op nachttemperatuur.

Tip 9: Centrale verwarming ventilatie

Ontlucht de leidingen minimaal één keer per jaar (vaker bij nieuwe installaties). Lucht in de leidingen zorgt voor extra stookkosten. Een cv-installatie ventileren kan door een monteur, maar is ook vrij eenvoudig zelf te doen. Als je niet weet hoe je dit moet doen, zoek dan op internet. Er zijn walkthroughs en video’s beschikbaar voor verschillende installaties om je cv te luchten.

Tip 10: Een thermostaat met timer voor lagere stookkosten

Om je te helpen efficiënter te verbranden, kun je een vooraf ingestelde timer kopen die de thermostaat regelt. Het kost natuurlijk wat, maar als je vaak vergeet de verwarming uit te zetten (elke hele dag of nacht is een paar euro extra stookkosten waard), dan betaal je al snel voor zo’n prikklok. Een groot voordeel van een timer is dat je ’s ochtends al aan je warming-up kunt beginnen voordat je uit bed komt. Het bespaart dus niet alleen geld, maar zorgt ook voor extra comfort.

Lees verder