Bespaar op cadeaus: hoe houd je iedereen vriendelijk?

Je geeft graag cadeaus. Maar tot je schrik merk je dat een groot deel van je budget in deze afgrond verdwijnt. Hoe maak je mensen blij zonder dat het je veel geld kost?

Stel een budget in

De enige manier om te weten of u uw budget overschrijdt, is door een budget in te stellen. Want niemand anders dan u kan voor u bepalen hoeveel u moet verteren. Hoeveel per maand kunt u zich nog veroorloven? Laten we zeggen dat je het geluk hebt om nog veel geld te hebben. De meeste mensen met een grote kring van familie of vrienden geven al gauw rond de dertig euro per maand uit. Dat is dertig maal twaalf is driehonderdzestig euro per jaar. Misschien is het zelfs verstandig om dit budget op te splitsen in drie buckets: verjaardagen, evenementen en feestdagen.

Verjaardagen in hechte familiekring

Als je familie verjaardagen uitbundig viert, kan het wat overtuigingskracht kosten om je uitgaven een beetje te beperken. Je kunt een budget overeenkomen tussen volwassen broers en zussen. Dit voorkomt dat de een de ander probeert te overtreffen in termen van geschenkgrootte. Bovendien elimineert u nieuwsgierige blikken omdat de een misschien iets meer uitgeeft dan de ander. Je kunt er ook mee instemmen om te stoppen met het geven van verjaardagscadeautjes aan volwassenen. Om te voorkomen dat je elk weekend naar een verjaardagsfeestje moet, kun je ook met je broers en zussen bespreken om één keer per jaar samen een familiefeestje te houden. Dan is iedereen meteen bij elkaar en heeft iedereen in de weekenden niet zo’n last. Dan kun je ook een tuinfeestje geven, ook als iedereen een winterse verjaardag heeft. Bovendien kan een keer per jaar samen vieren ook kosten besparen. Als je ook een soort potje feestje hebt, waarbij de gasten geen cadeautje kopen, maar een bijdrage leveren door een gerecht en een drankje mee te nemen, kan dat helemaal goed komen.

Familiedagen

Als het gezin heel hecht is en veel neven en nichten telt, wordt er vaak gebruik gemaakt van een familiedag of familieweekend. De plaats wordt één keer per jaar (of tweejaarlijks) verhuurd na overleg op een afgesproken datum. Iedereen draagt ​​bij aan de kosten van de locatie, eten, drinken en bijvoorbeeld weekendverblijf. Er worden geen geschenken gegeven. Vaak worden er gezamenlijke activiteiten georganiseerd.

Evenementen

Denk bij het markeren van gebeurtenissen aan geboorte, overlijden, het behalen van een rijbewijs, het ontmoeten van collega’s, enzovoort. Het is moeilijk om vooraf te budgetteren. Wel is duidelijk dat er in het algemeen minder per persoon wordt geïnvesteerd dan verjaardagen in een nauwe kring. Maak er maar een potje van. Op het werk controleert de directiesecretaresse of iemand die al lang in dienst is vaak het budget. Een personeelsvereniging zet vaak iemand in het zonnetje. Bekijk het voordat u te veel van uw geld investeert. Je hoeft op niemand indruk te maken. Lever zo nodig een redelijke bijdrage, maar overdrijf niet.

Vakantie

Bespreek vooraf wat er aan cadeaus wordt besteed. Als de kinderen zich moeten vermaken: het is handig om vooraf af te spreken wat het budget is en wie wat geeft. Dit moet worden gedaan om de kinderen niet te overladen met geschenken. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn kinderen meestal gelukkiger met veel kleine geschenken dan met één groot geschenk. Heel jonge kinderen vinden het inpakpapier meestal interessanter dan het cadeau zelf. Om uw portemonnee te beschermen, kunt u afspreken om niets voor volwassenen te kopen. Spreek in ieder geval altijd het bedrag af. Het voorkomt de vorming van scheve ogen.€