Bespaar op boodschappen: 10 tips om geld te besparen

Besparen op boodschappen kan u veel geld besparen. Volgens het NIBUD besteden Nederlanders gemiddeld 20 tot 25% van hun inkomen aan boodschappen. Dit is dus een flinke kostenpost waar u op kunt besparen. Minder geld uitgeven aan boodschappen is eigenlijk een heel makkelijke manier om wat bij te verdienen: vaak honderden euro’s per jaar. Op die manier houdt u meer geld over om te sparen, schulden af ​​te betalen of plezier te hebben.

Bespaar op boodschappen met een boodschappenlijstje

Bij supermarkten draait alles om u zoveel mogelijk geld te laten uitgeven. Daardoor ontstaan ​​allerlei verleidingen: uitnodigingen om dingen te kopen die eigenlijk helemaal niet nodig zijn. Door te bepalen wat je thuis gaat kopen, voorkom je dat je meer koopt (en dus uitgeeft) dan je van plan was. Maak dus een boodschappenlijstje en beperk het aantal impulsaankopen.

Verdien geld door een recensie op te slaan

Gemiddeld gooien mensen bijna 50 kilo voedsel weg ter waarde van 155 euro per jaar. Daarom kopen we vaak dingen die we niet echt nodig hebben. Door bij te houden wat je in huis hebt, is de kans kleiner dat je te veel van iets koopt. Als je iets moet weggooien, leer er dan van en leer hoe je het in de toekomst kunt voorkomen.

Ga nooit winkelen met een lege maag

Misschien een dwaas advies, maar het is waar: als je honger hebt in de supermarkt, koop je meer lekkere (vette en zoete) dingen die je niet echt nodig hebt.

Let op de promotiefolders

Het kopen van producten in de uitverkoop kan echt een groot verschil maken. Neem dus de tijd om de promotiebrochures door te bladeren op zoek naar geweldige aanbiedingen. Krijgt u niet alle folders van de supermarkten bij u in de buurt: zoek online. Alle aanbiedingen van alle winkels zijn daar te vinden. Let altijd op advertenties dat je de producten echt nodig hebt en of er goedkopere alternatieven zijn. Private labels zijn vaak veel goedkoper dan A-merken, ook als A-merken worden verkocht.

Koop meer private labels en minder A-merken

Private labels zijn vaak net zo goed als A-merken; soms zijn het zelfs exact dezelfde producten maar in verschillende verpakkingen. Probeer de goedkopere alternatieven en bepaal zelf welke A-merken je niet meer nodig hebt. Zo bespaart u tientallen, misschien wel honderden euro’s per jaar.

Winkelen bij Aldi en Lidl

Deze winkels zijn echt veel goedkoper dan andere supermarkten. Het assortiment is niet compleet, maar wel erg breed. Hoewel het uiterlijk van winkels en producten vaak te wensen overlaat, komen Aldi- en Lidl-producten vaak heel goed uit de testen van consumentenorganisaties. Daarnaast bieden Aldi en Lidl een keur aan uitstekende non-food artikelen (media, sportartikelen, gereedschap etc.) en heeft Lidl een zeer goede groente- en fruitafdeling.

Alternatieven buiten de supermarkt

Je hoeft niet al je eten in de supermarkt te kopen. Groenteboeren, bakkers en slagers zijn vaak duurder, maar hebben ook vaak aantrekkelijke aanbiedingen. Verse producten op de markt zijn vaak vrij goedkoop. Ook (Turkse en Aziatische) toko’s hebben vaak klantvriendelijke prijzen. Misschien zijn er bij u in de buurt boeren die vanuit huis groenten, fruit of eieren verkopen: ook daar zijn de prijzen vaak goed.

Verse of niet verse producten

Blijf op de hoogte van het verschil tussen verse en onverse groenten en fruit. Ingeblikt en gekoeld voedsel hebben meestal een vaste prijs, terwijl verse producten per seizoen variëren. In de zomer is het bijvoorbeeld veel goedkoper om een
opbrengst
om een ​​salade te kopen, terwijl je in de winter een salade goedkoper uit de koelkast kunt halen.

Verdien geld door uw vriezer verstandig te gebruiken

Iedereen zal begrijpen dat het nuttig kan zijn om diepvriespizza’s en ijs in te slaan wanneer ze in de aanbieding zijn (als je de ruimte hebt). Maar ook veel soorten vlees (kipfilet, gehakt, shoarma) kunnen lang in de vriezer worden bewaard, de smaak neemt niet af bij het ontdooien.

Opslaan zoals je wilt

Je kunt van boodschappen sparen een echte sport maken. Maar elke cent uitknijpen kan veel van je tijd en je humeur vergen. Met bovenstaande tips bespaar je makkelijk enkele tientallen per maand. Gelukkig is het voor de meeste mensen niet nodig om tot de laatste cent te gaan. En er zijn andere manieren om te besparen. Veel (betaalbaar) shoppen!

Lees verder