Bespaar meer geld op boodschappen
Steeds meer mensen vinden dat een maand financieel een paar dagen te lang is. Je hebt iets te weinig over om iets leuks te doen, en in sommige gevallen kom je niet eens rond. U kunt echter meer geld besparen als u alles organiseert. Winkelen kan u veel geld besparen.
Boodschappenlijstje
Veel mensen kopen boodschappen vlak voordat ze gaan eten. Omdat de trek na de maaltijd groot is, heb je de neiging om wat extra’s in het winkelwagentje te gooien en je niet strikt aan het boodschappenlijstje te houden. Ga dus shoppen als je net gegeten hebt. Je voelt je immers voldaan, dus het verlangen naar iets extra’s is niet zo groot.
Aanbiedingen
Supermarktbrochures en huis-aan-huiskranten bevatten altijd de weekaanbiedingen. Voor de een zijn het bijvoorbeeld schnitzels en voor de ander frisdrank of fruit. De meesten van ons zijn gewend om uit gewoonte naar dezelfde buurtsupermarkt te gaan. Dit is puur voor het gemak. Het kost wat meer tijd om van de ene supermarkt naar de andere te komen, maar het loont echt. Dus haal die sticker van de brievenbus en laat de flyers vrij op de deurmat wapperen.
Bevriezen
In een eerdere suggestie kreeg ik als voorbeeld citroensteaks aangeboden. Koop bijvoorbeeld drie keer zoveel als je nodig hebt en verdeel het in porties om in te vriezen. Wist je dat je de meeste groenten kunt invriezen als je ze even blancheert? Blancheren is drie tot vijf minuten onderdompelen in kokend water en daarna direct afkoelen onder een koude kraan. Verdeel in porties en vries in.
Verspreiden
Het is makkelijk om een keer per week naar de supermarkt te gaan en daarom rijden we veel, want winkelen zien we vaak als een noodzakelijk kwaad. Parkeren is niet overal gratis en kost dus extra geld. Waarom niet op de fiets of te voet? Verspreid het woord door de week. Dan kun je je veel beter focussen op de aanbiedingen en hoef je niet zoveel tegelijk te sjouwen. Bovendien is voor de meesten van ons een beetje extra beweging niet slecht.
Private labels
De meeste supermarkten hebben hun eigen merken. Deze huismerken komen vaak van dezelfde lopende band als de veel duurdere A-merken. Alleen de labels zijn anders. Je moet echt een kenner zijn om bijvoorbeeld het verschil tussen merk A en private label pindakaas te proeven. Het verschil in euro’s kan bij de kassa worden opgeteld.
Seizoensgebonden
De meeste verse producten zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Alleen de prijs kan variëren afhankelijk van het seizoen. Paprika’s en tomaten zijn in de winter gewoon duurder dan in de zomer. Bovendien hebben tomaten in de winter minder lekkage omdat ze niet in de zon zijn gerijpt. Kool, bieten en spruitjes zijn typische wintergroenten en daardoor de goedkoopste dit seizoen. Eet zoveel mogelijk seizoensgebonden.
peulvruchten
De meeste peulvruchten kunnen gedroogd worden gekocht en zijn veel goedkoper dan ze in potten of blikjes te kopen. Daarnaast bevatten ze ook meer eiwitten en smaken ze veel beter. Peulvruchten bevatten ook vitamine B-complexen, mineralen en koolhydraten. In combinatie met graanproducten zijn het goede vleesvervangers.
Gedroogde witte bonen en bruine bonen moeten een nacht worden geweekt en ongeveer een uur worden gekookt. Nederlanders eten niet zoveel peulvruchten als bijvoorbeeld Spanjaarden. In de winter eten we erwtensoep, cappuccino en bonen. Er zijn veel zomer- en winterrecepten met peulvruchten die zeker het proberen waard zijn.
Markt
Onze oudjes kennen de uitdrukking: “Op de markt is je gulden een daalder waard”. En dit is geen loze kreet. Als je de kans hebt om naar een markt bij jou in de buurt te gaan, zou ik dat zeker doen. Een bezoek kan bijzonder nuttig zijn aan het einde van een marktdag. De meeste marktkramers willen van hun waren af, dus vis, groenten, fruit en bloemen worden voor bijna niets verkocht. Wees voorzichtig op warme dagen, want schade kan snel optreden.
vruchtendranken
Kant-en-klare vruchtendranken zijn enorm populair. Ruim een jaar geleden bleek uit onderzoek van TROS Radar dat verse groenten en fruit veel gezonder zijn. De lekkerste drankjes kunnen worden gemaakt van fruit dat goedkoop op de markt is gekocht. De meest exotische drankjes maak je zelf met een fruit- of staafmixer. Je kunt het een paar dagen in de koelkast bewaren in een afsluitbare pot of fles. Je kunt het zelfs invriezen. Het is ook heerlijk om yoghurtdrankjes te maken. Het bespaart een slok van de drank.
Onderhouden
We hebben de neiging om oud brood, restjes, slecht geperste tubes weg te gooien. Brood hoeft niet oud te worden als je het in porties snijdt en invriest. Broodjes die een dag of twee oud zijn, kunnen nieuw leven worden ingeblazen door ze te bevochtigen en ze vervolgens vijf minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden te bakken. Ze smaken heerlijk en smaken knapperig. Je kunt restjes invriezen tot je genoeg hebt voor een maaltijd. Als je denkt dat een opgerolde tube tandpasta helemaal leeg is, heb je het mis. Snijd het gewoon open. Het kan je tanden waarschijnlijk twee keer schoonmaken.€