Bespaar meer geld in tien stappen

Geld besparen, wie wil dat niet? Een bekend gezegde is: “Ik heb aan het eind van de maand altijd wat geld over”. U hoeft zich dus nergens voor te schamen, want met de juiste maatregelen kunt u tientallen euro’s per maand besparen. Met deze tien stappen kun je gemakkelijk geld besparen zodat je nooit meer met trillende handen aan de kassa hoeft te staan ​​en je af te vragen of je saldo voldoende is!

Krijg inzicht in uw uitgaven en inkomsten

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het is erg belangrijk dat u precies weet waar uw geld naartoe gaat. Een aantal lasten staat vast, zoals uw huur of hypotheek. Er zijn echter veel uitgaven die elke maand veranderen, en laat dat nou precies zijn wat u kunt besparen! De eenvoudigste manier om inzicht te krijgen in uw financiën is door een kasboek voor een bepaalde tijd bij te houden. Nu kan het ook online, bijvoorbeeld met MijnGeldzaken Huishoudboekje. Zo kun je precies zien waar en hoeveel je geld naartoe gaat.

Analyseer uw inkomsten en uitgaven

Nu je een overzicht hebt van je inkomsten en uitgaven, is het verstandig om daar eens goed naar te kijken. U zult merken dat er veel zogenaamde sluipende kosten zijn. Dit zijn uitgaven die op het moment van aankoop erg onschuldig lijken, maar die intussen een flinke hap uit je maandbudget halen. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van elke dag een broodje met koffie op het werk of een tijdschrift voor de zondagmiddag.

Het is ook verstandig om al uw uitgavencategorieën te vergelijken met wat de meeste mensen uitgeven, zoals boodschappen, verzekeringen of huishoudelijke artikelen. Als je merkt dat je bovengemiddeld aan iets uitgeeft, dan kun je eens goed kijken hoe je geld kunt besparen!

Analyseer uw verzekeringen

Veel mensen zijn onnodig high of over het hoofd gezien voor veel verzekerde zaken. U kunt veel geld besparen door op de volgende punten te letten:

Wat verdien je?

Veel mensen verliezen jaarlijks honderden euro’s, simpelweg omdat ze niet weten waar ze recht op hebben. Wist u bijvoorbeeld dat u vrijstelling kunt krijgen van alle gemeentelijke belastingen? Soms kunt u ook premie krijgen voor bepaalde zaken, zoals zorgtoeslag, kinderbijslag, huurtoeslag en kinderopvangtoeslag. U kunt het beste op de website van de belastingdienst kijken of u in aanmerking komt.

Bespaar op boodschappen

De grootste kostenpost voor de meeste mensen zijn de boodschappen per maand. Maar velen realiseren zich niet dat dit ook een kostenpost is waar je flink op kunt besparen! Hier zijn enkele praktische tips om te besparen op boodschappen:

Bespaar op gas en elektriciteit

Hoewel de gas- en elektriciteitsprijzen grotendeels wettelijk zijn vastgelegd, hebben prijsgutsen hun intrede gedaan op de gas- en lichtmarkt. Het is handig om na te gaan of overstappen naar een ander energiebedrijf voordelig voor u kan zijn. Een handige vergelijkingssite is de site van Gaslicht.

Alternatieven voor kopen

Sommige producten kopen is soms helemaal niet nodig. Als u bijvoorbeeld van lezen houdt, kunt u in uw vrienden- of familiekring ook boeken aan elkaar uitlenen. Hierdoor bespaar je veel geld doordat je niet alles zelf hoeft te kopen. Immers, als je een boek eenmaal uit hebt, belandt het vaak op de plank! Dit geldt ook voor producten als dvd’s en games. Dit kan zelfs met meubels!

Plan uw inkomsten en uitgaven in een budget

Nu je spaargeld hebt, is het verstandig om te kijken hoeveel je opzij zet voor bepaalde uitgaven. U kunt bijvoorbeeld wekelijks een bepaald bedrag opnemen voor boodschappen en wanneer deze op zijn. Het geeft je ook een goed beeld van hoeveel je nog aan bepaalde dingen te besteden hebt.

Slim winkelen

Iedereen heeft wel eens nieuwe kleding nodig of wil iets leuks kopen, dat moet je in de toekomst zeker kunnen doen als je wilt sparen! Voor zaken als kleding en vrije tijd is het dus verstandig om een ​​realistisch bedrag te budgetteren. Als je iets nieuws wilt kopen, is het een goed idee om een ​​paar dingen bij jezelf na te gaan:

Bewust sparen

Als u succesvol bent doorgegaan met sparen, houdt u natuurlijk extra geld over. Met dat geld kun je iets leuks kopen, maar het is ook niet verstandig om te gaan sparen. Als je geld op een spaarrekening zet, verdien je rente en heb je altijd geld bij de hand. Zo krijg je niet te maken met onverwachte uitgaven die je niet kunt betalen, zoals een kapotte wasmachine.

Houd uw inkomsten en uitgaven bij

Als je wijzigingen hebt aangebracht om geld te besparen, heb je nog maar het halve werk gedaan. Nu is het de kunst om het bij te houden. Bewaar uw vooraf samengestelde kasboek (online of op papier) en grijp in als u het risico loopt weer de fout in te gaan. Sparen is niet gemakkelijk, omdat het vaak betekent dat je je leven moet veranderen, maar het is het waard!€