Bespaar geld op eten en drinken

Er zijn veel manieren om geld te besparen en dit kan worden gedaan door een verscheidenheid aan veranderingen in levensstijl aan te brengen. Zo kun je besparen op eten en drinken. Dit kun je doen door naar een goedkopere supermarkt te gaan, maar er zijn veel andere mogelijkheden. Zo houdt u aan het eind van de maand al snel wat zakgeld over, dat u bijvoorbeeld op uw spaarrekening kunt zetten. Op de lange termijn zal het een groot verschil maken.

Bespaar geld als je winkelt

Met deze tips verlaag je eenvoudig je vaste lasten. Volgens de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek geeft een huishouden gemiddeld 5.000 euro per jaar uit aan voeding. Bij het kopen van voedsel op goedkopere manieren, is dit bedrag veel minder.

Markt

Koop fruit/groenten op de markt. Bijna elke stad (en dorp) heeft wel eens een markt, meestal een keer per week. Groenten en fruit op de markt zijn vaak aanzienlijk goedkoper dan in de meeste supermarkten. Er is ook meer keuze. Meer exotische soorten zijn meestal wat duurder, maar de gemiddelde Nederlander koopt ze niet zo snel.

Aan de kant van de weg

Onderweg, op het platteland, vind je vaak kraampjes in de buurt van huizen die groenten/fruit/eieren of andere landbouwproducten verkopen. Wat hier wordt aangeboden is meestal erg laag geprijsd omdat de mensen die er wonen vaak teveel hebben en anders zou het weggegooid worden. Woon je in de stad, dan heeft het vanwege de kosten van autobrandstof geen zin om daar speciaal voor te rijden.

Eigen kruiden-/moestuin

Er zijn ook veel voordelen aan het starten van een eigen kruiden-/groentetuin. Je hebt hier niet eens een grote tuin voor nodig. Je kunt zelfs je eigen groenten verbouwen op het balkon, met de zogenaamde verticale moestuin. Op internet zijn veel van dergelijke voorbeelden te vinden. Heb je een grotere tuin, dan is het zeker de moeite waard om te proberen je eigen groente- (en fruit)tuin aan te leggen. Als de tuin eenmaal is aangelegd, heeft deze gewoon onderhoud nodig, wat niet veel tijd kost. Kruiden kunnen ook in een (verticale) moestuin gekweekt worden, maar ook binnen in potten. Als alles eenmaal is verbouwd en je kunt genieten van zelfgekweekte groenten/fruit/kruiden, zullen de voordelen snel merkbaar zijn. Het is ook biologisch en volledig gratis.

Goedkope supermarkten

Een andere voor de hand liggende besparingstip is om goedkope supermarkten te gebruiken. Aldi en Lidl zijn de beste om over na te denken. Bijna alle items zijn daar te vinden en de kwaliteit is meestal net zo goed. Heeft u een speciaal ingrediënt of product nodig dat niet in de aanbieding is, dan kunt u dat bij een van de ‘duurdere’ supermarkten kopen.

Profiteer van aanbiedingen

Als de supermarkt aanbiedingen heeft (bijvoorbeeld hamsterweken bij Albert Heijn, 1+1 gratis), loont het om op termijn flink te sparen. Er is aanvankelijk veel contant geld, maar de producten die u koopt, gaan uiteindelijk veel langer mee dan u normaal voor hetzelfde bedrag zou kopen.

Geld besparen in de keuken

U kunt geld besparen in uw keuken. Goedkoop winkelen helpt niet alleen, maar de manier waarop u met voedsel omgaat, heeft ook een grote impact op uw portemonnee en het milieu.

Gooi zo min mogelijk weg

Na bijna elke maaltijd wordt een redelijke hoeveelheid voedsel weggegooid. Dit kun je voorkomen door vooraf goed na te gaan hoeveel mensen ermee eten en hoeveel ingrediënten je nodig hebt. Dat is onder andere bij pasta vaak ingewikkeld. Het gebruik van een maatbeker, vooral voor verschillende soorten pasta en rijst, maakt het veel gemakkelijker om te bepalen. Een voorbeeld hiervan is het voedingscentrum Eetmaat. Heb je nog wat over? Zet het dan in een afgesloten bakje in de koelkast, het is meestal zo’n 4 dagen houdbaar.

Daarnaast worden lang houdbare producten regelmatig in hun verpakking weggegooid. Dit kan zijn omdat niemand het eet, of het kan zijn dat de houdbaarheid na enkele jaren niet meer goed is. Controleer uw voorraadkast één keer per maand om dit te voorkomen. U kunt producten bereiden die u normaal nooit gebruikt.

Bespaar op gaskosten

In de keuken kunnen gaskosten worden bespaard door het gas laag te zetten en een deksel op de pan te doen. Drink ook niet te veel water. Het koken duurt langer. Het duurt misschien wat langer, maar je merkt wel een verandering in je energierekening.€